image

Android-malware verslaat Mac-malware

vrijdag 17 augustus 2012, 15:08 door Redactie, 5 reacties

Het afgelopen kwartaal is de hoeveelheid Android-malware verder opgelopen, terwijl het aantal dreigingen voor Mac OS X afnam. In het tweede kwartaal van dit jaar zag het Russische Kaspersky Lab het aantal nieuwe kwaadaardige programma's voor het Android besturingssysteem met 14.900 toenemen. De helft van de Android-malware wordt omschreven als "multifunctioneel Trojaans paard". Het gaat dan om malware die gegevens van de telefoon steelt, zoals contactgegevens, e-mailadressen en telefoonnummers, alsmede aanvullende malware kan downloaden.

Een kwart van de Android-malware valt in de categorie 'sms Trojans', dit zijn Trojaanse paarden die dure sms-berichten versturen. Twee procent van de malware omschrijft Kaspersky Lab als "Trojan Spy" programma's. Deze kwaadaardige programma's vormen de grootste dreiging voor gebruikers, aangezien deze malware inloggegevens of sms-codes voor internetbankieren steelt.

Mac OS X
Terwijl de hoeveelheid Android-malware explodeerde, nam de hoeveelheid Mac-malware ten opzichte van het vorige kwartaal juist af. Ging het in het eerste kwartaal nog om 72 nieuwe dreigingen, in het tweede kwartaal werden er 50 geteld, aldus het kwartaalrapport. Het gaat dan met name om malware die bij gerichte aanvallen tegen specifieke instellingen of organisaties wordt ingezet.

Reacties (5)
17-08-2012, 21:02 door Anoniem
Yep vergelijk even een mobiel os met een deskop os.

Wat???????
17-08-2012, 23:08 door Rasalom
Ik las pas een artikel waarin de statistieken van Kaspersky en Sophos tegenover elkaar gezet werden. Sophos kwam maar tot enige tientallen bedreigingen als ik het me goed herinner.

Dat laatste lijkt me weer wat aan de lage kant eerlijk gezegd. De waarheid zal dan ook wel ergens in het midden liggen.

Feit is dat jet het overgrote deel van de zooi alleen buiten de Play store kan oplopen. Ik kan me daarom niet al te druk maken over dit soort paniek-voetbal nieuws.

Alleen jammer dat de meeste web breiwerkjes dat vergeten te vermelden. Maar ja '14000 stuks malware, maar je moet je wel een beetje inspannen om het op te lopen' is natuurlijk niet al te sensationeel.
18-08-2012, 13:29 door Anoniem
ik gebruik enkel via de store, en ook ik heb last van zooi (banner berichten in taskbar). tips hoe je er vanaf komt? is geen reclame van eoa app die je met no-ad ofzo blokkeerd
19-08-2012, 11:57 door Anoniem
Vind dit een zeer vreemd artikel. Waarom Android (mobiel OS) vergelijken met OSX (desktop OS) ??
20-08-2012, 07:51 door spatieman
evil aps worden via de store aangeboden.
en van de ADS afkomen ?, door de ap te kopen..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.