image

Amerikaan klaagt Ethiopische overheid aan wegens spyware

woensdag 19 februari 2014, 14:37 door Redactie, 2 reacties

Een Amerikaanse man heeft de Ethiopische overheid aangeklaagd wegens het infecteren van zijn computer met spyware, het afluisteren van zijn Skype-gesprekken en het monitoren hoe zijn gezin de computer gedurende een periode van twee maanden gebruikte.

"We hebben onomstotelijk bewijs dat een buitenlandse overheid stiekem de computer van een Amerikaan in Amerika is binnengedrongen, zijn gesprekken heeft afgeluisterd en toegang tot een groot deel van zijn privéleven heeft gekregen", aldus Nate Cardozo, advocaat van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF).

Volgens de EFF is de spyware uit politieke overwegingen door de Ethiopische overheid geïnstalleerd. De computer raakte geïnfecteerd toen de man een Word-document opende dat door agenten van de Ethiopische overheid naar hem was doorgestuurd. Het document maakte misbruik van een beveiligingslek dat in 2012 door Microsoft was gepatcht om de malware te installeren. De update was echter niet door de eigenaar van de computer geïnstalleerd.

De malware in kwestie was de FinSpy-spyware van de Gamma Group. Via FinSpy werden allerlei Skype-gesprekken opgeslagen en doorgestuurd naar een server van de Ethiopische overheid, aldus de EFF. De burgerrechtenbeweging stelt dat de aanval onderdeel van een "systematisch programma" van de Ethiopische overheid is om politieke tegenstanders in het buitenland te bespioneren. De Amerikaanse man heeft om een proces en een schadevergoeding gevraagd.

Reacties (2)
19-02-2014, 16:11 door johanw
De sukkel had niet gepatched. Mocht hij winnen dan zal de Ethiopische overheid vast wel een proces kunnen winnen namens een Ethiopier in Ethiopie van de Amerikaanse overheid die spionage bedrijft. Dan kunnen ze de schadeclaims tegen elkaar wegstrepen.
19-02-2014, 19:11 door Anoniem
O ja, iemand die z'n OS niets eens gepatcht heeft kan onomstotelijk aantonen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.