image

'Microsoft kan XP tot juli 2015 op afstand schoonmaken'

maandag 27 januari 2014, 12:39 door Redactie, 3 reacties

Microsoft mag de ondersteuning van Windows XP dan op 8 april van dit jaar stoppen, in het geval van grote virusuitbraken kan het tot 14 juli 2015 op afstand bij XP-gebruikers ingrijpen om malware te verwijderen. Windows XP beschikt namelijk over de Malicious Software Removal Tool (MSRT).

De MSRT is een ingebouwde tool die elke maand tijdens patchdinsdag automatisch met nieuwe definities wordt bijgewerkt om malware te verwijderen die een bedreiging voor Windowsgebruikers vormt of zeer actief is. Bronnen laten tegenover Computerworld weten dat Microsoft de MSRT op Windows XP tot 14 juli 2015 met updates via Windows Update kan blijven ondersteunen. Hierdoor kan Microsoft in het geval van grote virusuitbraken op het niet meer ondersteunde platform toch ingrijpen.

Malware

Via de MSRT, die onafhankelijk van eventueel geïnstalleerde virusscanners werkt, heeft Microsoft in het verleden van miljoenen besmette Windowscomputers malware verwijderd. Veel experts vrezen dat Windows XP straks een malwaremagneet zal worden als Microsoft geen beveiligingsupdates meer uitbrengt, waardoor gebruikers extra risico op infecties lopen.

Om gebruikers tijdens de migratie naar een nieuwer besturingssysteem te beschermen liet de softwaregigant eerder al weten dat het de gratis virusscanner Security Essentials tot juli 2015 van updates zal blijven voorzien. De virusscanner wordt echter vanaf 8 april van dit jaar niet meer door Microsoft aan XP-gebruikers aangeboden. Die kunnen echter nog wel andere virusscanners vinden, aangezien de meeste fabrikanten XP zeker nog twee jaar blijven ondersteunen.

Reacties (3)
27-01-2014, 14:50 door Anoniem
Waarom dan maar tot 14 juli 2015?
Gaat er dan een automatisch slot in werking waardoor heel Windows Update niet meer werkt?
Waar zit dat precies en waarom kan dat niet verder vooruit geschoven worden?
27-01-2014, 16:21 door Anoniem
Microsoft brengt gewoon geen nieuwe updates meer uit. Als je gaat zoeken naar updates krijg je dus waarschijnlijk de melding dat Windows XP niet meer ondersteunt wordt. Als ze netjes zijn zetten ze een bericht neer dat het niet meer ondersteunt wordt en dat ze je aanraden om een upgrade uit te voeren naar Windows 8.

Natuurlijk kan het wel vooruitgeschoven worden, het probleem is alleen dat XP echt al heel oud is, en steeds moeilijker te onderhouden wordt. Om vooruitgang te stimuleren & beveiliging überhaupt mogelijk te houden moet er wel geupdate worden. Daarnaast verdient Microsoft natuurlijk ook geen geld meer met XP of in ieder geval veel minder dan ze zullen verdienen als iedereen update.
27-01-2014, 16:25 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom dan maar tot 14 juli 2015?
Gaat er dan een automatisch slot in werking waardoor heel Windows Update niet meer werkt?
Waar zit dat precies en waarom kan dat niet verder vooruit geschoven worden?

Omdat windows xp oud is en het tijd is om vooruit te gaan
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.