image

Rode Kruis waarschuwt voor cybercommando Defensie

donderdag 23 januari 2014, 15:31 door Redactie, 2 reacties

Het Rode Kruis heeft gewaarschuwd voor het Joint Cyber Commando van Defensie, omdat offensieve cyberoperaties van het leger reële schade aan een land kunnen toebrengen. Dat blijkt uit overleg van de vaste commissie voor Defensie dat vorig jaar plaatsvond en waarvan het verslag nu online is verschenen.

Defensie werkt aan de oprichting van het Joint Cyber Commando bij het Commando Landstrijdkrachten (CLAS). Het commando zal daarbij ook offensieve capaciteiten ontwikkelen. Iets waar het Rode Kruis zich zorgen over maakt. "Offensieve cyberoperaties kunnen resulteren in reële schade aan een land; zo'n handeling, of die nu erkend is of niet, komt neer op een oorlogsdaad."

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP wilde dan ook van minister Hennis-Plasschaert van Defensie weten of er bij offensieve cyberoperaties ook aan de volkenrechtelijke kanten is gedacht. Iets wat volgens de minister wel het geval is. "Inzet van deze capaciteiten geschiedt binnen de kaders van het mandaat, het humanitair oorlogsrecht en de rules of engagement, net zoals dat geldt voor andere capaciteiten."

Reacties (2)
23-01-2014, 17:35 door Anoniem
Ze nemen offensieve cyber war wel erg serieus....

Als je naar de fictieve toekomstige vijanden gaat kijken, welke risico's lopen zij ?

Wil je youtube account van e.a. terroristische groep hacken ? Waarom? Inlichtingendiensten willen dat juist niet, meta data kan gewoon bij Google gevorderd worden.....

Wil je mail account van ze gaan voorzien van mailbomb, zodat ze om komen van de spam? (en daarmee je eigen inlichtingen dienst ook...)

En in MALI wil je Internet account van e.a. lokale leider hacken? Hmm..... eerst maanden onderzoeken en er achter te komen dat ze in MALI vrijwel nergens Internet hebben..... om dan tot voorzichtige conclusie te komen dat die leider daar ook niet over kan beschikken.

Gehele informatie en logistieke systeem bij de Amerikanen en bij veel westerse landen geheel afhankelijk is geworden van ICT. Ik voorzie dan ook dat in hedendaagse en toekomstige conflicten dat er alleen een defensieve rol is en dan nog moet je je afvragen of dat überhaupt wenselijk is. Maak het systeem decentraal en alle elektronica onafhankelijk.
23-01-2014, 19:24 door wizzkizz
Defensie werkt aan de oprichting van het Joint Cyber Commando bij het Commando Landstrijdkrachten (CLAS).
Deze zin spreekt zichzelf tegen. Bij defensie staat joint voor samenwerking tussen de verschillende krijgsmachtdelen (Marine, Landmacht, Luchtmacht en KMar) en het Joint Cyber Commando is bedoeld als een onderdeel dat opereert in de 4e dimensie (cyber) die in de Nederlandse Defensie Doctrine wordt omschreven (of 5e als je space ook mee rekent).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.