image

Kohnstamm: Europese vuist tegen NSA-surveillance nodig

donderdag 30 januari 2014, 16:17 door Redactie, 6 reacties

De enige manier om de afluisterpraktijken door de NSA aan te pakken is een gezamenlijke Europese vuist te maken. Dat liet Jacob Kohnstamm, directeur van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), onlangs tijdens een toespraak bij privacyorganisatie Privacy First weten.

Kohnstamm, die ook de voorzitter van de 'WP29' is, de werkgroep van privacytoezichthouders uit alle EU-lidstaten, stuurde na de eerste onthullingen van Snowden een brief aan de Europese Commissie met daarin een oproep om tot actie over te gaan. Vervolgens werd er een speciale EU-VS werkgroep opgericht, maar het blijkt lastig om grote resultaten te boeken.

Verdeeldheid

Aangezien het hier om de nationale veiligheid gaat stellen de EU-lidstaten dat dit hun bevoegdheid is en niet die van de Europese Unie. Die Europese verdeeldheid speelt de Amerikanen echter juist in de kaart, liet Kohnstamm weten. "Verdeel en heers is wat de Verenigde Staten, maar ook andere grootmachten, graag ten opzichte van de Europese Unie uitspelen."

Zelfs als Obama allerlei hervormingen binnen de NSA doorvoert blijkt de Amerikaanse geheime dienst volgens Kohnstamm feitelijk een multinational met een budget van ongekende omvang. Zolang het Amerikaanse onderscheid tussen de verzameling en het gebruik van persoonsgegevens zal blijven bestaan, zal dat niet leiden tot meer privacy voor Europeanen ten opzichte van organisaties als de NSA, zo voorspelt hij.

"En zolang Europese landen veiligheid als een louter nationale bevoegdheid blijven zien, gaan wij deze strijd tussen Europa en de VS niet winnen." Vanuit het Amerikaanse congres verwacht Kohnstamm ook weinig druk om de NSA-activiteiten aan te pakken. De druk vanuit het Amerikaanse bedrijfsleven bestempelt hij als hypocriet. "De enige vuist die we dus kunnen maken is een Europese vuist."

Reacties (6)
30-01-2014, 17:06 door Anoniem
De 1e vuist die we kunnen maken als Europa is door Snowden asiel te verlenen binnen heel Europa en ook geen mogelijkheid bieden aan uitlevering naar de USA .
30-01-2014, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem: De 1e vuist die we kunnen maken als Europa is door Snowden asiel te verlenen binnen heel Europa en ook geen mogelijkheid bieden aan uitlevering naar de USA .

Dat is meer een middelvinger dan een vuist :)
30-01-2014, 18:09 door Anoniem
Dat zou betekenen dat het www een euw zou moeten worden, een andere oplossing is er simpelweg niet meer.
De vraag is of we dat zouden moeten willen, of dat we gewoon zelf eens gaan nadenken over wat we op dat schermpje doen, waar onze gevoelige data wordt opgeslagen (ING -> HP) en wie daar naar kan kijken.

Vertrouwen is goed, weten is beter!!!
30-01-2014, 18:13 door Anoniem
"De enige manier om de afluisterpraktijken door de NSA aan te pakken is een gezamenlijke Europese vuist te maken. Dat liet Jacob Kohnstamm, directeur van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), onlangs tijdens een toespraak bij privacyorganisatie Privacy First weten."

Hoe ziet Kohnstamm dat in relatie tot het feit dat we zelf partner zijn in een aantal van deze NSA programma's ? En hoe zit dat verder met onze eigen spionage activiteiten ? Ik denk dat een Europese ''vuist'' weinig indruk zal maken op de Amerikanen.

"De druk vanuit het Amerikaanse bedrijfsleven bestempelt hij als hypocriet."

Hoezo, wat kunnen deze bedrijven verder doen, aangezien zij zich hebben te houden aan Amerikaanse wetgeving ? Deze bedrijven moeten meewerken, en mogen niet praten over de activiteiten.

Of deze bedrijven druk hebben uitgeoefend voor Snowden met zijn onthullingen kwam weten we ook niet, omdat dergelijke druk wettelijk gezien alleen achter gesloten deuren uitgevoerd kon worden.
31-01-2014, 11:36 door Anoniem
Dit doet me denken aan de verzetsgroepen uit 'Life of Brian'. Als we een vuist moeten maken dan zou dat geinitieerd moeten worden door onze privacy toezichthouders. Als die collectief de overheid, banken, telecombedrijven etc. aanpakken, dan komen we misschien ergens.

Maar nee. Ze gaan in een discussie-groepje (art 29) zeggen dat ze toch eigenlijk wat zouden moeten gaan doen, toch wel eigenlijk.

De privacy toezichthouders zijn niet meer dan excuus-organisaties.
01-02-2014, 10:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De 1e vuist die we kunnen maken als Europa is door Snowden asiel te verlenen binnen heel Europa en ook geen mogelijkheid bieden aan uitlevering naar de USA .

Dat is meer een middelvinger dan een vuist :)

Op één vinger na is dat ook gewoon een vuist .
Het zou in ieder geval een mooi begin zijn ^^
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.