image

Amerikaanse matroos krijgt 30 jaar cel door 'lokrus'

dinsdag 11 februari 2014, 10:31 door Redactie, 9 reacties

In de Verenigde Staten is een 40-jarige matroos veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar doordat hij zich liet verleiden door een 'lokrus'. Robert Patrick Hoffman werkte als cryptologie-technicus aan boord van Amerikaanse onderzeeërs. Vanwege zijn werk had hij toegang tot allerlei vertrouwelijk materiaal.

In 2012 startte de FBI een onderzoek om te kijken of Hoffman voor de Russen zou willen spioneren. Verschillende FBI-agenten deden zich voor als 'lokrus' en benaderden de matroos. Er volgde een e-mailwisseling waarin Hofman liet weten dat hij voor zijn activiteiten gecompenseerd wilde worden. Ook stelde hij dat veiligheid zeer belangrijk was en het daarom verstandiger was om op fysieke wijze te communiceren, in plaats van het gebruik van onveilige elektronische middelen.

Antwoord

De FBI-agenten stelden Hoffman een aantal vragen, die als hij wilde op gecodeerde wijze kon beantwoorden. Het antwoord moest hij vervolgens in de holte van een boom verstoppen. Drie keer plaatste Hoffman in de boom een versleutelde USB-stick met antwoorden op de vragen waarvan hij dacht dat ze door Russische inlichtingenagenten waren gesteld.

"Hoffman probeerde namens Rusland te spioneren en verraadde het vertrouwen van zijn land. Hij stelde persoonlijk gewin boven Amerikaanse levens", aldus procureur-generaal Dana Boente. "De veroordeling is een duidelijke waarschuwing voor anderen die de veiligheid van de meest vertrouwelijke informatie van ons land willen compromitteren."

Volgens FBI-agent Charge Royce Curtin laat de veroordeling zien dat de dreiging van insiders in de maatschappij echt is en een risico voor de nationale veiligheid vormt.

Reacties (9)
11-02-2014, 10:37 door Anoniem
Nooit op ingaan als iemand je zo een aanbieding doet .
Als je interesse hebt in zulk zaken altijd zelf het contact leggen , in dit geval met anderen dan diegenen die je aanspreken .

En dan is nog niks zeker :)
11-02-2014, 10:46 door Anoniem
Moet dat niet zijn, bevestigde het mistrouwen van zijn land.
11-02-2014, 10:51 door Mysterio
Hij stelde persoonlijk gewin boven Amerikaanse levens.
Was dat niet het hele idee van de American Dream?
11-02-2014, 12:57 door Anoniem
Het is goed dat ze preventieve maatregelen tegen spionage nemen, maar iemand uitlokken en 30 jaar de cel ingooien voor een misdaad die hij feitelijk niet gepleegd heeft, want de Russen zouden niks krijgen, en een misdaad welke hij zonder de fbi niet zou voorbereiden gaat mij een beetje ver. Want zijn misdaad komt in principe neer op 'omkoopbaar zijn'. En dat zijn de meesten wel. Bijna iedereen heeft zijn prijs.
11-02-2014, 13:33 door Anoniem
Benieuwd of de FBI het verschil kan zien tussen de motivatie van een hebberige matroos en van een klokkenluider die genomineerd is voor de Nobelprijs.
11-02-2014, 14:24 door Anoniem
Is dit geen kwestie van uitlokking?
11-02-2014, 21:32 door Anoniem
Door Anoniem: Is dit geen kwestie van uitlokking?
Ja, maar dat mag daar gewoon hoor. Tenminste, de overheid mag dat.
11-02-2014, 23:04 door Anoniem
Door Anoniem: Het is goed dat ze preventieve maatregelen tegen spionage nemen, maar iemand uitlokken en 30 jaar de cel ingooien voor een misdaad die hij feitelijk niet gepleegd heeft, want de Russen zouden niks krijgen, en een misdaad welke hij zonder de fbi niet zou voorbereiden gaat mij een beetje ver. Want zijn misdaad komt in principe neer op 'omkoopbaar zijn'. En dat zijn de meesten wel. Bijna iedereen heeft zijn prijs.
@Anoniem: U bent te goed voor deze wereld en hebt nog vertrouwen in een rechtvaardig rechtssysteem. Dream on!

Maar daar gaat het niet om, de gevangenissen moeten vol, want die zijn daar geprivatiseerd. En die krijg je alleen vol, door mensen op hun hebberigheid te triggeren. Zoals je zelf zegt: Iedereen heeft zijn prijs. En hoe lager die prijs, hoe voller de gevangenis (en de zakken van de belanghebbenden in die keten natuurlijk).

Hier te lande is een aanzet gegeven, door de gedetineerde voor zijn/haar eigen detentie te laten betalen, althans een kleine bijdrage hiertoe. Als dit eenmaal is goedgekeurd, is het een kwestie van jaarlijks de bijdrage te verhogen.
Je wordt dan dus uitgekleed waar je bij staat en je kunt er niets tegen doen. Tegen de tijd, dat je je straf hebt uitgezeten (voor een misdaad die je normaliter eigenlijk nooit zou hebben begaan), ben je failliet, je huis kwijt en je familie bankroet, want die gaat straks ook meebetalen. Twee factoren gaan dit spelletje bepalen: hoe hebberig is het slachtoffer en hoe slim is de uitlokker.
En dat wordt allemaal verzonnen door de grootste boeven van dit land, verzameld in een politieke partij ! En de schaapjes trappen er met open ogen in: "Wij zorgen voor jullie hypotheekrenteaftrek hoor. Stem maar gerust op ons"

Ik zou als slimme amerikaan (de eerste moet nog worden geboren) een op scherp gestelde handgranaat in die boom hebben gehangen. De eerste de beste die zijn hand (hopelijk meer) kwijtraakte, zou het de volgende keer wel uit zijn hoofd laten het nog eens te doen. Als ze mij dan voor de rechter zouden slepen, zou ik zeggen, dat ik de zaak doorhad en mijn eigen oplossing voor "Russische" spionnen had getroffen. Na een paar handen gaat niemand meer uitlokken hoor.

@Mysterio +1
12-02-2014, 12:23 door Anoniem
Dit is gewoon een standaard "vogelverschrikker" natuurlijk; dit is een heel oud trucje van machtshebbers en vormt weer een mooie waarschuwing aan anderen die omkoop baar zouden zijn. In theorie idd iedereen, vooral als ze in de oorlogsindustrie werken. Rusland is zich ook weer serieus als een van de sterkste geheime diensten aan het profileren.
Lullig als je zo eruit wordt gepikt, maargoed ga dan ook in de eerste plaats wat beters met je leven doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.