image

Nep-Microsoftmedewerkers actief in Groningen

woensdag 29 augustus 2012, 12:00 door Redactie, 17 reacties

De Groningse politie waarschuwt inwoners van de provincie om alert te zijn op oplichters die zich als Microsoftmedewerkers voordoen. "Alle langere tijd is een groep criminelen bezig, die op slinkse wijze probeert binnen te dringen in de computers van burgers", aldus de politie. De oplichters bellen vanuit het buitenland hun slachtoffers, waarbij ze zich voordoen als medewerkers van Microsoft.

"Zo probeert men via een babbeltruc toegang tot de computer van het slachtoffer te krijgen. De oplichters gebruiken vaak de smoes dat er een virus op de computer zit en dat zij dit virus kunnen verwijderen." Vervolgens laten de oplichters het slachtoffer een programma downloaden waarmee ze controle over de machine krijgen. In sommige gevallen worden verschillende handelingen getoond waardoor het lijkt alsof er malware wordt verwijderd, in andere gevallen probeert men een virusscanner te slijten.

De politie adviseert om niet met deze mensen in zee te gaan en het gesprek te beëindigen. "Geef vooral geen inloggegevens aan deze personen." In Groningen zijn al diverse meldingen bij de Groningse politie binnengekomen.

Reacties (17)
29-08-2012, 12:15 door Thasaidon
Hoe naïef ben je als je hier (nog) intrapt...
29-08-2012, 12:28 door Mysterio
Door Thasaidon: Hoe naïef ben je als je hier (nog) intrapt...
De meeste mensen die overdag de deur opendoen zijn niet geneigd om iemand af te wimpelen. Het is vrij simpel; je hoort via de media dat er virussen en andere enge dingen gebeuren, vervolgens gaat de deurbel en staat daar een behulpzame medewerker van Microsoft die heeft gezien dat jouw computer ook besmet is.

Ook dat is niet zo gek, want mijn computer vraagt regelmatig of ik zut op wil sturen naar Microsoft. Hoe gek is de gedachte dat ze daar daadwerkelijk iets mee doen?

Natuurlijk hebben ze wel eens pech, maar als ik in mijn buurt kijk hoeveel computers en zijn en hoeveel mensen er absoluut niet mee kunnen omgaan dan is het echt prijsschieten.
29-08-2012, 12:31 door Anoniem
@Thasaidon: De doelgroep is dan ook niet IT professionals, maar opa & oma.

Maar dit is al enkele weken aan de gang - landelijk - niet alleen in Groningen en er wordt gebeld vanaf een (buitenlands) VOIP nr, niet een 'gewoon' buitenlands nr.
29-08-2012, 13:28 door Skizmo
Door Thasaidon: Hoe naïef ben je als je hier (nog) intrapt...
Vertel dat maar eens aan mij moeder die 71 jaar oud is...
29-08-2012, 16:55 door Anoniem
Door Thasaidon: Hoe naïef ben je als je hier (nog) intrapt...

Ik heb mensen hier in zien trappen waarvan ik weet dat ze intelligenter zijn dan ik. En het heeft niet echt iets te maken met leeftijd.

Alle providers, computer- en softwareleveranciers wordt altijd opgeroepen om toch vooral de consument gevraagd en ongevraagd te helpen. Wat is er dan meer behulpzaam dan dat iemand je thuis opbelt om te vertellen dat je computer een probleem heeft.

