image

Weer Nederlandstalige IBAN-phishingmail in omloop

woensdag 19 februari 2014, 11:37 door Redactie, 4 reacties

Er gaat op dit moment weer een Nederlandstalige phishingmail over IBAN rond die persoons- en bankgegevens probeert te stelen. De e-mail heeft als onderwerp 'Over op IBAN' en is zogenaamd van 'IBAN Nederland' afkomstig. In het bericht staat dat de ontvanger een IBAN-betaalpas moet aanvragen.

Door op de link te klikken kunnen ontvangers zogenaamd de gratis betaalpas aanvragen. De linkt wijst naar een website waar gebruikers eerst hun bank moeten kiezen. Het gaat dan om ING, Rabobank, ABN Amro, SNS Bank en International Card Services (ICS). Afhankelijk van de gekozen bank verschijnt er een op maat gemaakte phishingpagina.

In het geval van bijvoorbeeld ABN Amro wordt er gevraagd om met de e.dentifier in te loggen en rekeningnummer, pasnummer, pincode en de responsecode in te voeren. Ook wordt er om persoonsgegevens zoals naam, geboortedatum, adres, woonplaats en telefoonnummer gevraagd.

De ICS-phishingsite vraagt om gebruikersnaam en wachtwoord om bij ICS in te loggen, alsmede de creditcardgegevens. Alleen in het geval van ABN Amro wordt er door de Google Safe Browsing API, die in Chrome, Firefox en Safari aanwezig is, een waarschuwing gegeven dat het om een phishingpagina gaat. Maandag waren Nederlandse internetgebruikers ook al het doelwit van IBAN-phishingmails.

Image

Reacties (4)
19-02-2014, 13:14 door Anoniem
Sorry, maar dat is dus oud nieuws.

https://www.security.nl/posting/378681/Nederlandse+internetgebruikers+doelwit+IBAN-phishingmail
19-02-2014, 13:51 door athrropos
Als je hier anno 2014 nog intrapt, ben je het waard al je geld kwijt te raken.
Kom op...

Overal zie je er waarschuwingen voor hedendaags.
19-02-2014, 14:03 door Anoniem
kom op zeg, dit is slechts 1 van de véle vormen van bancaire phishing die elke dag voorbijkomen.
Vandaag wisten ze ook haarfijn te vertellen dat ik slachtoffer ben geworden van skimming, en andere voorbeelden zie de site www.veiligbankieren.nl
Het zou nog een aanvulling zijn als het adres (en evt handelwijze) voor melden en afhandelen phishing bij banken kon worden gegeven.
24-02-2014, 14:19 door Anoniem
Ik ben ook benaderd "door een bank" , in dit geval de ING, met een mail waarin een dergelijke link aanwezig was. Niet al te slim van degene die mij mailde: Ik heb GEEN rekening bij de ING. Nu zie ik dit als een waarschuwing, dus als ik een dergelijk verzoek krijg "van een bank waar ik wel een rekening heb" zal ik dat zeker als phishing beschouwen, en het mailtje aan de valse-email box van de betreffende bank doorsturen. Nee, ik vermeld hier NIET bij welke bank ik wel een rekening heb, anders kan ik er vrij zeker van zijn dat de volgende phishing van die bank lijkt te komen! Gelukkig waarschuwt elke bank dat je niet op links in hun mail moet klikken, maar ja, het lijkt erg echt te zijn! Dan trappen er toch weer mensen in!

Joep
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.