image

Britse geheime dienst bespioneerde WikiLeaks-bezoekers

dinsdag 18 februari 2014, 09:44 door Redactie, 10 reacties

De Britse geheime dienst heeft bezoekers van de klokkenluiderwebsite WikiLeaks bespioneerd door glasvezelkabels af te tappen. Daardoor werden de IP-adressen van bezoekers in real-time door het Government Communications Headquarters (GCHQ) verzameld en uiteindelijk verder geanalyseerd.

Dat meldt The Intercept aan de hand van documenten van klokkenluider Edward Snowden. Uit de documenten blijkt dat zowel de Amerikaanse inlichtingendienst NSA als het Britse GCHQ WikiLeaks, alsmede oprichter Assange en de supporters van de klokkenluidersite, als een serieuze dreiging beschouwden.

Monitoren

Om WikiLeaks te monitoren gebruikte het GCHQ de mogelijkheid om glasvezelkabels af te tappen en een systeem genaamd ANTICRISIS GIRL. Via het systeem werden de bezoekers van de klokkenluidersite in kaart gebracht. Daarbij gebruikte de geheime dienst ook Piwik, een opensource alternatief voor Google Analytics. Via de Piwik-analysesoftware werden de via het aftappen verzamelde surveillancegegevens verder uitgewerkt. Naast IP-adres was het daardoor ook mogelijk om het land van bezoekers in kaart te brengen.

Een woordvoerster van het GCHQ wilde niet vertellen of het programma nog steeds wordt gebruikt, maar merkt op dat al het werk van de geheime dienst binnen de wet valt. Privacyorganisatie Privacy International twijfelt daaraan. "Dit zijn onschuldige mensen die tot verdachten worden gemaakt aan de hand van hun leesgedrag. Het doelwit worden van een het inlichtingenapparaat van een staat zou toch meer moeten vereisen dan het klikken op een link", aldus directeur Gus Hosein.

Reacties (10)
18-02-2014, 09:51 door Anoniem
Nog nooit gehoord van een proxy(/VPN) zeker?

Juist die mensen waarvan je mogelijk zou willen weten waar zij vandaan komen zijn slimmer dan Google Analytics...
18-02-2014, 10:36 door Anoniem
piwik heeft gewoon functie om die (persoonlijke) data niet te loggen, te annonymiseren of via opt-out te negeren

beetje bijzonder dat zo matig ingericht is bij wikileaks
18-02-2014, 10:44 door Anoniem
Altijd leuk als je als overheidsorgaan amorele of zelfs volstrekt immorele dingen aan het doen bent en dan kan roepen dat het echt allemaal mag van de wet, hoor. Dat zal best, maar dat maakt het niet minder onwenselijk of zelfs verwerpelijk.
18-02-2014, 11:02 door schele
Piwik werd gebruikt door GCHQ, het is niet zo dat de Piwik van Wikileaks werd misbruikt. Verbaasd met dat GCHQ terugvalt op een open source software en daar zelf geen betere tooltjes voor heeft.

En iemand die niet van te voren kon bedenken dat Wikileaks bezoeken ergens gelogd werden hoeft zich er ook niet druk om te maken. Ignorance is bliss.
18-02-2014, 11:12 door johanw
Lezers van subversieve websites worden in de gaten gehouden, da's niks nieuws voor totalitaire systemen. En daar kun je de op hol geslagen inlichtingendiensten wel onder rekenen.
18-02-2014, 13:01 door Anoniem
... dan zijn wij op Security.nl zeker ook 'het haasje' ?! ;)
18-02-2014, 13:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-02-2014, 14:35 door Anoniem
Laat dat misschien maar weg...
18-02-2014, 15:09 door Anoniem
Mogelijk niet aleen WikiLeaks:

" NSA hield bezoekers Wikileaks en Pirate Bay in de gaten."
"
Download je wel eens muziek van de Pirate Bay? Dan bestaat er een kans dat u op een lijst van de Britse inlichtingendienst staat."

Bron:
www.computeridee.nl/nieuws/nsa-hield-bezoekers-wikileaks-en-pirate-bay-de-gaten/
18-02-2014, 20:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.