Peter
29-08-2012, 17:55 door Marius
Ik hoop dat ze eens bij mij langskomen, een 112 belletje om dat soort oplichters van de straat te krijgen heb ik er graag voor over.. Ik ben alleen bang dat ze nooit bij mij zullen aanbellen omdat de inrichting reeds verraad dat er een ICT'er werkt..
29-08-2012, 21:27 door Anoniem
Ik vind de Groningse politie betrekkelijk laat. Als je bedenkt dat dit al enkele maanden in heel Nederland gebeurt en dat het vooral een kwestie is welke nummers de criminelen nu eens leuk vinden om vanuit het buitenland te gaan bellen kan je zeggen dat het absoluut niet regio-gebonden is. De politie denkt veel te veel in lokale hokjes en overziet het niet vanuit een hoger perspectief. Zucht.
30-08-2012, 07:43 door jaapd
Door Marius: Ik hoop dat ze eens bij mij langskomen, een 112 belletje om dat soort oplichters van de straat te krijgen heb ik er graag voor over.. Ik ben alleen bang dat ze nooit bij mij zullen aanbellen omdat de inrichting reeds verraad dat er een ICT'er werkt..
Ze bellen niet aan de deur, maar met de telefoon!
Er zijn al ICTer's geweest die ze zes uur aan de praat hebben gehouden. Wie verbetert dat record?
30-08-2012, 12:25 door Anoniem
Het is niet alleen in Groningen ik kreeg net zo'n zelfde telefoontje met een rare nummerweergave
Nummer via google op gezocht waren dus die oplichters heb geen contact met ze gehad omdat ik het nummer al niet vertrouwde

Maar ik kan best begrijpen dat mensen die niet veel van het computerwereldje afweten dat die er in trappen
30-08-2012, 22:30 door Anoniem
Nou hier ook in Noord-Holland, net gebeld.

Ze zeiden dat ze in mijn computer waren gekomen en dat ze konden zien dat er illegale microsoft programma's opstonden (heb ik niet eens).

