image

Consumentenbond wil online patiëntendossier

vrijdag 14 februari 2014, 10:37 door Redactie, 16 reacties

De Consumentenbond wil een online patiëntendossier dat patiënten altijd online kunnen inzien. Uit onderzoek dat de bond uitvoerde blijkt dat dertig van de vijftig onderzochte huisartsen drempels opwerpen als patiënten om een kopie van hun eigen medische dossier komen vragen.

Het recht op inzage in en een kopie van het medisch dossier is echter vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Acht patiënten lukt het zelfs helemaal niet om hun dossier te krijgen. "Dat artsen drempels opwerpen bij het opvragen van een dossier is voor de Consumentenbond onacceptabel", zo laat de bond weten.

De Consumentenbond stelt dan ook voorstander van persoonlijke gezondheidsdossiers te zijn, waarbij iedere patiënt altijd online bij zijn eigen gegevens kan. "Zolang de privacy hierbij absoluut gegarandeerd is", laat de bond verder weten. Via een beveiligde verbinding kunnen patiënten dan hun volledig medisch dossier bekijken, online afspraken maken en herhaalrecepten aanvragen.

Reacties (16)
14-02-2014, 10:52 door Anoniem
Wat zou de consumentenbond voor 'donatie' gekregen hebben van de verzekeraars?
14-02-2014, 10:52 door Anoniem
Dus in plaats van het lekkende kraantje fixen gaan we niet eens een grotere teil eronder zetten ipv het rubbertje te vervangen maar gaan we het nu bestempelen als rivier, want daar worden alle problemen mee opgelost.

@Consumentenbond: waarom pakken jullie de artsen niet aan die weigeren inzage te geven? DAT is het probleem.
14-02-2014, 11:31 door Anoniem
Hebben we eerst gezegd dat een electronisch patienten dossier een ernstige schending van de privacy kan opleveren, komen de "lichten" van de consumentenbond hiermee. Dit maakt het probleem alleen maar veel erger. Was het eerste nog bedoeld om door een beperkte groep gebruikt te worden, is dit voor iedereen.

Bij een beperkte groep kun je nog de hoop uitspreken, dat ze zo te trainen zijn, dat iedereen uitkijkt met wat ze doen. Zet je iets in dat voor iedereen toegankelijk is, dan is die hoop ook weg. Bovendien is het dan beter toegankelijk voor pogingen om in te breken....

Ik snap het argument, dat iedereen zijn/haar dossier moet kunnen inzien, maar om daarvoor nu de deuren zelfs weg te gooien vind ik te ver gaan.
14-02-2014, 11:43 door Anoniem
Dan word het hoog tijd dat deze acht patiënten naar hun arts gaan, en hun bekend gaan maken met de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO)

Wil de arts dan nog geen inzage en/of copie overleggen, stap dan maar naar de media en CBP.

Later zoek je dan snel een arts die dit soort zaken wel series neemt.

Maar patiënten moeten ook wat mondiger worden, en weten waar ze wel en geen recht op hebben.
14-02-2014, 11:49 door Anoniem
Beveiliging is nooit absoluut gegarandeerd, voorstel mag wat mij betreft dus de prullenmand in.
14-02-2014, 13:01 door Anoniem
Volgens mij zitten er heel veel foute lui bij de consumentenbond tegenwoordig. Eerst schaarde ze zich achter de banken en nu willen ze toch een online patiëntendossier. Mijns inziens heeft de consumentenbond steeds minder met een bond voor consumenten te maken maar meer een bond voor banken en verzekeraars.
Tja, als niemand je nog serieus neemt moet je ergens je inkomsten vandaan halen nietwaar?
14-02-2014, 13:02 door Anoniem
Artsen die patienten weigeren inzage te geven in hun dossiers hebben iets te verbergen. Wegwezen dus. Hier helpen enkel boetes. Binnen 5 werkdagen na het verzoek inzage/afgifte copie van dossier of 500 euro boete .
14-02-2014, 13:25 door Anoniem
De consumentenbond was ooit een echte 'Bond', tegenwoordig is het echter een commercieel clubje, maakt blijkbaar veel verschil!? ;)
14-02-2014, 15:35 door Anoniem
Dit is een erg ondoordachte reactie van de Consumentenbond! Juist deze bond zou moeten weten dat beveiliging niet is te garanderen, dat dit soort dossiers vroeg of laat altijd door niet-gerechtigden ingezien gaan worden, dat patienten uiteindelijk meestal toch aan het kortere eind trekken (als de arts "dringend adviseerd" om accord te gaan met een digitaal dossier, dan doen de meeste patienten dat).
Dus beter een digitaal patientendossier tegenwerken!
14-02-2014, 16:10 door Anoniem
Door Anoniem: Wat zou de consumentenbond voor 'donatie' gekregen hebben van de verzekeraars?

