image

Android-malware vooral Russisch probleem

zondag 23 februari 2014, 10:45 door Redactie, 1 reacties

Kwaadaardige apps die Android-toestellen met malware infecteren waren vorig jaar vooral een probleem voor Russische gebruikers. Dat beweert het mobiele beveiligingsbedrijf Lookout in een terugblik op 2013. Android-malware werd voornamelijk in Rusland aangetroffen, gevolgd door China en Spanje.

Volgens het beveiligingsbedrijf bepaalt de locatie van gebruikers met wat voor soort mobiele dreiging ze te maken krijgen. De voornaamste dreiging ongezien locatie is echter adware. Van de 11 onderzochte landen was op Rusland na adware overal het actiefst. De kans op adware zou gemiddeld vijf keer groter zijn dan de kans op Android-malware.

Ondanks de kleine hoeveelheid Android-malware in Europa, waarschuwt Lookout Europese gebruikers voor "Chargeware". Het gaat hier om vaak pornografische apps met een abonnement, die zeer onduidelijk zijn over de kosten die in rekening worden gebracht. Daardoor kunnen gebruikers met hoge rekeningen te maken krijgen. Chargeware blijkt vooral in Spanje en Groot-Brittannië actief te zijn, maar komt weer nauwelijks in Duitsland voor.

Om zich tegen mobiele dreigingen te beschermen krijgen Android-gebruikers het advies om alleen apps van betrouwbare marktplaatsen te downloaden, gezond verstand te gebruiken en risicovol gedrag te voorkomen, zoals het rooten van het toestel. Ook wordt aangeraden om een security-app te installeren, wat niet geheel onverwachts wordt genoemd, aangezien Lookout die zelf aanbiedt.

Image

Reacties (1)
23-02-2014, 11:40 door johanw
Rooten is geen risicovol gedrag maar een basis beveiligings en privacy maatregel die je toestaat om firewalls, adblockers en permissiemanagers te installeren. En het adware stuk van apps die Google ads gebruiken na installatie onklaar te maken met Lucky Patcher.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.