image

'Russische hackers negeren buitenlandse banken'

maandag 20 augustus 2012, 13:58 door Redactie, 0 reacties

De meeste Russische hackers hebben het niet op buitenlandse maar op Russische banken voorzien. Dat zegt Ilya Sachkov, CEO van het Russische beveiligingsbedrijf Group-IB, in een interview met RIA Novosti. Op de vraag of Russische hackers alleen Russische banken aanvallen zegt Sachkov dat dit voor 99% van de bij hem bekende gevallen geldt.

"Het is vrij lastig om geld naar een buitenlandse bank over te maken. Je moet waarschijnlijk in persoon naar de bank toe om de transactie te voltooien. Iets wat cybercriminelen natuurlijk niet willen." Als het echter gaat om aanvallen op online betaalsystemen komt het overmaken van geld naar het buitenland wel voor.

Misdaad
Het geld wordt vervolgens via het buitenland weer naar hun eigen rekening gestort. De aanvallers zouden zo hun sporen uitwissen, mede omdat buitenlandse banken en betaalsystemen geen interesse hebben om verdachte transacties aan buitenlandse beveiligingsdiensten te melden, aldus Sachkov.

Hij waarschuwt dat cybercriminelen nauwe banden met de georganiseerde misdaad hebben. Zo is het voor cybercriminelen eenvoudiger om 'katvangers' of 'geldezels' via bestaande misdaadbendes in te schakelen dan hier zelf naar te zoeken. Inmiddels zouden verschillende bendes ook hackers aan hun organisatie toevoegen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.