image

Virus legt gasleverancier RasGas plat

donderdag 30 augustus 2012, 16:29 door Redactie, 5 reacties

Een computervirus is erin geslaagd het netwerk van de Qatarese energieleverancier RasGas plat te leggen. RasGas is de op één na grootste gasproducent ter wereld. "De kantoorcomputers zijn door een onbekend virus getroffen...het werd voor het eerst op maandag ontdekt", aldus het bedrijf in een verklaring tegenover Reuters. Operationele systemen zouden niet besmet zijn geraakt.

Daarnaast zegt RasGas dat de aanval geen invloed op de gasproductie heeft. Eerder wist een virus nog bij Saudi Aramco toe te slaan, de grootste olieproducent ter wereld. De Shamoon-malware infecteerde en beschadigde 30.000 machines.

Naast het stelen van gegevens werd de harde schijf van besmette computers ook gewist. Inmiddels zou Saudi Aramco van de infectie hersteld zijn. Om hoeveel computers het bij RasGas gaat is onbekend. De website van de olieproducent was op het moment van schrijven onbereikbaar.

Reacties (5)
30-08-2012, 16:51 door Anoniem
Zo,n groot bedrijf besteed toch miljoenen aan computer beveiliging ?
Hoe is zo, n virus dan geupload of gedownload ?
Mischien een ontevreden werknemer ?
30-08-2012, 19:31 door Ler0y JenKins
Dat kan inderdaad intern zijn, of bijvoorbeeld datzelfde nieuwsbericht over de Toyota werknemer, die die systemen kende en via via kon inbreken. Het kan ook gewoon een domme fout van een werknemer zijn die bijvoorbeeld tijdens werktijden op websites komt waar hij niet mag zijn, of dingen download waar toch een virusje in kan zitten...

Maar het kan ook een gerichte aanval zijn geweest, van internetterroristen. Ik zat vandaag op school en we leerden over Firewalls, daarin werdt verteld dat oude virussen, die uit 2000 etc komen, makkelijker in kunnen breken in computers dan virussen die later zijn gebouwd. Aangezien anti-virus die virussen niet meer herkennen omdat hun databases nogal groot zijn.
30-08-2012, 21:30 door Anoniem
Door Anoniem: Zo,n groot bedrijf besteed toch miljoenen aan computer beveiliging ?
Hoe is zo, n virus dan geupload of gedownload ?
Mischien een ontevreden werknemer ?

Eeh de meeste bedrijven (en overheid) draaien nooit patches of pas veel te laat. Een dergelijke uitbraak zit dus in een zeer klein hoekje.
30-08-2012, 21:57 door Anoniem
Geloof niet alles wat je op school leert zou ik je zeggen.
31-08-2012, 08:31 door Anoniem
Blijkbaar een erg "besmettelijk" virus, als het zo snel zo veel computers besmet. Toch hoor je niet van besmettingen buiten die oliebedrijven. Dat kan 2 dingen betekenen. Of het is een gerichte aanval. Of de berichtgeving richt zich uitsluitend op deze bedrijven.
Wel opvallend dat er nu ineens een aantal grote oliebedrijven worden getroffen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.