image

Adviespanel wil einde aan massale opslag telefoondata NSA

donderdag 23 januari 2014, 12:21 door Redactie, 2 reacties

Een adviespanel van de Amerikaanse overheid wil dat er een einde komt aan de massale opslag van telefoongegevens door de NSA. Ook moeten alle eerder opgeslagen telefoongegevens van Amerikaanse burgers worden verwijderd.

Dat blijkt uit een rapport van het Privacy and Civil Liberties Oversight Board dat in handen van de Associated Press kwam. Het advies gaat verder dan de aanbevelingen van een ander expertpanel, dat Obama in december vorig jaar adviseerde om de opslag van telefoongegevens te beperken en onder strenger toezicht te stellen.

Verdeeldheid

Binnen het Privacy and Civil Liberties Oversight Board, dat uit vijf leden bestaat, was er grote verdeeldheid over het advies. Twee leden wilden dat de overheid de mogelijkheid tot massale telefoonsurveillance zou behouden. De meerderheid van drie leden stelt dat de grootschalige opslag van telefoongegevens door de NSA een bedreiging voor de privacy en burgerlijke vrijheden vormt.

Het adviespaneel adviseert dan ook om de opslag te staken en de database met eerder opgeslagen gegevens te verwijderen. Het adviesrapport bevat elf andere aanbevelingen over het surveillancebeleid, die voor meer overheidstransparantie en meer bescherming van privacy en burgerlijke vrijheden moeten zorgen.

"Als de overheid alle telefoongegevens van een persoon verzamelt, ze vijf jaar in een overheidsdatabase bewaart die door de techniek snel te doorzoeken en analyseren is, gaan de privacygevolgen veel verder dan alleen door de metadata van een enkel telefoongesprek wordt onthuld", aldus het adviesrapport. Daarin staat verder dat de NSA de telefoongegevens voortaan, via de bestaande gerechtelijke procedures, bij de telecombedrijven moet opvragen.

Reacties (2)
23-01-2014, 13:55 door Anoniem
Hoezo alleen weer de gegevens van Amerikaanse burgers verwijderen?
23-01-2014, 19:06 door Anoniem
Door Anoniem: Hoezo alleen weer de gegevens van Amerikaanse burgers verwijderen?

Als de U.S.A. met alle geweld wil dat de rest van de wereld een flinke hekel aan ze krijgt, voor zover dat nog niet het geval is, dan ga zo door ze zijn op de goede weg.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.