image

Voor 1,3 miljard euro fraude met betaalkaarten in Europa

dinsdag 25 februari 2014, 14:00 door Redactie, 0 reacties

In 2012 werd er voor 1,33 miljard euro met betaalkaarten in Europa gefraudeerd, zo blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag presenteerde. Sinds 2008 was er een daling van de schade door kaartfraude zichtbaar, maar ten opzichte van 2011 steeg in 2012 het schadebedrag met 15%.

Frauduleuze internetaankopen met gestolen creditcardgegevens zijn de oorzaak van de toename. 60% van de schade door betaalkaartfraude in 2012 werd veroorzaakt door Card Not Present (CNP) fraude. Hierbij worden via internet, telefoon en post producten gekocht, zonder dat de koper fysiek over de betaalkaart beschikt.

De meeste schade vond plaats in landen die maatregelen hadden genomen om de veiligheid van betalen via internet te verbeteren. Het ging dan vooral om het gebruik van wachtwoorden, in plaats van het gebruik van kaartlezers of eenmalige tokens om de betalingen te beveiligen. En wachtwoorden bieden niet voldoende bescherming ten opzichte van bijvoorbeeld een apparaatje dat een eenmalige code genereert, merkt de ECB op.

"Dit soort geavanceerde technieken, samen met bewustzijn over het belang van veiligheid onder kaarthouders en winkels, is noodzakelijk nu fraudeurs steeds geraffineerder worden. Dit is belangrijk gegeven dat er meer fraude door CNP te verwachten is", aldus de ECB.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.