Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

WAAROM heeft iedereen internet toegang?

16-08-2012, 20:01 door Anoniem, 19 reacties
Waarom heeft iedere werkplek tegenwoordig toegang tot Internet?

Goed, ik begrijp dat je wilt communiceren met je kennissen, maar waarom moet dat vanaf die PC waar je de bedrijfsprocessen op uitvoert?

Iedereen heeft een smartphone, tablet etc...waarom sluiten we gewoon internet access niet af en laten we medewerkers die dat zo nodig moeten niet gewoon via een Guest wlan met het eigen device aan de gang?

En als iemand dan toch op het internet moet, laat hem dan switchen van image en zet dan die image op een eigen vlan,
maw waarom gaan we niet terug in de tijd?

en svp geen antwoorden met "zo is het nu eenmaal" en "dat is mijn recht" want tijden veranderen
Reacties (19)
17-08-2012, 10:44 door Anoniem
Waarom zou je dat niet willen? Standaard bedrijfs pc's/thin clients zullen bijna altijd toch een internet verbinding moeten hebben. Eventueel via een Proxy maar toch. Hoe wil je anders een emailtje versturen?

Vaak zullen medewerkers bepaalde internet pagina's moeten kunnen bezoeken. Denk aan het bestellen van apparatuur. Of het bezoeken van een website voor informatie. Eventueel om gegevens met de overheid te delen. Er zijn genoeg redenen waarom medewerkers internet verbinding nodig hebben.

Belangrijke systemen/server die geen internetverbinding nodig hebben zouden dat inderdaad niet moeten hebben. Maar dat is wat anders als maar gewoon alle medewerkers de verbinding ontnemen. Dat zorgt alleen maar voor meer werk richting ICT.

Dus waarom zouden we in hemelsnaam terug in de tijd gaan?

Daarnaast zul je als bedrijf niet zo snel smart phones en tables op het interne netwerk van je bedrijf laten. Vaak is hiervoor een wifi verbinding beschikbaar die geen toegang heeft tot internet bronnen. Dus alleen een internetverbinding.

Ook dit lijkt me niet bepaald een probleem..
17-08-2012, 10:57 door Anoniem
"Goed, ik begrijp dat je wilt communiceren met je kennissen, maar waarom moet dat vanaf die PC waar je de bedrijfsprocessen op uitvoert? "

Misschien om te communiceren met collega's, leveranciers en klanten (mocht je komen met de opmerking dat je geen email nodig hebt om met collega's te communiceren - mijn collega's werken op 1500+ lokaties in 60 landen wereldwijd), alsmede voor tal van andere werkgerelateerde taken ?

Je lijkt ervan uit te gaan dat niemand internet nodig heeft voor werkgerelateerde zaken, dat is in weinig banen waarbij je op een PC werkt het geval. Ik vraag mij af hoe je daarop komt (al zal het in sommige gevallen kloppen). Heb je zelf gewerkt in het bedrijfsleven, of zit je nog op school ?

"Iedereen heeft een smartphone, tablet etc...waarom sluiten we gewoon internet access niet af en laten we medewerkers die dat zo nodig moeten niet gewoon via een Guest wlan met het eigen device aan de gang? "

Omdat je internet toegang nodig hebt voor zakelijke doeleinden ? Ik zou zonder internet toegang op de werkplek mijn werkzaamheden helemaal niet kunnen uitvoeren.
17-08-2012, 10:57 door Anoniem
EDIT, internet bronnen = Interne bronnen
17-08-2012, 10:59 door Anoniem
Omdat JIJ je kennelijk nog niet gerealiseerd hebt dat niet iedereen op de krant hoeft te reageren tijdens zijn werk en dus ook niet hoeft te kunnen internetten op zijn werk. Omdat JIJ je kennelijk ook niet realiseert dat deze farce omtrent het meer mondig, mobiel maken van de mensheid hier NIET PER DEFINITIE mee samengaat.

Omdat de hele ontwikkeling internet alsmede computer volledig in gebruik is genomen VOOR het volledig door ontwikkeld is. Dat gaat overigens altijd samen met dit soort hobbels, gewoon - zo hoort dat. Zo zijn wij zeg maar slimmer geworden dan apen en maar zo helpt het ons weer dommer te worden !-)
17-08-2012, 11:06 door Anoniem
Iedereen heeft een smartphone, tablet...
Nee, dat is niet zo.

Waarom geen guest-wlan ?
BIjvoorbeeld omdat het bedrijf het niet nodig vindt om voor jouw persoonlijke internet-verkeer
extra geld uit te trekken.

