image

'Nederlanders downloaden vaak besmette apps'

dinsdag 21 augustus 2012, 16:16 door Redactie, 6 reacties

Nederlanders met een Android smartphone of tablet downloaden vaak besmette apps, aldus het Finse anti-virusbedrijf F-Secure. Van alle wereldwijde Android-eigenaren die de mobiele virusscanner van het bedrijf gebruiken en voor een gevaarlijke app werden gewaarschuwd, kwam 15% uit Nederland. Alleen Zuid-Koreanen krijgen met 24% meer waarschuwingen.

De virusbestrijder laat tegenover Security.nl weten dat het getal geen wereldwijd gemiddelde weergeeft, aangezien het op de Nederlandse markt zeer actief is. "Toch kun je zeggen dat Nederlanders veel apps lijken te installeren en onderweg aan verschillende dreigingen worden blootgesteld", aldus analist Sean Sullivan.

F-Secure meet de reputatie van downloads of die te vertrouwen zijn of niet. "15% van onze Android-gebruikers die we voor gevaarlijke apps waarschuwden kwam in het tweede kwartaal uit Nederland", laat Sullivan weten.

Marktplaats
Hij merkt op dat het voornamelijk om detecties en niet om infecties gaat, hoewel de eerste gebruikers die met een besmette app in aanraking kwamen mogelijk wel geïnfecteerd zijn geraakt.

In de tweede helft van 2012 identificeerde het anti-virusbedrijf 19 nieuwe malware-families, 21 varianten van bekende families en 5.333 unieke kwaadaardige apps, een 64% toename ten opzichte van het eerste kwartaal, zo staat in het halfjaarrapport. De meeste kwaadaardige apps zijn van onofficiële marktplaatsen afkomstig.

Reacties (6)
21-08-2012, 16:27 door Anoniem
Nederland komt in de ICT beveiligingswereld wel erg groot uit, terwijl we maar een klein landje zijn.
21-08-2012, 17:53 door Anoniem
Deze cijfers zeggen eigenlijk geen donder. Stel dat de genoemde percentages exact overeenkomen met de verdeling van klanten van de F-Secure-scanner voor Android over de verschillende landen (dus als NL 15% van de klanten heeft, Zuid-Korea 24% etc.) dan zou het beeld wereldwijd heel egaal zijn. En als op een relatief hoog percentage van de Android-toestelen in NL F-Secure is geïnstalleerd dan kan dat ook een hoog percentage verklaren.

Een staafdiagram dat per land aangeeft hoeveel waarschuwingen gemiddeld per geïnstalleerde F-Secure-instantie op Android worden gegenereerd in dezelfde periode zou zinvoller zijn geweest.
21-08-2012, 19:57 door cjkos
15 % van hoeveel?

Als ik het rapport lees komt Nederland alleen voor in dit lijstje en lijkt het te gaan om apps die niet via de app store geïnstalleerd worden.

Dat is volgens mij alleen mogelijk als iemand een jailbreak heeft toch?
21-08-2012, 22:24 door [Account Verwijderd]
Door cjkos: 15 % van hoeveel?

Als ik het rapport lees komt Nederland alleen voor in dit lijstje en lijkt het te gaan om apps die niet via de app store geïnstalleerd worden.

Dat is volgens mij alleen mogelijk als iemand een jailbreak heeft toch?

Nee dat is appel. Bij Android heet het rooten en je feun hoeft niet geroot te zijn om apps van andere partijen te installen.
22-08-2012, 09:32 door Rasalom
Nederlanders houden niet van betalen voor Apps. Dus dat ze hoog uitkomen in de lijst verbaast me niet echt. Met warez uit onbekende bronnen loop je nu eenmaal een enorm risico. Dat deze gebruikers in elk geval malware detectie hadden geïnstalleerd is in deze een schrale troost.
22-08-2012, 14:18 door Anoniem
"Nederlanders met een Android smartphone of tablet downloaden vaak besmette apps, aldus het Finse anti-virusbedrijf F-Secure. "

En hoe gaat een NIET besmette app met je privacy enzo om ? ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.