image

Britse NHS verkoopt patiëntendossiers aan verzekeraar

woensdag 26 februari 2014, 16:38 door Redactie, 8 reacties

De Britse National Health Service (NHS) heeft de dossiers van meer dan 47 miljoen patiënten aan een zorgverzekeraar verkocht, wat uiteindelijk voor hogere verzekeringspremies zorgde. Dat onthulde de Daily Telegraph deze week. Het gaat om gegevens van alle ziekenhuisverblijven tussen 1997 en 2010.

Aan de hand van de data kon het ziekteverleden van patiënten in kaart worden gebracht. Deze gegevens werden vervolgens gecombineerd met informatie van kredietbureaus en gebruikt om verzekeringsmaatschappijen te adviseren. Het resultaat was dat de premie van veel klanten beneden de 50 jaar werd verhoogd. Een dag na de onthulling liet de NHS weten dat de patiëntgegevens niet verkocht hadden moeten worden.

Reacties (8)
26-02-2014, 16:44 door Anoniem
"Een dag na de onthulling liet de NHS weten dat de patiëntgegevens niet verkocht hadden moeten worden."

Gaan ze de schade vergoeden ?
26-02-2014, 16:51 door Anoniem
Zou de 1e Kamer daar aan gedacht hebben toen zeldzaam unaniem NEE tegen het EPD zeiden?
En toch die pilot in het noorden van NL. Je ziet dus wel wie de macht heeft...
26-02-2014, 17:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-02-2014, 20:09 door Anoniem
@Anoniem (16:44);

Dat is juist het 'leuke' met dit soort van problemen. De schade is niet te vergoeden. Denk je dat deze dossiers ooit ongezien weer terug in hun kast floepsen? Het medische verleden van deze mensen ligt op straat, de eigen beveiligingsprotocollen werden al gebroken om dit te kunnen laten gebeuren, hoe veel meer veiliger zal het nu met deze informatie gesteld zijn?

Zeer hoogstwaarschijnlijk houdt een significant aantal Engelsen die het Engelse ziekenhuis tussen 1997 en 2010 bezocht hebben, hier een leven lang last van over. In de vorm van verhoogde premies, sollicitatie afwijzingen en misschien zelfs wel afpersingen en anders.
26-02-2014, 21:25 door Anoniem
Rustig maar. De verzekeringsmaatschappijen weten natuurlijk precies wat er aan iedereen gedokterd wordt. Hoe moeten ze anders de rekening kunnen controleren. Doe eens even wakker worden.
26-02-2014, 22:31 door Anoniem
Door Peter V.:
Een dag na de onthulling liet de NHS weten dat de patiëntgegevens niet verkocht hadden moeten worden.
Nee, maar intussen zitten de patiënten wel met de gebakken peren.
Ehh, sorry voor het ongemak. Zo. Klaar. Opgelost alweer.
En dan gaan we nu weer keihard werken aan het volgende wat we nooit hadden moeten doen...
27-02-2014, 00:01 door Anoniem
Door Anoniem: Rustig maar. De verzekeringsmaatschappijen weten natuurlijk precies wat er aan iedereen gedokterd wordt. Hoe moeten ze anders de rekening kunnen controleren. Doe eens even wakker worden.
???
1] Het gaat hier ook over gegevens van mensen die geen klant zijn van deze maatschappij.
2] De inhoud van de dossiers hoort niet bij een verzekering bekend te zijn. Medicatie wel, de inhoud van een consult niet.
3] Als je dit accepteert, waar ligt dan de grens?


Maar slaap jij maar rustig verder hoor!
27-02-2014, 08:50 door Anoniem
Door Anoniem: Rustig maar. De verzekeringsmaatschappijen weten natuurlijk precies wat er aan iedereen gedokterd wordt. Hoe moeten ze anders de rekening kunnen controleren. Doe eens even wakker worden.

Dat geldt voor de verzekering die ik nu heb, maar wanneer ik wil overstappen, dan weet de nieuwe verzekeraar dit niet (althans zo hoort dat).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.