image

FBI heeft volledige TorMail-database in handen

maandag 27 januari 2014, 18:15 door Redactie, 4 reacties

De FBI heeft vorig jaar bij een onderzoek naar een hostingbedrijf dat allerlei Tor-websites aanbood ook een server met de volledige TorMail-database in beslag genomen, zo blijkt uit gerechtelijke documenten. TorMail was een webmaildienst waarmee gebruikers anoniem via het Tor-netwerk konden e-mailen.

Vorig jaar deed de FBI onderzoek naar Freedom Hosting, een hostingbedrijf dat allerlei websites aanbood die alleen via het Tor-anonimiseringsnetwerk toegankelijk waren. Bij de operatie tegen Freedom Hosting werden ook een aantal servers van het bedrijf overgenomen en uiteindelijk uit de lucht gehaald. Het was dankzij een wederzijds hulpverdrag met Frankrijk dat de FBI toegang tot de servers van Freedom Hosting en de informatie hierop kreeg, aangezien de machines bij een Frans hostingbedrijf waren ondergebracht.

Eén van de in beslag genomen servers bleek de TorMail-database te bevatten met de inhoud van alle TorMail-accounts. De inhoud van deze accounts wordt nu door de Amerikaanse opsporingsdienst bij andere zaken gebruikt. Dat blijkt uit een aanklacht tegen een man die wordt verdacht van het beheren van een webwinkel waar gestolen creditcards werden verhandeld.

De webwinkel gebruikte een TorMail-adres waarvan het account zich op de in beslag genomen server bevond. Via een gerechtelijk bevel kreeg de FBI toestemming om de inhoud van dit TorMail-account te doorzoeken, zo blijkt uit de aanklacht. De passage over het gebruik van de in beslag genomen TorMail-server werd vorige week door IT-journalist Brian Krebs ontdekt. Ook Wired besteedt er nu aandacht aan.

Vijf maanden geleden was het echter de beheerder van de inmiddels verdwenen marktplaats Silk Road die waarschuwde dat door de operatie tegen Freedom Hosting ook de TorMail-database was gecompromitteerd. Daardoor had de FBI alle e-mails van gebruikers in handen gekregen en kon het de inhoud ook bekijken, aldus de waarschuwing. TorMail bood namelijk standaard alleen anonimiteit aan. Het versleutelen van de inhoud van de berichten was iets dat gebruikers zelf moesten doen.

Reacties (4)
27-01-2014, 22:00 door Anoniem
Vraagje; hoe zit het nu met Publeaks?
27-01-2014, 23:13 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 27-01-2014, 23:14
[Verwijderd]
28-01-2014, 09:36 door Anoniem
"Eén van de in beslag genomen servers bleek de TorMail-database te bevatten met de inhoud van alle TorMail-accounts. De inhoud van deze accounts wordt nu door de Amerikaanse opsporingsdienst bij andere zaken gebruikt."

Betreft dit geen onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal aangezien voor deze mailboxen geen gerechtelijk bevel was afgegeven ? Of is dit soort 'bijvangst' rechtmatig ?
28-01-2014, 19:31 door Anoniem
Door Anoniem: "Eén van de in beslag genomen servers bleek de TorMail-database te bevatten met de inhoud van alle TorMail-accounts. De inhoud van deze accounts wordt nu door de Amerikaanse opsporingsdienst bij andere zaken gebruikt."

Betreft dit geen onrechtmatig verkregen bewijsmateriaal aangezien voor deze mailboxen geen gerechtelijk bevel was afgegeven ? Of is dit soort 'bijvangst' rechtmatig ?
Bewijs is alleen van toepassing in een rechtszaak, de NSA doet aan opsporing. De zaken die daaruit volgen, worden gebruikt als bewijs. Dus "nee," dit valt -héél geniepig- niet onder "onrechtmatig verkregen bewijs..."
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.