image

UPC stopt blokkade Pirate Bay na overleg met Brein

woensdag 19 februari 2014, 12:37 door Redactie, 10 reacties

In overleg met Stichting Brein heeft internetprovider UPC de blokkade van torrentsite de Pirate Bay opgeheven, zo laat het bedrijf via de eigen website weten. Hierdoor kunnen internetabonnees van UPC de Pirate Bay voortaan weer rechtstreeks bezoeken zonder dat ze hiervoor een proxy moeten gebruiken.

Onlangs oordeelde het gerechtshof in Den Haag in een zaak die door Ziggo en XS4ALL was aangespannen dat het blokkeren van de populaire torrentsite niet effectief is en daardoor de 'aantasting van de ondernemingsvrijheid' van Ziggo en XS4ALL niet rechtvaardigt. Een lagere Haagse rechtbank oordeelde in 2012 dat internetproviders Ziggo en XS4ALL de Pirate Bay moeten blokkeren. Stichting Brein had de procedure aangespannen, omdat de website het downloaden van auteursrechtelijk materiaal zou faciliteren.

UPC laat weten dat in de zaak tegen Ziggo en XS4ALL Brein tot 27 april 2014 in cassatie kan gaan. Indien dit gebeurt, zal de Hoge Raad nog uitspraak doen of de Pirate Bay definitief moet worden geblokkeerd of niet. De uitkomst van zo'n procedure wordt niet op korte termijn verwacht. Brein en UPC zijn daarom overeengekomen dat UPC de blokkade opheft.

Reacties (10)
19-02-2014, 13:21 door Anoniem
Dus Brein is de baas van het internet in Nederland.
Deze onduidelijke stichting, die geen enkele openheid van zaken geeft (ik denk hierbij aan wie betaald Dhr. Kuik en consorten)bepaald dus dat een grote kabel maatschappij sites wel of niet blokkeert.
Het word steeds gekker in Nederland.
Als de wet wordt overtreden dan is dat zaak van Politie en Justitie en niet van Stichting Brein,maar ja wat is er te verwachten met Opstelten en Teeven op justitie.
19-02-2014, 13:43 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 19-02-2014, 13:47
[Verwijderd]
19-02-2014, 14:26 door Anoniem
UPC is zelf nog in een andere rechtzaak met Brein hierover, vandaar dat UPC dit nog niet mocht. Omdat Brein nu toestemming heeft gegeven, is er geen conflict meer tussen beide partijen en is er geen probleem.
19-02-2014, 14:38 door Wim ten Brink
Door Peter V.:
Brein en UPC zijn daarom overeengekomen dat UPC de blokkade opheft.

Juridisch totaal onaanvaardbaar.

Sinds wanneer moet er overleg plaatsvinden met BREIN als er al een gerechtelijke uitspraak van het Hof op tafel ligt?
Sinds wanneer heeft BREIN hierover iets te zeggen?
Ik denk dat het iets verkeerd is uitgelegd. Ik denk dat UPC heeft gezegd tegen BREIN dat ze de blokkade stoppen wegens deze uitspraak. En dat de blokkade weer aan zal gaan indien in cassatie alsnog wint. Door deze mededeling weten beide partijen dat een proces hierover alleen maar extra kosten zal opleveren en UPC van de rechter gelijk zal krijgen wegens de uitspraak in hoger beroep. Het overleg voorkomt een juridisch proces. En ik denk niet dat BREIN bij dit overleg een keuze had...
19-02-2014, 14:57 door Anoniem
Heel raar dat UPC hierover overlegt. XS4ALL heeft al heel snel na de uitspraak (ik meen al op dezelfde dag) de blokkade opgeheven. Daar komt geen Brein aan te pas.
19-02-2014, 16:50 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 19-02-2014, 16:55
[Verwijderd]
19-02-2014, 18:07 door Anoniem
ik krijg dan de indruk dat ze samen werken, dus waarschijnlijk stap ik over naar een andere isp
19-02-2014, 18:25 door Anoniem
Door Peter V.:
Door Wim ten Brink: Ik denk dat het iets verkeerd is uitgelegd. Ik denk dat UPC heeft gezegd tegen BREIN dat ze de blokkade stoppen wegens deze uitspraak. En dat de blokkade weer aan zal gaan indien in cassatie alsnog wint. Door deze mededeling weten beide partijen dat een proces hierover alleen maar extra kosten zal opleveren en UPC van de rechter gelijk zal krijgen wegens de uitspraak in hoger beroep. Het overleg voorkomt een juridisch proces. En ik denk niet dat BREIN bij dit overleg een keuze had...
Dat zou betekenen dat UPC op voorhand aan BREIN gaat vragen (verlof vragen) om iets te doen, waar nog een enkele uitspraak over gedaan is (cassatie). Hier zou elke advocaat van gaan steigeren..
Ik weet niet waar jij rechten gestudeerd hebt, maar advocaten hebben al helemaal niets te vertellen... En wat je bedoelde met "verlof" snap ik niet helemaal, of helemaal niet eigenlijk. Het gaat hier, zoals Dhr. Ten Brink al uitlegt, om een schikking.
Brein schikt gewoon met UPC omdat ze nu al weten wat de uitspraak gaat worden. UPC kan ook gewoon de blokkade opheffen, maar dan heeft brein weer extra munitie in een rechtszaak. Brein had kunnen weigeren, maar dat zou ze veel centen hebben gekost terwijl ze weten dat er niets te winnen valt.

UPC wil reclame maken, en voorkomen dat mensen over stappen naar DSL / 4G. (Naar Ziggo kan niet, dat hebben ze al slim geregeld onderling.)

Brein wil zich waarschijnlijk concentreren op het eventuele hoger beroep tegen Ziggo & XS4All.


Zo moeilijk is dat niet toch???
20-02-2014, 12:41 door Anoniem
Nederland danst naar de pijpen van een stichting!

Dhr. Kuik, aanhang en consorten zijn de lachende derden.

Hoe voorzie je jezelf van een inkomstenbron!
En wie zorgt ervoor dat dit blijft voortbestaan?
20-02-2014, 13:35 door Anoniem
Door Anoniem: Heel raar dat UPC hierover overlegt. XS4ALL heeft al heel snel na de uitspraak (ik meen al op dezelfde dag) de blokkade opgeheven. Daar komt geen Brein aan te pas.

Ziggo is nog geen onderdeel van UPC. Die uitspraak geldt dus niet voor hen.

Dat brengt me op de vraag wat UPC had moeten doen als zij de blokkade hadden moeten handhaven. Welke uitspraak geldt dan voor de oude Ziggo-klanten?

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.