image

Schneier: crimineel zal NSA-tactieken binnen 5 jaar kopiëren

woensdag 26 februari 2014, 14:45 door Redactie, 0 reacties

De spionagetactieken die de NSA gebruikt zullen binnen 3 tot 5 jaar door cybercriminelen worden gekopieerd, zo waarschuwde beveiligingsgoeroe Bruce Schneier tijdens de RSA 2014 Conferentie in San Francisco. "Deze technieken voor het onderscheppen van gegevens zijn niet bijzonder, ze zijn alleen heel kostbaar."

Schneier wees in zijn toespraak volgens The Register naar de ontwikkeling dat technologie steeds goedkoper wordt. Het opzetten van een kwaadaardige zendmast of access point of malware die 'air gaps' kan overbruggen zal dan ook realiteit worden. "Het is slechts een kwestie van tijd", zo liet de expert weten.

Model

De grootschalige surveillance van de NSA was niet alleen mogelijk door het budget en motivatie van de Amerikaanse inlichtingendienst, maar ook doordat het fundamentele model van het internet en de bedrijven die er gebruik van maken het toestaan. Het businessmodel van Facebook, Google en anderen is gebaseerd op het verzamelen van persoonsgegevens en die te gebruiken.

De oplossing ziet Schneier in het toepassen van encryptie. Nog steeds teveel bedrijven zouden standaard onversleutelde communicatie aanbieden. Door de toegenomen rekenkracht is het echter al lang geen probleem meer om sterke encryptie toe te passen. Dat geldt ook voor consumenten, die vaker encryptie moeten gebruiken, meldt SC Magazine. Het opzetten van een afgesloten internet zoals sommige landen willen zou volgens de beveiligingsgoeroe in ieder geval niet de oplossing zijn.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.