image

Politie onderzoekt illegale marktplaatsen op Tor-netwerk

woensdag 12 februari 2014, 16:05 door Redactie, 3 reacties

De politie heeft bij een onderzoek naar illegale marktplaatsen op het Tor-netwerk dinsdag vijf mannen, onder wie een gedetineerde, aangehouden. Op de websites werden drugs en wapens aangeboden. Met toestemming van het Openbaar Ministerie kochten undercover agenten drugs en vuurwapens op de sites.

Ook ontvingen zij een aanbetaling voor het plegen van een huurmoord. De politie hield in Enschede twee mannen van 30 en 31 jaar aan die worden verdacht van drugs- en wapenhandel op de online marktplaatsen Black Market Reloaded en Utopia, De websites waren alleen via het Tor-anonimiseringsnetwerk toegankelijk. De derde verdachte is een 29-jarige man uit Utrecht, die vermoedelijk ook betrokken was bij de marktplaatsen.

Black Market Reloaded

Black Market Reloaded ging eind vorig jaar offline na een grote toestroom van bezoekers. De plotselinge stijging ontstond toen de FBI in oktober de website Silk Road, een van de grootste concurrenten van Black Market Reloaded, offline haalde en de oprichter arresteerde.

De Nederlandse verdachten beheerden een eigen marktplaats onder de naam Utopia. De servers waarop deze website draaide zijn in het Duitse Bochum en Düsseldorf aangetroffen en gisteren in beslag genomen. Na het offline halen van de website heeft de politie een bericht voor bezoekers achtergelaten met de mededeling dat de servers waarop de website draaide in beslag zijn genomen.

Op verzoek van het Landelijk Parket heeft het Bundeskriminalamt dinsdag in het Duitse Bad Nauheim ook een 21-jarige man aangehouden die wordt verdacht van handel in verdovende middelen en wapens. De man bood vermoedelijk niet alleen hard drugs, maar ook munitie en gestolen creditcards en bankpassen te koop aan.

Een 46-jarige Nederlandse medeverdachte is al in oktober 2013 aangehouden toen hij onderweg was naar Duitsland met 1,5 kilo hasj, ruim 40 gram cocaïne, drie kilo amfetamine en ongeveer 1,5 kilo XTC-pillen. De man is vandaag in zijn cel opnieuw aangehouden, nu voor betrokkenheid bij de illegale handel op internet en een poging tot uitlokking van een moord.

Commodore

Het politieonderzoek onder de codenaam Commodore is begin 2013 gestart vanwege signalen over drugshandel op internet via Tor-websites. Er zou sprake zijn van grootschalige handel in drugs en andere illegale goederen en diensten. Drugs konden worden besteld op deze Tor-websites en werden vervolgens in postzendingen wereldwijd verstuurd en afgeleverd.

Volgens de politie is het Commodore-onderzoek een duidelijke boodschap naar iedereen die denkt misdrijven te kunnen plegen binnen de digitale anonimiteit. "De opsporing en vervolging van deze strafbare feiten hebben voor politie en Openbaar Ministerie hoge prioriteit. Ook binnen de anonieme Tor-omgeving is niemand onaantastbaar."

Bitcoins

Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten is beslag gelegd op computers, tal van gegevensdragers, zoals externe harde schijven en USB-sticks, en ongeveer 900 bitcoins, ter waarde van ongeveer 400.000 tot 600.000 euro. De in Nederland aangehouden verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Utrecht. Door het Landelijk Parket is de overlevering gevraagd van de Duitse verdachte.

Reacties (3)
13-02-2014, 08:34 door Anoniem
Als niemand onaantastbaar, is waren er wel veel meer mensen aangehouden lijkt mij
13-02-2014, 12:54 door Anoniem
In hoeverre kunnen ze je als consument iets maken?
Als je gewoon iets gekocht heb is het dan toegestaan dat ze je thuis opzoeken of hoe moet ik dat zien?
16-02-2014, 08:59 door Anoniem
Heel heel mooi gedaan Nederlandse Politie !

Dat mag ook wel eens een keer gezegd worden, aanpakken en opsluiten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.