image

RIPE geeft door politie geblokkeerde IP-blokken vrij

woensdag 15 augustus 2012, 16:55 door Redactie, 0 reacties

De Nederlandse politie dwong IP-uitgever RIPE NCC vorig jaar om vier specifieke blokken IPv4-adressen te bevriezen, maar twee blokken zijn inmiddels aan een andere partij toegekend. IP-adressen uit de blokken zouden door de bende achter het DNS Changer-botnet zijn gebruikt. Dit botnet liet het verkeer van besmette computers via aangepaste DNS-servers lopen. Bij het oprollen van de bende was ook het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) betrokken.

Vanwege de blokkade startte RIPE een proefproces tegen het Openbaar Ministerie (OM), KLPD en het Team High Tech Crime (THTC), om vast te stellen of het politiebevel tot bevriezing van IP-ranges wel rechtmatig en wettig is.

IP-blokken
Eerder scheen ICT-jurist Arnoud Engelfriet al zijn licht op deze zaak. Nu stelt RIPE in een verklaring dat na het inwinnen van onafhankelijk juridisch advies het politiebevel juridische grond mist. Daarom besloot RIPE de vier bevroren IP-blokken in januari weer vrij te geven.

Twee van de vrijgekomen IP-blokken zijn inmiddels aan een andere partij toegekend nadat het contract met de oorspronkelijke houder verliep, aldus RIPE in een update over de IP-blokkade. Tevens zal op 29 november dit jaar de rechtszaak plaatsvinden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.