image

30% Nederlandse IE-gebruikers kwetsbaar voor nieuwe aanval

maandag 17 februari 2014, 11:05 door Redactie, 0 reacties

Dertig procent van de Nederlandse IE-gebruikers is kwetsbaar voor de nieuwe aanval op Internet Explorer die vorige week bekend werd gemaakt. De aanval maakt misbruik van een beveiligingslek dat alleen in IE9 en IE10 aanwezig is, hoewel alleen gebruikers van IE10 ook daadwerkelijk zijn aangevallen.

De aanval werd op een website voor Amerikaanse veteranen ontdekt, maar zou ook tegens de Franse luchtvaartindustrie zijn ingezet. In eerste instantie werd gemeld dat alleen IE10 kwetsbaar is, maar Microsoft laat tegenover de media weten dat het probleem ook in IE9 aanwezig is. De aanvallen zouden echter tot IE10 beperkt zijn gebleven.

Een waarschuwing direct naar gebruikers toe heeft Microsoft nog niet gegeven. Wel is duidelijk dat het gebruik van de Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) de aanval voorkomt, alsmede het upgraden naar IE11. In Nederland hebben IE9 en IE10 samen een marktaandeel van 10,5%, aldus de laatste cijfers van StatCounter. Het totale aandeel van IE in Nederland bedraagt 34,5%, wat inhoudt dat 30% van de Nederlandse IE-gebruikers kwetsbaar is. Wereldwijd zou dit 35% van de IE-gebruikers zijn.

Volgens meetbureau Net Applications hebben beide browsers wereldwijd samen een marktaandeel van 18,2%, met een totaal marktaandeel voor IE van 58,2%. Dat houdt in dat 31% risico loopt. De kans dat consumenten ook echt het doelwit worden is vooralsnog klein, aangezien het om gerichte aanvallen gaat.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.