image

Amsterdamse VVD wil camera's met gezichtsherkenning

donderdag 27 februari 2014, 11:37 door Redactie, 20 reacties

De Amsterdamse VVD wil camera's met gezichtsherkenning gaan inzetten om gebiedsverboden in de stad te handhaven, zo laat de partij via de eigen website weten. Fractievoorzitter Robert Flos heeft burgemeester Van der Laan opgeroepen om door middel van pilots te onderzoeken of gezichtsherkenning met behulp van gemeentelijke toezichtcamera’s tot een hogere pakkans van overtreders leidt.

"Gebiedsverboden zijn heel effectieve instrumenten om allerlei soorten overlast aan te pakken, maar zonder consequente handhaving is de meerwaarde beperkt. Aangezien de handhavingscapaciteit en de financiële middelen beperkt zijn, kunnen wij niet meer handhaven maar moeten we slimmer gaan handhaven", zegt Flos.

In Amsterdam zijn verschillende soorten gebiedsverboden van kracht. Het handhaven van deze verboden blijkt volgens de VVD in de praktijk echter vrij lastig en zou ook veel capaciteit kosten. Een overtreder loopt momenteel alleen tegen de lamp als een gemeentelijke handhaver of politieagent de betreffende persoon herkent.

Onderzoek

De VVD wil in twee pilots onderzoeken of gezichtsherkenning via gemeentelijke toezichtcamera’s daadwerkelijk bijdraagt aan een betere handhaving van gebiedsverboden. Eén pilot moet zich richten op het Wallengebied en de ander op het trein- en metrostation Amsterdam Centraal. "Door deze pilots in de praktijk te testen kunnen wij erachter komen of gezichtsherkenning via intelligente camera’s in de praktijk bruikbaar en effectief is", laat Flos weten.

Als blijkt dat gezichtsherkenning via slimme camera’s ervoor zorgt dat gebiedsverboden beter gehandhaafd kunnen worden wordt het volgens Flos ook eenvoudiger om structurele overlastplegers en geweldplegers uit het Amsterdamse openbaar vervoer te weren.

Reacties (20)
27-02-2014, 11:54 door Anoniem
WOW,

Ziekmakend gewoon.
Iedereen (proberen) te herkennen, omdat iemand over een poortje heen is gesprongen...

Wanneer gaan we nou standaard leugen detectors voor politici en ander gespuis gebruiken? Ik heb nl gehoord dat ze wel eens liegen, bedriegen en dubbele agenda's hebben, misschien kunnen we er eentje betrappen.

En waneer komt die 'partij voor de privacy en tegen draconische non-maatregelen' nou van de grond?

Wellicht dat we gelijk pedofielen en terroristen kunnen vinden met een gezichtsherkenning pilot. Ik proef electorale winst.
27-02-2014, 11:56 door Anoniem
Ja dat werkt vast heel goed. Doe een sjaal om en het werkt niet meer.
Weer een stom argument om iedereen te monitoren in deze politiestaat.
27-02-2014, 12:02 door Anoniem
Volgende stap; het installeren van 'cattle-prods' in het trotoir die het plebs in juiste (VVD) banen leid ... ?! ;)
27-02-2014, 12:20 door Anoniem
Wanneer die camera's er eenmaal zijn, zal de politie de beelden ook willen bewaren, of dat gewoon doen zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Zo wordt Amsterdam langzaam, net als Londen, een stad waar je geen stap kunt zetten zonder dat die geregistreerd wordt. "Als je niks te verbergen hebt ..." zullen de onnozelaars weer roepen. Maar wie heeft er nu niks te verbergen, denkt de rechercheur en laat je niet wegkomen met niks-te-verbergen. - De techniek begint huiveringwekkende gevolgen te hebben.
27-02-2014, 12:28 door Anoniem
"De Amsterdamse VVD wil camera's met gezichtsherkenning gaan inzetten om gebiedsverboden in de stad te handhaven, zo laat de partij via de eigen website weten. Fractievoorzitter Robert Flos heeft burgemeester Van der Laan opgeroepen om door middel van pilots te onderzoeken of gezichtsherkenning met behulp van gemeentelijke toezichtcamera’s tot een hogere pakkans van overtreders leidt. "

Geef die mensen lekker een enkelbandje met een GPS chip. Da's veel proportioneler, en het kost veel en veel minder.
27-02-2014, 12:37 door Anoniem
Leuk voor alle mensen die er helemaal niks mee te maken hebben. Voor die paar mensen ga je dus per dag 10000+ gezichten scannen. Beetje overdreven. Geef ze een zender mee.
27-02-2014, 13:46 door Anoniem
Op naar de volgende dictatuur
27-02-2014, 13:53 door Anoniem
http://hacknmod.com/hack/blind-cameras-with-an-infrared-led-hat/

Werkt ook prima tegen snelheidscameras, wel goed onopvallend rond de nummerplaat aanbrengen (bijvoorbeeld door ze bij de kentekenverlichting aan te brengen
27-02-2014, 14:11 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 27-02-2014, 14:11
[Verwijderd]
27-02-2014, 14:35 door Anoniem
De vraag of al die ingewikkelde verschillende gebiedsverboden nou wel de juiste aanpak of zelfs maar zo'n geweldig idee zouden zijn mag zeker weer niet gesteld worden?

