image

Wie mag een hacker in een vliegtuig vervolgen?

dinsdag 4 september 2012, 12:33 door Redactie, 14 reacties

Onder welke jurisdictie valt een Canadees die met een Koreaanse luchtvaartmaatschappij van New York naar Tokio vliegt en de computer van een Duitse toerist naast hem hackt terwijl ze over de Stille Oceaan vliegen? Dit scenario is afkomstig van Robert Graham van Errata Security, die stelt dat waarschijnlijk alle landen de hacker mogen vervolgen.

Als eerste mogen de Koreaanse autoriteiten de Canadees aanklagen, aangezien de verdachte zich over internationale wateren bevindt en dan de wet van het geregistreerde land geldt. Ten tweede is er het land van het slachtoffer. Als de Koreanen de Canadees niet vervolgen, is het aan de Duitsers.

Als laatste kunnen alle landen volgens Graham de hacker vervolgen, aangezien er 'universele jurisdictie' tegen 'internationale misdrijven' is. Elk land kan iemand wegens het schenden van internationale wetten zoals piraterij en slavernij vervolgen. "Als je van plan bent een Duitse toerist over de Stille Oceaan te hacken is het verstandig dat je eerst een advocaat inlicht."

Reacties (14)
04-09-2012, 12:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-09-2012, 12:52 door Wim ten Brink
Probleem is dat je eerst opgepakt moet worden. Waarschijnlijk dat dit kan in Tokio waar het vliegtuig uiteindelijk landt maar misschien dat het toestel eerst in Manila gaat parkeren om deze hackende passagier eruit te gooien, waarna de hacker dus in handen is van de Filippijnse politie. (En anders zit hij vast in Japan.)
Daarna zal hij toch eerst uitgeleverd moeten worden. Eerst aan Canada, daarna Duitsland en ten slotte de andere landen. Dat zal veel tijd kosten en ook erg kostbaar zijn, waarbij de vraag is of de misdaad wel in verhouding staat met de moeite die het uiteindelijk kost om hem voor te leiden. En natuurlijk ook de mogelijke straf die hem te wachten staat.
Dit soort kwesties komen vaker voor. Passagiers zijn wel eens vervelend of er ontstaan gevechten aan boord van een vliegtuig. De ene passagier slaat de ander een blauw oog en dan is het maar even uitvechten wie er juristictie heeft over de zaak.

Kortom, hoe complex dit ook lijkt, het gebeurt al vele malen ieder jaar. Alleen in het algemeen niet gerelateerd aan hackers maar andere overtredingen. Dronken passagiers zijn hierbij het meest bekende voorbeeld.
04-09-2012, 12:54 door Anoniem
De USA natuurlijk, die mogen alles en overal en anders dwingen ze dat gewoon af op een 'vriendelijke' manier.
04-09-2012, 12:59 door N4ppy
@WorkshopAlex gewoon deur open en de zee in. Veel goedkoper. ;)
04-09-2012, 13:13 door Duck-man
Lekkere non vraag. Elk antwoord is even goed als fout ik hou het bij 42.
Of he ga toch gewoon Linux gebruiken dat is veel beter.
04-09-2012, 13:21 door Security Scene Team
Uhm, ik kan me nog een bericht herinneren dat, the piratebay servers wouden opzetten in een vliegtuigje en dat te laten zweven in de lucht. zo vallen zij niet meer onder de regels op de grond. Waarom dit dan wel vraag ik me af? oké er is hacking bij betrokken, maar officieel gezien is de lucht van geen enkel land, toch? kan iemand wat meer opheldering geven?

Dank.
04-09-2012, 13:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-09-2012, 14:11 door Anoniem
Ik ben het eens met Duck-man.
42

lol
04-09-2012, 14:20 door Anoniem
Dit hoeft toch helemaal geen moeilijk vraagstuk te zijn?!?

De wet en regelgeving met betrekking tot de luchtvaart ligt al jaren vast - het enige nieuwe dat dit scenario toevoegt is het hacken. Vervang het door moord, aanranding is iets anders 'gewoons' en het vraagstuk degradeert tot een uitgekauwd iets waar elke rechter het antwoord op weet...

Overigens - aandacht dient ook uit te gaan naar de Duitser met z'n laptop. Hoe is hij gehackt?!? Wifi moet volgens de regels uit tijdens het vliegen, dus tenzij de Canadees rechtstreeks via het toetsenbord in de weer is geweest, is de Duitser ook fout...
04-09-2012, 14:50 door Anoniem
Zo te lezen moet een ict-deskundige zich niet bezig gaan houden met juridische kwesties.
04-09-2012, 14:58 door Duck-man
Stel nou dat via de laptop van deze Duitse toerist contact word gemaakt met een laptop van een Zweedse toerist die wordt gebruikt om in een Ecuadoraans vliegtuig van Sydney naar Kaapstad een laptop van een Zwitsers te komen om die geheimen van het Braziliaanse geheimendienst te bemachtigen en de nieuwste CD van Nick & Simon te kunnen downloaden.
Wie heeft dan het meeste recht om deze hacker te berechten?
04-09-2012, 15:00 door Duck-man
Antwoord is simpel. Deze hacker zal hoe dan ook aan Nederland worden uit geleverd om zich te verantwoorden tegen over de stichting Brein. Wegens het op niet legale wijze verkrijgen van auteursrechtelijk beschermt materiaal.
05-09-2012, 00:05 door spatieman
en dan mag die 40 uur schoffelen, en is die weer een vrije man.
06-09-2012, 08:21 door Anoniem
Door Duck-man: Lekkere non vraag. Elk antwoord is even goed als fout ik hou het bij 42.
Of he ga toch gewoon Linux gebruiken dat is veel beter.

Is dat niet het antwoord van siri op de vraag "wat is de betekenis van het leven?"

Ooit waren er toch zogenaamde piratenzenders, die vanuit de zee opereerden, net om aan de wetgeving te ontkomen ?

Bart
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.