image

Navo gaat cyberaanval als militaire aanval beschouwen

donderdag 20 februari 2014, 11:35 door Redactie, 5 reacties

De Navo zal binnenkort een cyberaanval op een lidstaat ook als een militaire aanval beschouwen, zo heeft defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert laten weten. Volgens de minister zal hier tijdens de ministeriële Navo-top van 26 en 27 februari toe worden besloten.

De minister maakte het nieuws dinsdag tijdens een algemeen overleg met leden van de Tweede Kamer bekend. Later voegde ze er nog aan toe dat er aan een gezamenlijke verklaring van de lidstaten wordt gewerkt en dat de Verenigde Staten de drijvende kracht hierachter is, zo meldt Trouw.

Prioriteit

Volgens de minister ligt de prioriteit van de Navo bij de bescherming van de eigen netwerken en dat bondgenoten verantwoordelijk zijn voor de opbouw van de eigen capaciteiten. "De Navo kan wel een nuttige rol spelen in het ondersteunen van de capaciteitsopbouw van bondgenoten, bijvoorbeeld door organisatie van trainingen en oefeningen, informatie-uitwisseling, de uitvoering van cyber defence targets in het NDPP en multinationale samenwerking."

De minister stelt verder in haar brief over de komende Navo-top dat het van belang is deze rol verder uit te bouwen. Andere Nederlandse prioriteiten zijn samenwerking met de EU en de integratie van cyber defence in operationele planning. "Cyberdreigingen ontwikkelen zich immers snel", aldus Hennis-Plasschaert.

Reacties (5)
20-02-2014, 11:50 door Anoniem
Dus dan gaan we in oorlog met de VS?
20-02-2014, 12:15 door Anoniem
Lijkt me een goed plan, lekker DDoS-aanvallen uitvoeren met een proxy of 7...

Stumperds.
20-02-2014, 13:11 door Arie1980
Altijd eng dit soort berichtgevingen. Wat is hun definitie van een cyberaanval? Wie of welk land wordt er verantwoordelijk gehouden? Wat zijn de consequenties?
20-02-2014, 14:13 door Anoniem
Dus als ze een mailtje krijgen van dr. Batutu uit Nigeria met de vraag of ze willen helpen wat geld te verplaatsen gooien ze een bom op Nairobi? Of hoe moet ik dit zien?
20-02-2014, 16:38 door Anoniem
De USA is 'de drijvende kracht' achter dit besluit. Anders gezegd: de USA dicteert en de rest vd Navo volgt. Sinds Snowden weten wij één ding zeker: de USA pleegt cyberspionage op zowel bondgenoten als op niet-bondgenoten. Tevens vallen zij met trojaanse paarden iedereen aan die ze als vijandig beschouwen. De vraag is nu of het ze wat uitmaakt waar de cyberaanval vandaan komt en wie daarachter zit, particulier of anderszins.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.