Waarom mogen we bepaalde antwoorden niet geven ?
Ze zijn niet helemaal onterecht.
17-08-2012, 11:20 door Anoniem
Hier heb je het antwoord.

http://webwereld.nl/nieuws/56679/internetten-op-werk-goed-voor-productiviteit.html
En internet heb je tegenwoordig gewoon nodig als je gegevens wil hebben van een bepaalde machine of iets moet opzoeken.
En als ik op mijn werk ben dan ben ik niet met prive zaken bezig.
17-08-2012, 12:09 door Bitwiper
In goed opgezette security/privacy-kritische omgevingen hebben gebruikers geen directe internettoegang. Niet "iedereen" heeft dit dus.

Je hebt wel een punt dat er veel kritische omgevingen zijn die onvoldoende als zodanig worden onderkend en ingericht. En waarbij de risico's in een aantal situaties (kennelijk) verkeerd zijn (en nog steeds worden) ingeschat, zowel qua kans als qua impact.
17-08-2012, 12:20 door dnmvisser
Duh! Hoe moet je anders Facebooken?
17-08-2012, 12:46 door Ron Janson
Ik vind de vraag of elk bedrijfsproces of privé activiteit op bedrijfsinfrastructuur uitgevoerd moet worden vanaf een PC met internet-toegang een heel legale. De Jericho principes leren ons dat ICT beveiliging vaak als cordon om het bedrijf heen wordt opgetrokken maar dat binnen dit cordon geen of weinig aandacht aan beveiliging wordt geschonken. Beveiliging moet daarom veel gelaagder worden opgezet. En dat begint bij kritisch nadenken en kijken. Dus ook met vragen stellen.

Dat we internet nodig hebben voor onze bedrijfsprocessen is niet meer weg te denken. Maar ook als we bezig zijn met een bepaalde business applicatie? Snel en gemakkelijk kunnen wisselen van een complete (virtuele) werkplek zou passen in het concept van gelaagde beveiliging. De impact op de manier van werken van gebruikers is er dan wel maar wellicht is dat acceptabel.
17-08-2012, 12:47 door Anoniem
"Waarom heeft iedere werkplek tegenwoordig toegang tot Internet?"

Waar haal je die wijsheid vandaan? Misschien is dat zo bij jou op het werk, maar dat is lang niet bij alle bedrijven het geval. Om een voorbeeld te nemen: op veel helpdesks hebben de medewerkers die aan de lijn zitten geen internettoegang.

Ik heb op een helpdesk gewerkt waar we eerst geen internettoegang hadden, toen een tijdje wel en later weer niet. Daardoor weet ik hoe handig internettoegang kan zijn op de werkplek. En dan bedoel ik niet voor nu.nl en youtube en Facebook, maar voor het vergemakkelijken van je werkzaamheden. Bij sommige technische problemen was het enorm handig als je iets voor een klant kon opzoeken op de website van een fabrikant, of simpelweg even iets kon 'opgooglen'. Maar ook voor bijvoorbeeld ontbrekende klantgegevens was www.postcode.nl soms heel nuttig. Het zijn maar van die kleine dingen die je werk een stuk aangenamer kunnen maken. Keihard internettoegang volledig blokkeren voor medewerkers kan erg irritant zijn.

Anoniem postte om 11:20 ook al deze link:
http://webwereld.nl/nieuws/56679/internetten-op-werk-goed-voor-productiviteit.html
Die verbeterde productiviteit komt niet (alleen) doordat medewerkers zich er prettiger bij voelen, maar dus ook doordat bepaalde websites functioneel kunnen bijdragen aan je werkzaamheden.

Als er specifieke websites zijn waarvan je denkt dat ze je werk gemakkelijker kunnen maken, vraag dan ook aan je baas/chef/supervisor/it-afdeling of die kunnen worden vrijgegeven in de proxy.
17-08-2012, 13:43 door Anoniem
"Ik vind de vraag of elk bedrijfsproces of privé activiteit op bedrijfsinfrastructuur uitgevoerd moet worden vanaf een PC met internet-toegang een heel legale."

Op zich wel. Alleen moet je niet denken dat een PC zonder internet toegang die in een bedrijfsnetwerk hangt per definitie niet bereikbaar is voor kwaadwillenden. Immers kan je eerst een ander systeem hacken wat wel verbinding met internet heeft, en vervolgens doorhoppen naar andere hosts, die wellicht geen internet verbinding hebben.
17-08-2012, 14:36 door Anoniem
WAAROM heeft iedereen een kleuren scherm? Dat is toch helemaal niet nodig?
17-08-2012, 14:51 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou je dat niet willen? Standaard bedrijfs pc's/thin clients zullen bijna altijd toch een internet verbinding moeten hebben. Eventueel via een Proxy maar toch. Hoe wil je anders een emailtje versturen?
Ehm, via een mailserver die op zijn beurt het internet kan bereiken? Ik had vroeger (ergens in de jaren '90) e-mail op de werkplek ruim voordat ik rechtstreekse internettoegang op de werkplek had. E-mail is het argument niet, tenzij je die niet via de e-mailserver van het bedrijf loopt, en dan heb je het al gauw over privémail.

