image

Wikipedia gaat versleutelen bij Britse bewaarplicht

donderdag 6 september 2012, 11:45 door Redactie, 4 reacties

Wikipedia gaat standaard de verbinding naar de online encyclopedie versleutelen als Groot-Brittannië een uitgebreide bewaarplicht invoert. Britse providers zouden straks verplicht kunnen worden om bij te houden welke websites hun abonnees bezoeken. Door HTTPS te gebruiken wordt het voor providers onmogelijk om te zien hoe abonnees Wikipedia gebruiken, aldus oprichter Jimmy Wales.

"Als we ontdekken dat Britse providers verplicht worden om elke pagina die je op Wikipedia leest bij te houden, weet ik bijna zeker dat we meteen alle communicatie met Groot-Brittannië versleutelen, zodat de lokale provider alleen maar ziet dat je Wikipedia bezoekt, maar niet wat je leest."

Democratie
Volgens de oprichter zou de versleuteling alleen zijn te kraken als de overheid met de 'deep arts' van hacking aan de slag gaat. "Iets waar een beschaafde democratie zich liever niet mee bezighoudt. Het is eerder iets dat ik van de Iraniërs of Chinezen verwacht", aldus Wales. Hij getuigde voor een comité van de Britse overheid dat zich over de nieuwe telecommunicatiewet buigt.

Reacties (4)
06-09-2012, 11:49 door Anoniem
" "Iets waar een beschaafde democratie zich liever niet mee bezighoudt. Het is eerder iets dat ik van de Iraniërs of Chinezen verwacht"
Dan leeft de heer Wales helaas in een droom, want de Westerse wereld houdt zich hier heel veel mee bezig.
06-09-2012, 12:08 door Anoniem
Voor Firefox bestaat de "HTTPS-Everywhere" add-on die je automatisch doorstuurd naar de https versie van een pagina. Dit werkt prima voor bijvoorbeeld wikipedia.com of security.nl.
06-09-2012, 12:17 door Anoniem
Volgens de oprichter zou de versleuteling alleen zijn te kraken als de overheid met de 'deep arts' van hacking aan de slag gaat. "Iets waar een beschaafde democratie zich liever niet mee bezighoudt.
Dat zou dan een MITM manier zijn door mensen een nep-certificaat te geven dat afkomstig lijkt van de echte wikipedia?

Maar terecht van wikipedia, al de bewaarplichten slaan door, het nut is er niet van aangetoond en dertig jaar geleden droomde hooguit de Stasi van het meelezen van alle berichten van alle burgers.

Trouwens, wordt bij onze Nederlandse ziekelijke bewaarplicht (die al zoveel terroristen achter de tralies heeft gekregen) niet het URL opgeslagen, maar alleen het ip van de webserver?
06-09-2012, 15:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Trouwens, wordt bij onze Nederlandse ziekelijke bewaarplicht (die al zoveel terroristen achter de tralies heeft gekregen) niet het URL opgeslagen, maar alleen het ip van de webserver?

Geen van beide zelfs. Het enige wat voor de bewaarplicht wordt opgeslagen is wie welk IP-adres heeft op welk moment. Er wordt niet bijgehouden wie met wie heeft verbonden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.