image

Doodverklaard Grum-botnet alweer vervangen

vrijdag 17 augustus 2012, 12:39 door Redactie, 0 reacties

Spamhaus heeft het vorige maand uitgeschakelde Grum-botnet doodverklaard, maar de plek is inmiddels alweer door een ander spambotnet ingenomen. In juli haalden FireEye, Spamhaus en andere organisaties het Grum-botnet uit de lucht. Destijds was Grum één van de grootste spambotnets ter wereld. De eigenaren van Grum probeerden na de 'take down' weer toegang tot de besmette computers te krijgen, maar dat lukte niet.

Spam
Het Grum-botnet bestaat op het moment uit nog zo'n 150 tot 500 actieve IP-adressen die spam versturen. "Vandaar dat we één maand later het Grum-botnet dood kunnen verklaren", aldus Spamhaus. De plek van Grum is inmiddels door een ander spambotnet genaamd Festi ingenomen.

Festi
Tijdens een piek detecteerde de spambestrijder bijna 300.000 unieke IP-adressen die met Festi besmet zijn. "Het volume van Festi spam overweldigde de spamdetectieprocessen van sommige beveiligingsorganisaties", merkt Spamhaus op.

Inmiddels is Festi samen met het Cutwail-botnet verwikkeld in een gevecht om de nummer één positie als het grootste spambotnet.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.