Aan de vraagsteller: we hebben internet op de werkplek juist omdat de tijden veranderen. Ik heb meegemaakt dat er geen internet op de werkplek was, maar wel een internet-pc gekoppeld aan een ander netwerksegment op de afdeling stond. In toenemende mate werd duidelijk wat een schat aan informatie die nuttig is voor je werk op het web te vinden is, en los van het lastige heen en weer lopen tussen werkplek en internet-pc leidde dat ook tot wachttijden bij die pc, wat de productiviteit allemaal niet ten goede kwam. Dat leidde tot (wat) meer internet-pc's, maar het bleef achter bij de vraag. Toen de systeembeheerders en beveiligingsmensen het beveiligen van werkstations en netwerk voldoende onder de knie hadden werd overgestapt op internettoegang op de werkplek. Dat was een verademing. De beschikbaarheid van al die extra informatie via het web was alsof je vleugeltjes kreeg, en dan is het erg frustrerend om kunstmatig aan de grond gehouden te worden. De tijden veranderen.

Vergeet verder niet dat er steeds meer webapplicaties zijn, ook voor professioneel gebruik. Het bedrijf waar ik toen werkte was een bank, die al snel een vorm van internetbankieren voor het professionele segment (effectenhandel) aan ging bieden, en daar werd volop gebruik van gemaakt door klanten. Dat verving op termijn een Windows-toepassing die bij klanten geïnstalleerd moest worden, met alle beheerproblemen en die dat met zich meebracht. Je wilt niet weten hoeveel conflicten je kan hebben met policies die beheerders van andere bedrijfsnetwerken dan de jouwe aanhouden, zeker als jouw toepassing aan datacommunicatie doet, daar zit een enorme variatie in en je loopt altijd achter de feiten aan. Ik was zelf niet bij die Windows-toepassing betrokken maar ik hoorde de verhalen van de mensen die hem beheerden, en dat was hectisch. Webapplicaties hebben natuurlijk hun eigen problemen, maar je wordt aanzienlijk minder geleefd door de detailinrichting van de infrastructuur van anderen. Maar die anderen moeten wel toegang tot het internet hebben op de werkplek om jouw webapplicatie te kunnen gebruiken. En andersom natuurlijk net zo goed.
17-08-2012, 17:28 door cjkos
Ik kan een aantal redenen bedenken.

Flexibele werktijden waardoor werk en privé tegenwoordig door elkaar heen lopen.
De 9 tot 5 uren zijn bijna nergens meer te vinden.

Een half uurtje Internetten tijdens werktijden blijkt goed voor de productiviteit.
(Uitzonderingen zijn daarin verwerkt)

Geen scheve gezichten tussen collega's die wel/geen internet hebben. Dus in principe een betere werksfeer.

Gemakkelijk informatie opzoeken, geen oeverloze discussies meer over wie er gelijk heeft dat ten koste gaat van de productiviteit.

Salarisgegevens staan tegenwoordig ook op het internet. Maar ook de CAO's.

Een iets mindere reden, maar voor sommige bedrijven toch ook een reden:
Je concurrenten zitten ook op het internet en zouden daardoor op voorsprong kunnen komen.

Maar als gevolg daarvan weer een sterk punt
Al is het maar om je eigen personeel te houden.
Het valt tegenwoordig vaak onder secundaire arbeidsvoorwaarden.

De nadelen van internettoegang zijn makkelijker te corrigeren dan de strijd die je krijgt door geen internettoegang te bieden.
17-08-2012, 21:16 door yobi
Een apart 'zwart'-netwerk is een goed idee, vooral voor BYOD. Het bedrijfnetwerk kan dan extra veilig worden gemaakt door toegang op het internet te beperken.
17-08-2012, 22:06 door Anoniem
De vraagsteller heeft kijkt mijn inziens vanuit één perspectief (IT beheer/beveiliging) naar deze vraag. Kijk eens door de bril van personeelszaken. Vergelijkbare discussies zie ik altijd met de telefoon van de zaak (wel/geen smartphone, wel/geen internationaal bellen, eenvoudig toestel of één alles erop en eraan).

Mijn standpunt: Vanuit ICT leggen wij de business de mogelijkheden voor en de bijbehorende consequenties. Dat betreft meestal alleen de prijscomponent. Uiteraard ook zaken als beveiligingsrisico's, maar die zijn vaak te reduceren met maatregelen. Maar die maatregelen kosten geld, dus uiteindelijk ook weer de prijscomponent.

Ik zie veel te vaak de fout dat de IT roept dat iets te duur is. Dat kunnen wij niet bepalen. Als personeelszaken iPhones wil verstrekken, kunnen ze misschien een enorme besparing op de loonsom maken. Dat zien wij niet. Wij kunnen dus hoogstens zeggen: Als je iPhones wilt inzetten, dan zullen de kosten met x% gaan toenemen.