Vanavond zou m'n pc nog in beslag genomen worden, daarna meteen opgehangen..
01-09-2012, 20:31 door Anoniem
Hier ook Goirle (NB) Mijn buurvrouw gisteren, paniek, computer wordt door Microsoft "hersteld" maar duurt al zolang.
Engels (indies) sprekende medewerker heeft al een tijdje de computer in gebruik en er wordt vanalles mee gedaan. Ze twijfelt nu en vraagt wat te doen. Ik zeg uitzetten, Ga ik doen, maar hij wordt weer overgenomen en er wordt gevraagd aub niet uitzetten. Want je bent wel in kontakt met ze. Daarna de stekker eruitgehaald. Bellen ze binnen 5 min. terug, waarom de computer van de stroom is gehaald en ze waren nog niet klaar.
Tot 3 keer toe bellen ze met een buitenlands nummer en zegt dat hij vanuit de UK belt.
Maar nu, de computer opgestart en systeemherstel naar een dag eerder gezet. Ik hoop dat ik het wactwoord KOL kwijt ben. en ik heb de mogelijkheid verbinding maken van buitenaf afgevinkt. Hopenlijk is de computer niet beschadigt. en is er geen kwaadwillend programma opgezet. Heeft iemand nog een voorstel om ermee te doen.? Graag advies.
gr. GK
03-09-2012, 10:17 door Anoniem
Ik ben ook gebeld al meerdere keren gebeld, ze zijn erg vasthoudend. Ik woon in Noord Holland.
Gelukkig heb ik niets gedaan.
05-09-2012, 22:33 door Anoniem
Ook hier in Wouw (Noord-Brabant) gebeld door scammers. Inderdaad met het verhaal dat ze in de UK signalen krijgen van mijn computer. Dat als ik er niets aan doe mijn computer in de soep kan draaien. Dat ze online wel even samen met mij het stappenplan door wil nemen om mijn computer op te schonen. Gelukkig ben ik er niet ingetrapt en heb ik ook nog gezegd dat ik dit niet wil en hun niet vertrouw. Daarna hingen ze meteen weer op.
11-09-2012, 09:53 door Anoniem
Ik woon in België,provincie Antwerpen,ik ben al een tweetal keren via telefoon benaderd door zogezegd medewerkers van Microsoft,de eerste maal was dit halverwege augustus met de melding dat mijn Pc en Laptop zouw besmet zijn met een onoplosbaar virus,ze bleven aandringen en ik zouw voor hun hulp een slordige 200 euro moeten neertellen voor hun hulp,niet ingetrapt en uiteindelijk heb ik de telefoon ingehaakt. De tweede en voorlopig laatste maal dat ik benaderd werd (begin september ) ging niet over een virus,maar wel over de aankoop van een betaversie van een besturingssysteem (ik dacht Windows 8) en wat nutteloze programma's zoals virusscanners,malware bestrijders en zelfs spelletjes. Ze vroegen of ik zo vriendelijk wouw zijn om mijn persoonlijke gegevens zoals rekeningnummer,inlogcode bank,mail en adresgegevens te willen overmaken,iets wat ik uiteraard niet gedaan heb en nooit zal doen,ze bleven maar aandringen en ik heb terug de telefoon ingehaakt en nadien mijn operator gebeld en deze mensen hebben mijn telefoonverkeer nagekeken en vermits ik bijna nooit internationaal bel en weinig of geen internationale gesprekken ontvang hebben de mensen van mijn operator dat zogezegd nummer van die medewerkers van Microsoft geblokkeerd,sedert dat is gebeurt krijg ik geen telefoons meer,ik hoop dat het nu zo blijft,want eens je de telefoon opneemt weten ze van geen ophouden meer. Blijkbaar weten ze niet van ophouden en is die plaag nu verplaatst van België naar Nederland en wie weet welk land komt dan aan de beurt.
15-10-2012, 14:52 door Elles
Ik woon in de provincie Zuid-Holland en dit is nu al de derde keer dat ik in gebrekkig Engels ( Indisch accent) word gebeld door iemand die beweert voor het bedrijf Microsoft te werken. De eerste keer was misschien een maand geleden deze keer belde hij twee keer achter elkaar ik had opgehangen de eerste keer zonder verder iets te zeggen dus vandaar. Ik heb nogal een sterk Brits accent en kan goed uit mijn Engels komen de tweede keer werd ik best pisnijdig omdat hij maar bleef proberen ik zei onder andere: ''If we have a problem with our computer then we can fix it ourselves or we call someone who can handle this problem. I haven't asked for you to fix my problem if there even is a problem with the computer.'' Daarna beweerde hij dat hij mijn computer ging blokken en hij werd erg boos op mij. Ik heb ook onder andere gezegt, ''You're calling to the Netherlands why aren't you speaking Dutch I don't trust you.'' Toen werd hij alleen nog maar bozer. Ik deel dit verhaal op deze site omdat ik die totaal niet vertrouwde en ik ook niet wil dat andere mensen er last van krijgen. Ik ben boos geworden op deze betreffende man en nu heeft hij (nog) niet terug gebeld.
16-10-2012, 13:54 door Anoniem
Wij werden gebeld door iemand met een soort van Chinees-Engels accent, dat we problemen hadden met onze pc. Hij leidde mij naar een scherm waarop je kon zien of er foutmeldingen waren. Er waren wel een paar Foutmeldingen maar die waren al van 6 maanden geleden. Ik vroeg steeds wat hij nou wilde en wat ik moest doen maar hij zij dat ik gewoon moest doen wat hij zei. Hij zei dat ik een programma kreeg waarmee alles werd opgelost, ik vertouwde het niet en vroeg nog een keer wat er nou aan de hand was en toen hing hij opeens op.

Een jongen van 13
18-02-2013, 19:39 door Anoniem
hoi

ik ken ook iemand die 3 x is gebelt door lui en de 3de x heb ik gezegt dat als je nog een x belt bel ik de politie en laat de lijn aftappen met als gevolg dat er niet weer is gebelt door hun en ken ook iemand die geen pc heeft is ook gebelt door die lui de nummer waar het om gaat is 0014259053074 dus mensen let op met wat je doet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.