image

FBI waarschuwt voor afpersing via datingsites

donderdag 13 februari 2014, 10:23 door Redactie, 0 reacties

De FBI waarschuwt internetgebruikers voor verschillende datingscams waarbij slachtoffers via sociale netwerksites en datingsites worden opgelicht en afgeperst. Het gaat onder andere om een scam waarbij slachtoffers op datingsites worden benaderd.

Na het eerste contact wordt het slachtoffer gevraagd om het gesprek op een bepaalde sociale netwerksite voor te zetten. Welke website dit precies is laat de FBI niet weten. De gesprekken zouden snel intiem worden. Niet veel later krijgen slachtoffers een link naar een website waar het net gehouden gesprek is geplaatst.

Naast de inhoud van de chatgesprekken bevat de website ook de foto's en telefoonnummers van het slachtoffer en de opmerking dat hij of zij vreemdgaat. Om de informatie te verwijderen moet het slachtoffer 99 dollar betalen. Het is echter onbekend of de informatie na het betalen ook wordt verwijderd.

Datingscam

Daarnaast waarschuwt de FBI ook voor de bekende datingscam, die op sociale netwerksites en in chatrooms plaatsvindt en waarbij vooral alleenstaande vrouwen van boven de 40 jaar het doelwit zijn. De vrouwen worden benaderd door oplichters die zogenaamd interesse in hen tonen en zich voordoen als een Amerikaanse man die in het buitenland woont.

De oplichters gaan vervolgens een 'chatrelatie' met het slachtoffer aan, waarbij er weken en soms zelfs maanden wordt gecommuniceerd. De oplichters sturen hun slachtoffers zelfs bloemen en cadeautjes. Uiteindelijk vraagt de oplichter het slachtoffer om geld, bijvoorbeeld voor het kopen van een ticket om langs te komen. Om fraude te voorkomen geeft de FBI verschillende tips hoe mensen kunnen zien of een online "date" geen oplichter is.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.