image

Waakhond: grootschalige monitoring in strijd met EU-wetgeving

vrijdag 21 februari 2014, 11:59 door Redactie, 5 reacties

De grootschalige monitoring van communicatie door inlichtingendiensten is in strijd met de Europese databeschermingswetgeving, zo stelt de Europese databeschermingsautoriteit Peter Hustinx. "In een democratische samenleving moeten gebruikers ervan uit kunnen gaan dat hun recht op privacy, vertrouwelijkheid van hun communicatie en bescherming van persoonlijke informatie gerespecteerd worden", laat Hustinx weten.

Uitzonderingen op deze fundamentele rechten in het geval van de nationale veiligheid moeten alleen worden toegestaan als ze absoluut noodzakelijk, proportioneel en in lijn met Europese wetgeving zijn. Hustinx roept dan ook op tot het handhaven van de Europese databeschermingswetgeving om het vertrouwen tussen de EU en de Verenigde Staten te herstellen.

"De rechten van EU-burgers op de bescherming van hun privacy en persoonlijke informatie zijn vastgelegd in EU-wetgeving. De grootschalige surveillance van EU-burgers door Amerikaanse en andere inlichtingendiensten negeren deze rechten", aldus Hustinx.

Hij stelt dat naast het ondersteunen van een privacywet in de VS, Europa moet aandringen op de strikte handhaving van bestaande EU-wetgeving. Verder moet de EU internationale privacystandaarden promoten en snel de hervorming van de EU-databeschermingswetgeving aannemen. Wat betreft de hervormingen is snelle actie vereist, om te voorkomen dat politieke en economische belangen de fundamentele rechten op vrijheid zullen beperken, zo waarschuwt de databeschermingsautoriteit.

Reacties (5)
21-02-2014, 12:20 door Anoniem
Klinkt goed.
Kan die Hustinx daarvoor ook niet met wetsvoorstellen komen, zodat dit gewoon in gang wordt gezet?
21-02-2014, 13:04 door Anoniem
Allemaal mosterd na de maaltijd gezien de hoeveelheid gegevens die gelekt is/wordt.
21-02-2014, 15:57 door Anoniem
En als die wetgeving er is, zullen die diensten zich dan wel aan die wet houden gezien het feit dat ze nu al de huidige wetten overtreden.
21-02-2014, 18:13 door Anoniem
Hebben ze nou al een opvolger, of doen ze daar nog steeds (expres) moeilijk over?
21-02-2014, 20:34 door Anoniem
Wetgeving is toch eigenlijk vooral bedoeld voor burgers? Ik geloof niet dat overheden (en inlichtingendiensten in het bijzonder) zich veel aan wetgeving gelegen laten liggen, als die ze niet uitkomt....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.