image

1,5 miljoen euro voor onderzoek naar privacybescherming

dinsdag 28 januari 2014, 10:46 door Redactie, 1 reacties

Hoogleraar Bert-Jaap Koops van de Tilburg University krijgt anderhalf miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om onderzoek te doen naar de bescherming van privacy in de 21ste eeuw. Dat heeft NWO gisteren bekendgemaakt.

De organisatie kent jaarlijks Vici-subsidies toe aan bewezen wetenschappelijk talent om vijf jaar lang grensverleggend onderzoek uit te voeren in samenwerking met een groep jonge wetenschappers. Het onderzoek van Koops zal gericht zijn op nieuwe manieren om privacy juridisch te beschermen, zonder de bescherming aan een specifieke plaats te koppelen.

Daarbij kan worden gedacht aan speciale bescherming voor bepaalde categorieën gegevens of voor combinaties van gegevens uit verschillende bronnen, of aan een strikte beperking voor opsporingsdiensten om alleen gegevens te vergaren die relevant zijn binnen de specifieke context van het onderzoek. Het project kijkt niet alleen naar bescherming in juridische regels, maar ook naar mogelijkheden om juridische bescherming via technologie zelf af te dwingen.

Reacties (1)
29-01-2014, 14:43 door Anoniem
Het is al een tijdje duidelijk dat het huidige privacymodel ("met het opgeheven vingertje vragen of je toch goed op wil passen met andermans gegevens", en toch vooral niet zoveel mogelijk profijt te willen trekken van deze waardevolle data die daarmee vooral kostenpost moet blijven) volstrekt onhaalbaar is. Dus zet je er iemand op die iets van regeltjes weet, van een universiteit met een "strong track record" op het gebied van originaliteit en wetenschappelijke integriteit. Jammer.

Maar leuk poenscheppen voor deze professeur, dat dan weer wel. Schieten wij er ook wat mee op? Wat, is dat relevant dan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.