image

Opstelten wil cybercrime effectiever aanpakken

zaterdag 22 februari 2014, 11:43 door Redactie, 8 reacties

De ontwikkeling van een effectieve aanpak van cybercrime is één van de speerpunten van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dat laat de minister in het 'Werkprogramma 2014' van de Inspectie Veiligheid en Justitie' weten. Ook wil Opstelten de cybersecurity in Nederland bevorderen.

De minister heeft voor de periode 2013-2015 de opname en afhandeling van cybercrime door de politie, de aansluiting van de opsporings- en vervolgingsdiensten bij de aanpak van cybercrime en de kwaliteit van beveiligingsadviezen van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) centraal gesteld.

De inspectie zal op deze onderwerpen toezien en controleren of datgene wat is afgesproken daadwerkelijk ook is uitgevoerd en of het werkt. Ook zal de inspectie toetsen of de cyberomgeving van burgers adequaat wordt beschermd. Dit moet volgens Opstelten voor een verbetering van de taakuitvoering zorgen en het vertrouwen van burgers in het functioneren van organisaties en instellingen binnen het domein veiligheid en justitie vergroten.

Reacties (8)
22-02-2014, 11:54 door Anoniem
Dit moet volgens Opstelten voor een verbetering van de taakuitvoering zorgen en het vertrouwen van burgers in het functioneren van organisaties en instellingen binnen het domein veiligheid en justitie vergroten.

Meer monitoren (in kaart brengen / afluisteren) voor een veilger gevoel?
22-02-2014, 13:42 door Anoniem
Opa ivo en "effectiever"? Dat kan best hoor. Stap 1) opstappen en stap 2) afzien van wachtgeld zijn een goed begin, dan stap 3) iemand zoeken die het wel snapt. Maargoed, omdat 1) en 2) nooit gaan gebeuren gaan we ook niet nog maar eens pijnlijk zien dat 3) gewoon niet te krijgen is in denhagistan.
22-02-2014, 15:24 door Anoniem
Tja, ik vraag me bij zulke berichten toch altijd af hoe groot de dreiging is voor de gemiddelde burger. Ok, de financiele sector en vitale infrastructuur moeten goed beveiligd zijn omdat dit een grote impact op alle burgers kan hebben.

Voor de rest heb ik toch liever dat de politie achter woninginbraken, mishandeling en moord aan gaat. De pakkans is veel groter omdat de dader meestal binnen de landsgrenzen blijft. De impact is bij zulke zaken meestal ook groter dan van cybercrime. Ik word namelijk liever geskimmed of opgelicht dan mishandeld of vermoord.
22-02-2014, 15:56 door Anoniem
Op naar een nieuw soort van interactieve televisie waarop alleen mensen met recht en geld mogen spreken omdat de rest uiteindelijk vervolgt wordt. En wanneer men de regels nu nog niet overtreed, komen ze gewoon met nieuwe regels zodat men het alsnog doet.
Opstelten is een eng mannetje, dat helemaal niets geeft om de vrijheid noch de democratie.
Ik zal nooit meer op hun stemmen, stelletje machtswellustelingen.
22-02-2014, 18:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-02-2014, 18:22 door Anoniem
Nou in tegendeel,het vertrouwen van de burgers voor veiligheid gaat helemaal weg op deze manier.
Ze voelen zich meer bespioneerd door dit idee.
Dus dit gaat averechts werken.
22-02-2014, 18:45 door Anoniem
Hahahaha, Opstelten en cybercrime aanpakken??? Hij is zelf een digibeet.
23-02-2014, 12:32 door Anoniem
Opstelten moet op het gebied van cybercrime eerst eens laten zien dat hij zelf de juiste prioriteiten stellen kan. De normale burger heeft veel meer baat bij de aanpak van de georganiseerde misdaad achter ransomware/politievirussen/cryptolockers (die te vergelijken zijn met straatroof) dan bij symbolisch keihard optreden tegen wat puistige nerdjes die uit verveling of misplaatste ideologische overtuiging websites defacen e.d. (hetgeen overeenkomt met graffiti spuiten en bushokjes slopen).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.