Zo ziet de 'donatie' voor het verkondigen van de regels voor het e-bankieren eruit:

"Vindt u ook dat u te weinig rente krijgt op uw spaargeld? De Consumentenbond is van mening dat u als spaarder een hogere rente verdient. Door onze krachten te bundelen en samen spaargeld bij de banken aan te bieden staan we sterker richting de banken en regelen we samen de hoogste spaarrente. U kiest zelf uw looptijd: 3 of 5 jaar vast.
Vrijblijvend inschrijven
Wij onderhandelen namens alle inschrijvers met de banken voor de hoogste rente."

Dus bij verzekeraars vermoedelijk ook zoiets.
14-02-2014, 17:04 door Wadjinn
Wow! Dit is verrassend. Het EPD via internet opvragen. Letten we even op waar we mee bezig zijn. Weten we hooeveel mensen digibeet zijn en met onbeveilgde computers werken? Ik zou voor willen stellen dat mijn EPD vernietigd wordt als ik dat verzoek.

Dat de consumentenbond een nietszeggend elite clubje met weinig "brains" is dat weten we maar dat ze nu met "bimbo" uitspraken komen is vast een nieuwe "move".
14-02-2014, 19:27 door Anoniem
"De Consumentenbond is voorstander van persoonlijke gezondheidsdossiers, waarbij iedere patiënt altijd online bij zijn eigen gegevens kan, zolang de privacy hierbij absoluut gegarandeerd is."

"absoluut gegarandeerd is"


En toen moest ik heel hard lachen, om de door de Consumentenbond getoonde stupiditeit. Wat een idioten.

Overigens zal het mij niet verbazen, wanneer de lui die deze waanzin hebben bedacht enorm actief zijn op het privacyslurpende sosjaalmedia, zoals een faecesboek en/ of twitter.
14-02-2014, 22:47 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-02-2014, 22:47
[Verwijderd]
15-02-2014, 03:08 door Anoniem
Dan neem je een andere huisarts en vraag je om je dossier over te dragen aan de nieuwe huisarts.

Het lijkt me een verschrikkelijk slecht plan om patienten dossiers online beschikbaar te maken. Het is wachten tot die een keer gehackt worden.
15-02-2014, 20:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-02-2014, 00:16 door Anoniem
De Consumentenbond stelt dan ook voorstander van persoonlijke gezondheidsdossiers te zijn, waarbij iedere patiënt altijd online bij zijn eigen gegevens kan. "Zolang de privacy hierbij absoluut gegarandeerd is", laat de bond verder weten. Via een beveiligde verbinding kunnen patiënten dan hun volledig medisch dossier bekijken, online afspraken maken en herhaalrecepten aanvragen.

Lijkt me inderdaad een club mensen welke geen verstand van IT heeft. Wel aankomen met 'een beveiligde verbinding', maar de invulling van de beveiliging van het dossier zelf... oh wacht, daar wordt niet over gerept. Al helemaal niet over specifieke technische definities op welke wijze ze denken dat de beveiliging voor een onbeperkt aantal jaren goed op orde zal zijn en vooral ... juist, blijven.

Hier is mijn advies na 10+ jaar computer/netwerk security (alleen BSD en Linux platform): begin er niet aan. De voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Alleen die boodschap aan het verstand peuteren van mensen welke niet worden gehinderd door enige kennis van beveiliging, tjsa... Nee, liever gewoon stellig eisen dat 'het moet gewoon goed beveiligd zijn!'. Juist ja, ze gaan het internet verbeteren. Heus. Ik ben bang dat ze het antwoord al schuldig moeten blijven op de vraag hoe een bericht van één computer naar de ander wordt over gebracht.

Ergerlijk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.