Voor internet op de werkplek geldt precies hetzelfde. Afgezien dat tegenwoordig heel veel medewerkers het simpelweg voor hun werk nodig hebben, scoor je als bedrijf niet echt pluspunten bij (potentiële) werknemers. Verloop in personeel zal toenemen, vacatures zullen moeilijker ingevuld kunnen worden en de wervings- en loonkosten zullen toenemen. Kom ik toch bij het door jouw ongewenste antwoord: "tijden veranderen nou eenmaal". Werknemers dwingen dit gewoon af. De ICT afdeling moet gewoon zijn werk doen en een deugdelijke en veilig internetdienst op de werkplek aanbieden.

Er is maar een reden om het niet of beperkt te doen, en dat zijn de ICT kosten. Maar dat bepaald dan nog altijd de business, niet de ICT afdeling. Als jij ziet dat er in jullie organisatie heel veel geld wegstroomt omdat iedereen internet op de werkplek moet hebben, dan moet je aan de business een voorstel neerleggen met: "weet dat internet voor elke werkplek nu X per jaar kost. Als dat beperkt wordt naar internet voor medewerkers die dat strikt voor hun werk nodig hebben kost het Y per jaar. Beste klant, zeg maar wat je wil?"
18-08-2012, 13:46 door Anoniem
Door yobi: Een apart 'zwart'-netwerk is een goed idee, vooral voor BYOD. Het bedrijfnetwerk kan dan extra veilig worden gemaakt door toegang op het internet te beperken.
Hoezo? Als ze thuis overal verbinding hebben, kunnen ze daar wel malware krijgen en dan overbrengen naar het bedrijf.
Your argument is invalid.
18-08-2012, 17:04 door Anoniem
Hallo,

Kunnen we nog ja, niet meer zonder internet? (toegang?).
Ik ben bang van niet.. Kijk bijv. naar de toekomst-visie van Microsoft/intel/Cisco, etc
(the Building is the computer).

Al in de jaren '90 sprak Novell al van 'Allways On' (the netword/internet).
Er is op dit moment een transitie gaande van 'old, paper-oriented' naar new,
e-learning, cloud-computing, etc. (paperless).
Geen internet, weer een hele plank vol catalogi, manuals, CD's,telefoonboek, spec-sheets,etc.
Óf alle resourses op het interne netwerk?? (gescheiden netwerken? beveiligde verbindingen?)
Denk er eens ff over na....(Ook waar we vandaan komen..)
Een stagiar heeft het tegenwoordig over 'De Internet-stekker' als ze een RJ45 bedoelen,
(dit is een Telco-benaming, btw, net als RJ11, ISDN, c.q.-analoog telefoon, de correcte
benaming is 8c8p (er zijn niet veel mensen, ook technici, die dit weten).
Iedereen zou tenminste een basiscursus ICT moeten doen, alsmede networking technologies.
En een training over de gevaren van ICT/internet.(back-up strategie).
Tenslotte moet je ook een rijbewijs halen, als de de (Openbare)weg op wil..(dan kan de CyberPolice hier
weer op toezien)...
Zie films als 1984 van Orson Wells (de versie met John Hurt (color) is de beste,http://www.youtube.com/watch?v=PZ1M7hwtco8
Zie bijv ook "The Enemy of the State" met Will Smith(http://www.imdb.com/title/tt0120660/).

Ibm had in de late 90's al een idee voor client-server netwerk opslag, via internet, als betaalde service
altijd en overal benaderbaar..
Dit hebben we als netwerk-specialisten destijds afgeschoten, vanwege privacy-issues.
Nu neemt men dit (Cloudcomputing) klakkeloos aan, vooral de jeugd heeft een grenzeloos vertrouwen...
Bezint eer ge begint, de weg terug is vrij ondoenlijk, zie ook bewegingen als Anonymous/Zeitgeist beweging
Zij hebben wel degelijk een punt, is ook in de recente geschiedenis gebleken.
Zie ook: http://webwereld.nl/nieuws/111387/wozniak---verschrikkelijke-problemen-met-cloud-.html

Lees ook boeken over dit onderwerp (E-reader, of ouderwets, stapeltje A4's met een kaft eromheen).

Kompoeteren is nu eenmaal Ploeteren...(het blijft techniek).
Groet, JanW.
18-08-2012, 17:24 door Anoniem
Hallo,
Correctie, het was natuurlijk Niet Orson Well, die 1984 schreef, maar George Orwell:
http://www.imdb.com/title/tt0087803/
Hiervoor excuus.
JanW
===
Human history becomes more and more a race between education and catastrophe. –
(H.G.Wells)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.