image

Adware beschadigt XP-computers tijdens verwijdering

woensdag 29 januari 2014, 15:55 door Redactie, 1 reacties

Een adware-variant die veel voorkomt beschadigt computers met Windows XP zodra gebruikers die verwijderen, waardoor het besturingssysteem niet meer kan starten. Het gaat om de 'Conduit SearchProtect' adware, die de startpagina van de browser in Conduit.com verandert.

Als de adware via het Configuratiescherm wordt verwijderd gaat het mis. Windows XP kan hierna niet meer worden opgestart en gebruikers krijgen de melding "NTLDR is missing. Press Ctrl+Alt+Del to restart", zo meldt Bleeping Computer. Het probleem wordt veroorzaakt doordat het verwijderprogramma van Conduit niet alleen de eigen bestanden verwijdert, maar ook alle bestanden in de root van C:.

Hierin staan twee bestanden genaamd NTLDR en ntdetect.com die, wanneer verwijderd, ervoor zorgen dat Windows niet meer kan starten. Bij Windows Vista en nieuwere Windowsversies staan geen essentiële opstartbestanden in de C: directory, waardoor Windows normaal kan opstarten als de Conduit-adware is verwijderd.

Oplossing

Gebruikers van Windows XP die met de adware te maken hebben krijgen het advies om die niet via het 'Software-menu' in het Configuratiescherm te verwijderen, maar via een aparte verwijdertool. In het geval de computer al door het verwijderen van de adware is beschadigd, kan het probleem worden hersteld door de twee bestanden NTLDR en ntdetect.com van een Windows XP cd te kopiëren.

Reacties (1)
30-01-2014, 13:48 door Anoniem
"Bij Windows Vista en nieuwere Windowsversies staan geen essentiële opstartbestanden in de C: directory"

Hangt er vanaf hoe je installeert. Als je alles default doet dan maakt hij een aparte partitie waar deze bestanden in
gezet worden, en die je dan later niet meer zomaar ziet staan.
Echter je kunt er ook voor kiezen om alles in 1 partitie te installeren en dan gaat het gewoon net als bij XP.
Ik vermoed dat dit ook zo gaat als je een upgrade doet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.