Politici en techniek. "Wat kan, dat moet." Nou, nee. De kosten daarvoor, geldelijk maar vooral maatschappelijk, zijn gewoon te hoog geworden om alles wat de techniek zou kunnen ook maar in te voeren. Helaas, het is nu onze verantwoordelijkheid om verantwoorde keuzes te maken. Helaas helaas, blijken alle politici tot nu to [x] ongeschikt om hier iets zinnigs bij te dragen, tenzij als voorbeeld hoe het niet moet. En toch is het niet zo moeilijk. Waarom zitten er alleen manke pootjes in de politiek?
27-02-2014, 14:44 door Anoniem
Door Anoniem: ..Zo wordt Amsterdam langzaam, net als Londen,..
Dichterbij, Rotterdam, proeftuin van .. en cs, zelfde partij.
27-02-2014, 15:34 door Anoniem
In Amsterdam zijn verschillende soorten gebiedsverboden van kracht. Het handhaven van deze verboden blijkt volgens de VVD in de praktijk echter vrij lastig en zou ook veel capaciteit kosten

Wat gebeurt er als de camera een gezicht herkent? Zegt hij dan iets als "Karel, je mag hier niet komen. Ga gelijk weg."?

Als Karel dat dan niet doet, komt er dan wel iemand van politie kijken? Als Robert denkt dat het nu veel capaciteit kost, moet hij eens kijken hoe vaak de mensen met een gebiedsverbod straks snel even het verboden gebied inlopen, wachten tot ze politie aan zien komen en dan weer snel buiten het gebied stappen.

De volgende stap is het uitrusten van de cameras met tasers. Dan kan Karel niet weglopen en kan de politie hem oppakken en ergens in een weiland buiten Amsterdam dumpen.

Pas dan komen er klachten over al die onschuldigen die een beetje op Karel lijken en plotseling met z'n allen verkrampt op de grond liggen. Maar dan staan de cameras er al en het weghalen is veel te duur.

Peter
27-02-2014, 20:58 door Pastafarist
Tja, als ik in Amsterdam zou wonen zou ik toch echt serieus overwegen een Boerka aan te gaan doen... :-)
27-02-2014, 22:08 door Anoniem
Door Davide: Tja, als ik in Amsterdam zou wonen zou ik toch echt serieus overwegen een Boerka aan te gaan doen... :-)
Zo gek zijn die moslims dus niet.
27-02-2014, 22:16 door Anoniem
Door Davide: Tja, als ik in Amsterdam zou wonen zou ik toch echt serieus overwegen een Boerka aan te gaan doen... :-)
Ja dat lijkt me inderdaad nog effectiever dan die sjaal van Anoniem @11.56. :-)
Maar inderdaad. Je gaat wel denken aan dat soort maatregelen.

En nu maar wachten tot Google Glass uitkomt. Dan weet je zowiezo niet meer wie je allemaal in de gaten houdt. Ik vraag me af wat je dan nog moet (behalve natuurlijk weer die sjaal en boerka)...
28-02-2014, 10:00 door Anoniem
Fijn wanneer de software voor gezichtsherkenning je ten onrechte herkent. Kan gebeuren wanneer het oplossend vermogen van de camera en/of software ontoereikend is.

Biedt bovendien de overheid de mogelijkheid om een persoon te volgen, want wanneer de software krachtig genoeg is en er voldoende camera's zijn, kan zo'n systeem je bewegingen prima registreren. Je foto zit al in een systeem (door je identiteitsbewijs) dus straks kan er een melding naar de instanties gaan, dat persoon X een uitkering heeft maar wel elke week 3 keer naar de wallen gaat. Verdacht van een gevalletje fraude met besteding van zwart geld. Alleen woont daar toevallig familie die ziek is en ondersteuning nodig heeft..... (uiteraard een fictief voorbeeld)
28-02-2014, 10:00 door Anoniem
In Londen schijnt dit al het geval te zijn, zo lees ik hier.
De hamvraag is, als de VVD via de democratische weg (meerderheidscoalitie) dit voor elkaar krijgt, wat doet de PvdA, SP, GroenLinks, wanneer zij via dezelfde democratische weg de politieke verantwoordelijkheid krijgt.
Gaan ze dan weg!!!
28-02-2014, 13:38 door Anoniem
kansloos,

