image

Wetenschapper onthult 'geografisch wachtwoord'

maandag 17 februari 2014, 12:43 door Redactie, 3 reacties

Een computerwetenschapper uit de Verenigde Arabische Emiraten heeft een nieuw wachtwoordsysteem bedacht waarbij gebruikers 'geografische wachtwoorden' gebruiken om op websites en internetdiensten in te loggen. Het systeem van Ziyad Al-Salloum moet uiteindelijk bestaande wachtwoorden vervangen.

Het geografische wachtwoordsysteem gebruikt de geografische informatie van een specifieke gedenkwaardige locatie, waar de gebruiker een figuur omheen heeft getekend. Bijvoorbeeld een zeshoek rond de Eiffeltoren of een andere voor hem bekende plek. De breedtegraad, lengtegraad, hoogte, het gebied van het getekende figuur, de omtrek, kanten, hoeken, radius en andere eigenschappen vormen bij elkaar het geografische wachtwoord.

Het wachtwoord wordt vervolgens van een unieke 'salt' voorzien, een reeks willekeurige karakters die wordt toegevoegd. Zelfs als gebruikers dezelfde plek als hun geografische wachtwoord kiezen, hebben ze binnen het systeem een uniek wachtwoord.

Voordeel

Het voordeel van het systeem is volgens Al-Salloum dat mensen vaak goed in staat zijn om allerlei locaties te herinneren, in tegenstelling tot wachtwoorden die ook nog eens lastig zijn te maken, aldus de wetenschapper. Daarnaast zijn geografische locaties divers en lastig te voorspellen, aangezien gebruikers ze aan de hand van hun eigen ervaring en voorkeur kiezen.

"Geografische wachtwoorden kunnen de kwetsbaarheden die met conventionele wachtwoorden worden geassocieerd oplossen en zouden de online veiligheid verder verbeteren, wat de weg vrijmaakt voor een betere bescherming van gebruikers in een onvoorspelbare cyberwereld", aldus de conclusie van Al-Salloum.

Image

Reacties (3)
17-02-2014, 14:38 door Anoniem
Denk als je herbij het principe "voor elke website een ander wachtwoord gebruiken" , het nog wel zo handig maakt.

Dan heb je op een gegeven moment zoveel locatie die je moet onthouden.

Ik heb eigenlijk een wachtwoord voor website, welke ik uniek maak dmv een kermerk van de desbetreffende website erin te verwerken.

Dat gaat hier niet werken ben ik bang...
17-02-2014, 16:43 door Anoniem
'Het geografische wachtwoordsysteem gebruikt de geografische informatie van een specifieke gedenkwaardige locatie,'
'Daarnaast zijn geografische locaties divers en lastig te voorspellen,'

Iets te optimistisch voorgesteld misschien.
Zou het kunnen dat de 'Geolocatie' 'Mekka' dan het nieuwe '123456' wordt van het gehele Midden Oosten en nog wat plekken in Azië?
Cirkeltje zetten op die 'geo'-plek laat zich makkelijk raden.
18-02-2014, 10:37 door Anoniem
"Ik heb eigenlijk een wachtwoord voor website, welke ik uniek maak dmv een kermerk van de desbetreffende website erin te verwerken." - Thanks, dan weten we dat ook weer... :X
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.