image

Nederlanders verliezen 30 miljoen euro door internetoplichting

donderdag 20 februari 2014, 09:35 door Redactie, 3 reacties

De afgelopen drie jaar zijn 3.000 Nederlanders het slachtoffer van internetoplichting geworden, waarbij er in totaal een bedrag van 30 miljoen euro verloren ging. Dat is gemiddeld 10.000 euro per geval, zo meldt de Fraudehelpdesk (FHD). Sinds de oprichting in 2011 ontving de FHD 70.000 meldingen.

Het ging dan voornamelijk om meldingen van poging tot oplichting, bijvoorbeeld door phishingmails of voorschotfraude. Drieduizend slachtoffers raakten ook daadwerkelijk geld kwijt. De zogeheten voorschotfraude, waarbij slachtoffers grote geldbedragen worden beloofd, veroorzaakte de meeste schade: ruim 16 miljoen euro. Deze vorm van oplichting omvat datingfraude, erfenis- en loterijfraude.

Op de tweede plaats staat beleggingsfraude. De slachtoffers die melding maakten raakten 6.2 miljoen euro kwijt met nep-beleggingen. Uitschieter is een man uit Noord-Brabant die anderhalf miljoen euro verspeelde met een combinatie van dating- en erfenisfraude. Een andere man uit die provincie benam zich van het leven nadat hij had ontdekt dat zijn datingliefde niet bestond, maar hem wel voor 145.000 euro had opgelicht.

De FHD begint binnenkort met een psychologisch onderzoek naar de achtergronden van slachtoffers van datingfraude. De helpdesk wil slachtoffers beter kunnen bijstaan op het psychosociale vlak, mede om te voorkomen dat zij vervreemden van de maatschappij en in de bijstand terechtkomen.

Reacties (3)
20-02-2014, 10:52 door schele
Wow... probeer me dat voor te stellen...


Jan van Nuenen was een eenzame IT-er, hij was 36 en woonde net één jaar uit huis. De stilte en leegte om hem heen werd hem bijna teveel. Toch bevatte zijn leven sinds kort een lichtpunt. Op Friendfinder had hij Kaleesha leren kennen, een vlotte 30 jarige Nigeriaanse met wie hij inmiddels hevig chat contact onderhield.
Decennialange hunkering naar liefde en sexueel contact vonden eindelijk hun weg naar buiten, en toen Kaleesha na 2 maanden voorstelde dat Jan haar ticket naar Nederland zou betalen moest hij niet lang nadenken.
Reikhalzend keek hij uit naar de dag dat Kaleesha eindelijk aan zou komen op Schiphol. Dat de ambassade eiste dat hij voor 140.000 euro borg stond, volgens Kaleesha toch, was slechts een kleine prijs om te betalen. Na zijn bank bezworen te hebben dat de geldtransfer naar Nigeria absoluut was wat hij wilde doen met zijn zuurverdiende geld werd het overgemaakt. Eindelijk stuude Kaleesha ook een foto.
Het was een foto van een man, zijn naam was Kevin-Prince volgens het bordje dat hij omhoog hield met de tekst "Thank you my Friend, truly yours, Kevin-Prince". Hij wees breed glimlachend naar een gloednieuwe rolex om zijn pols. Op de achtergrond prijkte een recent aangeschafte Mercedes SLK.

Jan van Nuenen werd 3 dagen later teruggevonden door zijn moeder, bungelend aan een balk in de schuur.

.
20-02-2014, 11:42 door john west
Wat tragisch,

Echte liefde kan je niet kopen,geld geven aan een wild vreemde getuigd van een enorme blinde naïviteit.
Als ik zo naïef was geweest had ik net zolang,al was het jaren lang, ik had die Kevin-Prince gevonden.
Is hij eigenlijk gevonden ?
20-02-2014, 13:46 door Mysterio
Ja... Ik weet dat het gebeurd, maar ik kan er echt niet bij. Ik heb geruime tijd doorgebracht in Afrika en heb dus aan der lijve mogen ondervinden hoe daar op bepaalde gebieden behoorlijk anders wordt gedacht over rijk/arm en het onderhouden van enige normen en waarden. Zo'n verhaal als van Jan van Nuenen is helaas geen zeldzaamheid. Wanneer het slachtoffer zo snugger is om naar Nigeria te gaan om z'n liefje op te zoeken is de kans behoorlijk dat hij verdwijnt.

Er is tegenwoordig genoeg aan voorlichting op dat gebied aanwezig en banken en de immigratiedienst zijn er alert op, maar de oplichters vinden telkens nieuwe methoden en wegen waardoor de controlerende instanties het niet opvalt. Het helpt trouwens ook niet erg dat de Nigeriaanse ambassade net zo crimineel is...

Ik denk dat het maatschappelijk probleem niet op te lossen is door Nigerianen op te voeden, maar door die eenzaamheid in Nederland aan te pakken. Geen idee hoe.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.