image

Opstelten laat student aan Verenigde Staten uitleveren

woensdag 12 februari 2014, 09:58 door Redactie, 9 reacties

Een van phishing verdachte student kan aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd en hoeft niet in staat worden gesteld om eerst zijn studie in Nederland af te maken. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie geoordeeld. Eerder oordeelde de rechter al dat de student kan worden uitgeleverd.

De minister kon ervoor kiezen om de uitlevering uit te stellen of te voorkomen, maar volgens Opstelten getuigt de uitlevering niet van 'bijzondere hardheid'. De SP had Opstelten gevraagd om de student in ieder geval zijn studie in Nederland te laten afmaken. "Ze maken op deze manier mijn toekomst kapot", zo laat de van origine Vietnamese student tegenover ANP weten.

De student wordt door de Amerikaanse autoriteiten gezocht wegens betrokkenheid bij phishing, hoewel de student dit altijd heeft ontkend. Zijn voormalige kamergenoot is de hoofdverdachte in de zaak en heeft een volledige bekentenis tegenover de Vietnamese politie afgelegd. De man bevindt zich echter in Vietnam, dat geen uitleveringsverdrag met de VS heeft.

Volgens de student was het zijn huisgenoot die misbruik van zijn computer en e-mailadressen heeft gemaakt. In de Verenigde Staten moet de student volgens zijn advocaat zo’n anderhalf jaar wachten op een proces. Hij kan een gevangenisstraf van maximaal tien jaar krijgen. Het hof van Leeuwarden zal binnenkort besluiten of de student de tijd tot zijn uitlevering in gevangenschap moet afwachten.

Reacties (9)
12-02-2014, 10:35 door Anoniem
Ach aan de andere kant, mocht hij echt onschuldig zijn. En dit wordt bevonden in Murica. Kan gewoon sue-en voor een paar ton. Vooral als hij dan onschuldig 2 jaar heeft moeten wachten op het proces.

Kan die daarna altijd z'n studie vervolgen.
12-02-2014, 12:29 door Anoniem
Dat zal je tegenvallen. Zelf de jury (gewone burgers die ineens een oproep op de deurmat krijgen) krijgt niet eens parkeerkosten vergoed (maar wel een vergoeding voor loon-derving a $5 p/u).
In tegenstelling tot de waxinewerper hebben Maxima's Pa's piloot (Poch) en de schipholbrandstichter het hier makkelijker met rijk worden aan claims. Tis hier immers Murica niet!
12-02-2014, 13:04 door Goeroeboeroe
'Mocht hij onschuldig zijn'... Dat is 'n mooi idee, maar zo werkt het in die bananenrepubliek dus niet. Als je geen schuld bekent loop je 'n grote kans op de maximumstraf. Als je wel schuld bekent, ben je dus schuldig. In beide gevallen ben je de pineut. Rechtszaken in de VS hebben onderhand meer met de werkgelegenheid (en de lobby) van de gevangenenindustrie te maken dan met schuld of onschuld.
Dat Opstelten hem oplevert kan ik begrijpen, want Opstelten en Teeven proberen steeds meer het Amerikaanse 'rechts'systeem te volgen.
12-02-2014, 13:07 door Anoniem
Door Anoniem: Ach aan de andere kant, mocht hij echt onschuldig zijn. En dit wordt bevonden in Murica. Kan gewoon sue-en voor een paar ton. Vooral als hij dan onschuldig 2 jaar heeft moeten wachten op het proces.

Kan die daarna altijd z'n studie vervolgen.
Da's makkelijk gezegd, verplaats je eens in zijn wereld...
Amerikaanse gevangenissen staan niet bepaald bekend om hun veiligheid, een Vietnamese IT-student is daar bij binnenkomst al een boy-toy. Daarnaast gaat het rechtstreeks tegen het grondrecht "Iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt" in. Ook is het absoluut onbegrijpelijk dat de Unaaitonssteeds een uitleveringsverdrag kent dat niet van toepassing is op Amerikaanse staatsburgers.

Ik vind het dan ook te triest voor woorden...
12-02-2014, 14:22 door Anoniem
Wat verwacht je anders van een regering die openlijk naar de pijpen van de VS danst.
12-02-2014, 15:33 door Mysterio
Tja, een uitlevering is altijd een netelige kwestie. In dit geval is het helemaal dubieus omdat de Vietnamese politie al een verklaring heeft liggen die deze student vrijspreekt. In de VS is men echter een onderzoek gestart en procesmatig als dat gaat speelt men niet of nauwelijks in op recente ontwikkelingen.

Dat het verzoek er ligt betekent dat er door de rechtbank en minister naar gekeken moet worden. Daar is vrij weinig aan te doen en inhoudelijk is het niet aan de minister om te bepalen of de student schuldig zou zijn of niet, wij (Nederland) hebben een deal gesloten met de VS en hebben ons daar aan te houden.

Wat mij dan weer opvalt is dat dit het huidige kabinet wordt aangerekend terwijl dit een verdrag stamt uit een ver verleden, van voor 1900 zelfs. Laat ik het zo zeggen dat het geen kwaad kan om te onderzoeken wat de politieke partij van jouw voorkeur hier in wil betekenen, maar ik vrees dat het dieper gaat dan om een simpel uitleveringsverdrag.
12-02-2014, 17:48 door Anoniem
Toch blijft het vreemd om een uitleveringsverdrag te hebben met een land dat niet aan ons wil uitleveren. Je zou toch verwachten dat een verdrag iets wederkerigs heeft.

Maar ja, Nederland komt al niet eens zo erg op voor de eigen burgers (o.a. Rainbow Warrior, Klaas de Jonge) dus laat staan dat men zich druk maakt over het uitlveren van iemand aan een land waar de rechtszekerheid wat dubieuzig is. Waarom staan we eigenlijk steeds met roze vlaggetjes richting Poetin te wapperen?
De VS heeft geen dictatuur maar de rechtszekerheid is er ook niet enorm. En je mag er ook niet altijd alles zeggen wat je denkt...
12-02-2014, 20:08 door Anoniem
En als je als amerikaan veroordeelt wordt voor moord in Italie, word je niet uitgeleverd.
Ik kan niet veel met dit soort kromme regels.
13-02-2014, 09:51 door Anoniem
Beetje raar om mensen uit te leveren aan landen die hun eigen mensen niet aan ons uitleveren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.