image

Phishing kost Nederland 6 miljoen euro

donderdag 23 augustus 2012, 11:09 door Redactie, 1 reacties

Phishingaanvallen hebben Nederland in de eerste helft van 2012 zes miljoen euro gekost, zo schat beveiligingsbedrijf RSA. Wereldwijd bedroeg de schade in deze periode 550 miljoen euro. Waarop de cijfers precies zijn gebaseerd is onbekend. Het aantal phishingaanvallen zou ten opzichte van de laatste helft van vorig jaar met 19% zijn toegenomen. Het gaat om zo'n 33.000 phishingaanvallen per maand. De meeste aanvallen vinden plaats in Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Brazilië en Zuid-Afrika.

Emotie
"Phishing bestaat nu al meer dan 16 jaar en de wereld heeft dit fenomeen nog niet kunnen oplossen", aldus RSA. De beveiliger wijst erop dat phishing nog altijd één van de grootste dreigingen op internet is.

"Maar wat maakt phishing zo'n succesvolle dreigingen ondanks de ervaring van de industrie met deze online dreiging?" Het antwoord op deze vraag is volgens RSA de menselijke emotie. "In sociale psychologie is één van de manieren om iemand te overreden om de persoon opzettelijk niet te laten nadenken, maar meteen emotioneel en direct te laten reageren."

Reacties (1)
23-08-2012, 18:09 door Anoniem
Een financieel aanzienlijke grotere dreiging zijn semi-legale dure SMS "diensten". Ze adverteren op tv met de waarde van je woning, de waarde van een auto, en opzeggen is expres moeilijk gemaakt in onleesbaar kleine letterjes die te kort worden getoond. De waarde van een auto kan je gratis en nauwkeuriger op Internet opzoeken. Een indicatie van de waarde van de woning kun je beter uit andere betrouwbare bronnen halen.

Het is niet voor niets dat SMS sjacheraars meer dan een miljoen boete van OPTA hebben gekregen. Het is maar een schijntje van wat ermee wordt "verdiend".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.