Dit kan alleen in een goed gecontroleerde omgeving met goed licht en speciale hoogresolutie camera's. Bijvoorbeeld bij een nauwe doorgang, op straat wordt dit niks. Een bijkomend probleem is dat als iemand niet naar de camera wil kijken er ook niks te herkennen valt. En camera's zijn te spoofen, Hou een foto omhoog met iemand die je niet mag en de alarmbellen gaan rinkelen.
28-02-2014, 14:28 door Anoniem
Als dit eindelijk goed ingericht wordt, kan het ook.

Op deze manier ben ik er absoluut niet mee eens, en ik vertel ook waarom;

1. dit bestuur noemt gevolgen oorzaken. ze maakt zich schuldig aan het populisme waar ze anderen van beschuldigd. zie illegalen problematiek, het zijn de open grenzen, niet de illegalen.

2. ze kaatst de bal bijvoorbeeld in de vorm van beperking van vrijheid terug naar de burger ipv eerlijk te zijn over de feiten. zie nieuwe klpd chef die enkele maanden na belabberde cbs cijfers roept dat het korps prima functioneert. lastig om mij als burger wijs te maken dat ik de schuld ben en meer betrokken moet worden als je zelf niet eens eerlijk kan zijn in je kenniseconomie over feiten die over de andere boeg door je eigen organisatie gedeponeerd worden.

nee bij dit soort oplossingen wil ik in de eerste plaats een regering die eerlijk is over wat er met mijn informatie gebeurd, mijn persoonlijke gegevens, en ik wil dat die regering mijn gegevens met haar leven beschermt en er alles aan doet, voor ze mijn gegevens zelf gebruikt, te bewerkstelligen dat mijn gegevens door een latere regering niet misbruikt kunnen worden. systematisch verantwoord ingericht. iets anders accepteer ik niet als bestuur

dus dat kan wel, maar vandaag de dag moeten een miljoen dingen eerst veranderd, opnieuw en goed ingericht VOORDAT we deze stap in de technologie kunnen inslaan, en dan ook nog volledig anders geimplementeerd, te weten;

1. niet van de dader uitgaan maar van het delict. dat was ons rechtssysteem ook. nu niet meer, een onderdeel van wat wij klassejustitie noemen. nu zoeken we steeds meer naar een dader en van daaruit naar een delict. helemaal fout. gaat ook nooit problemen oplossen

2. hoe gaan we om met persoonlijke informatie van verdachten en veroordeelden? eerste MOET een scheiding tussen verdacht en veroordeeld. wat mij betreft blijft de foto van verdacht alleen gekoppeld aan het strafdossier en SEPARAAT daarvan aan een Gemeentelijke Basis Administratie dossier. komt dus niet in een 'gezocht' register tenzij keihard bewijs, noodzaak (dus zeer ernstige delicten, zeer wel aannemelijk te maken door de schuld van verdachte, getoetst door een aantal verschillende partijen omdat nog niet veroordeeld en dus precair)

3. dan alleen bij ernstige delicten (moord, mensenhandel, seriemoord, kinderporno etc en dus NIET wietteelt, kleinschalige belastingontduiking) een foto in een nationaal gezocht register (signalering). Een aparte onafhankelijke commisie moet dit bepalen, niet de dienst die het verzoek tot signalering insteld.

4. dan op basis van toestemming foto in geautomatiseerd bestand. vandaaruit doen heftig gecontroleerde en beveiligde systemen (losstaand dus van het internet, professioneel ingericht) het werk. dus gezichtsherkenning et al. getoetst door zelfde commissie als bepaling van of delict ernstig is (heb ik mijn redenen voor, heel mooi en transparant, te lang verhaal om hier te plempen) geautomatiseerd gezichtsherkenning, bij signalering via OM instructie tot aanhouding.

niet meer en niet minder. dan kan het. maar daar moet veel voor veranderen. dan levert het ook op en wanneer goed ingericht geen enkel gevaar voor privacy. signalering MET fotos doen we ook al. het is zelfs beter voor de privacy omdat coputers gezichtsherkenning doen dus minder echte mensen worden geconfronteerd met wat potentieel onschuldigen doen, eruit zien etc).
03-03-2014, 11:06 door Anoniem
Dan wil ik graag dat dit tot een vermindering van het aantal FTE bij de politie leidt. Zo levert de maatregel daadwerkelijk geld op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.