image

CBP: bedrijven onzorgvuldig met persoonsgegevens personeel

dinsdag 28 januari 2014, 11:52 door Redactie, 0 reacties

Er zijn nog steeds bedrijven die onzorgvuldig met de persoonsgegevens van hun personeel omgaan, zo stelt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) na onderzoek bij verschillende organisaties. Het CBP ontving vorig jaar 900 signalen over de verwerking van persoonsgegevens in de arbeidsrelatie.

De onderzochte bedrijven gingen op diverse punten in de fout. Een aantal organisaties verwerkte in strijd met de wet medische gegevens van werknemers. Een ander bedrijf maakte gebruik van beveiligingscamera’s om het personeel te controleren terwijl dat in die situaties niet was toegestaan. Tot slot bleek een werkgever zijn medewerkers te verplichten deel te nemen aan social media.

Het CBP constateerde bij een bedrijf dat het zijn medewerkers opriep om medicijndoosjes af te geven om zo te controleren of sprake is van medicijngebruik dat de rijvaardigheid beïnvloedt. Alleen de bedrijfsarts mag vragen naar medicijngebruik. Een ander bedrijf vroeg de medewerkers bij de ziekmelding om welke ziekte het ging en de oorzaak daarvan. Werkgevers mogen echter geen medische gegevens van hun personeel verwerken.

Cameratoezicht en social media

In een ander onderzocht geval werden werknemers van de Media Markt aangesproken naar aanleiding van beelden van beveiligingscamera’s. Dit is in strijd met de wet. Als een werkgever camera’s inzet voor de beveiliging van werknemers en/of bezittingen, dan mag hij de beelden hiervan niet gebruiken om medewerkers aan te spreken of te beoordelen op hun functioneren, stelt de privacytoezichthouder.

Een andere werkgever beoordeelde medewerkers op het feit of zij al dan niet een (bijgewerkt) LinkedIn profiel hadden. Het bedrijf had hiervoor echter geen legitieme reden en handelde daardoor in strijd met de wet, laat het CBP weten. "Een werkgever kan een werknemer niet verplichten hun persoonsgegevens op een sociale netwerksite te plaatsen."

Vrijplaats

"In deze tijden van hoge werkloosheid zijn werknemers nog meer dan anders afhankelijk van hun werkgever. De werkplaats is echter geen vrijplaats, het grondrecht op de bescherming van persoonsgegevens geldt ook op de werkvloer", aldus Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP. Alle vier de onderzochte bedrijven hebben na het optreden van het CBP hun werkwijze aangepast en de overtredingen beëindigd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.