image

Overheid herhaalt oproep: stop met Windows XP

vrijdag 28 februari 2014, 13:37 door Redactie, 12 reacties

Na de Rabobank heeft vandaag ook de overheid Nederlandse internetgebruikers weer opgeroepen om met Windows XP te stoppen. De waarschuwing is afkomstig van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) dat onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie is.

Vorig jaar november waarschuwde het NCSC, samen met het Team High Tech Crime van de politie, het Ministerie van Defensie en Microsoft, ook al om met het gebruik van Windows XP te stoppen. Op 8 april stopt Microsoft met het uitbrengen van updates voor Windows XP. Hierdoor worden nieuw ontdekte beveiligingslekken in het besturingssysteem niet langer gedicht.

"Computers die na deze datum nog werken met Windows XP en die op enige manier verbonden zijn met de buitenwereld, zullen kwetsbaar zijn en blijven voor aanvallen van buitenaf", aldus het NCSC. Wie nog Windows XP gebruikt krijgt het advies om zo snel als mogelijk op een ander besturingssysteem over te stappen, zoals Windows 7 of Windows 8, Mac OS X of een Linux-gebaseerd besturingssysteem.

Microsoft

Ook Microsoft waarschuwt consumenten via een nieuw artikel over wat er na 8 april precies gaat gebeuren. "Computers die nu Windows XP en Office 2003 draaien blijven gewoon op 9 april werken, maar in de loop van de tijd zullen de veiligheid en prestaties in het geding komen. Veel nieuwe apps zullen niet op Windows XP draaien, nieuwere hardware zal niet altijd Windows XP ondersteunen en zonder kritieke beveiligingsupdates kunnen computers voor schadelijke virussen, spyware en andere kwaadaardige software kwetsbaar worden."

Image

Reacties (12)
28-02-2014, 13:51 door Anoniem
Idd iedereen overstappen op Unix!
28-02-2014, 14:14 door Anoniem
Dat kan de overheid nou wel roepen, maar ik meen ergens gelezen te hebben dat die zelf nog XP gebruiken.
28-02-2014, 18:34 door Anoniem
Beetje raar dat de overheid consumenten oproept over te stappen, in plaats van dat ze hun machtspositie eindelijk
eens een keer nutting inzetten en Microsoft oproepen cq dwingen om dit systeem te blijven ondersteunen.
28-02-2014, 19:52 door capricornus
Ik was onlangs werkzaam bij UWV UTRECHT. Ingelogd. Om dossiers bij te werken. Het is er nog steeds WinXP en een verouderde IE. Ik kon het niet geloven, maar het is echt wel zo. En dat met een open internet verbinding, waarbij je niet naar een krant of een wetenschappelijk tijdschrift mag surfen, maar wel je gmail-account mag gebruiken, om te ontvangen maar ook om te verzenden. Dit vloekt in mijn ogen en mijn gedachten toch echt wel met wat de overheid nu roept.
28-02-2014, 21:24 door Anoniem
Ik ben van mening dat de overheid wil dat iedereen upgrades zodat jou OS een betere sync heeft met hun prisma echelon servers.

Beter msdos installeren ;p
01-03-2014, 13:54 door Anoniem
Door Anoniem: Beetje raar dat de overheid consumenten oproept over te stappen, in plaats van dat ze hun machtspositie eindelijk
eens een keer nutting inzetten en Microsoft oproepen cq dwingen om dit systeem te blijven ondersteunen.

Nederlandse overheid + machtspositie? dan denk je toch wel iets te groots over 'onze' positie in de wereld.
Een commercieel bedrijf heeft alle recht om de ondersteuning op een product te beeindigen. So be it.
01-03-2014, 15:46 door Anoniem
Door Anoniem: Beetje raar dat de overheid consumenten oproept over te stappen, in plaats van dat ze hun machtspositie eindelijk
eens een keer nutting inzetten en Microsoft oproepen cq dwingen om dit systeem te blijven ondersteunen.
Het is goed voor de verkoop van nieuwe toestellen hé.
Het is nl. niet enkel veranderen van OS dat je op kosten jaagt. Zo zijn er bv. geen vista/win7/win8 drivers voor:
mijn scanner, mijn videocapture kaart, mijn TV kaart, en zelfs niet voor mijn 3com PCI ethernet kaart.
Kassa, kassa dus als ik dat nieuw zou moeten kopen.
02-03-2014, 02:26 door Anoniem
Hoezo Windows XP vervanging?
Betaalt het rijk mee aan deze verrijking van Microsoft?
Susidieert het rijk het onderdehand verplicht hebben van een computer?
Ik stel voor dat het BTW tarief op computer apparatuur eerst eens naar 6% gaat en dat het rijk eens gaat bezinnen op het aanbieden van echt veilige applicaties.
Dit is namelijk goed mogelijk, alleen kost dat geld. Geld dat ze liever de burger laten betalen, zodat het rijk de applicaties minder op veiligheid hoeft te ontwerpen.
Windows is slechts een basislaag om de hardware van je computer te kunnen gebruiken, geen excuus om de beveiliging ergens anders neer te leggen.
Het wordt helemaal leuk nu de belastingdienst mensen ook op de tablet laat aangeven: Hoe gaan we hier de beveiliging regelen?
Het gros van de tablet gebruikers heeft geen virusscanner of malware software daarop.
Er vakt nog veel te doen...

Peter Ebbelink.
02-03-2014, 12:43 door spatieman
overheid en ict = fail
03-03-2014, 14:16 door Anoniem
Door Anoniem: Beetje raar dat de overheid consumenten oproept over te stappen, in plaats van dat ze hun machtspositie eindelijk
eens een keer nutting inzetten en Microsoft oproepen cq dwingen om dit systeem te blijven ondersteunen.

*zucht*

Bij de aanschaf van Windows XP kon je ook niet vermoeden dat het OS een keer te oud zou worden natuurlijk, net als Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows 2000..

Wat een onzin dat Microsoft gedwongen moet worden om Windows XP te blijven ondersteunen, het OS is 12 jaar oud en niet meer van deze tijd.

Dat de software bedrijven hun maatwerk software al jaren terug hadden moeten aanpassen aan Windows 7 en op die manier de bedrijven gedwongen hebben op Windows XP te blijven is inderdaad de schuld van Microsoft ja...???

Hoewel het voor mij erg veel werk is om onze 130 werkplekken om te zetten naar Windows 7, ben ik er van overtuigd dat dit mijn werk uiteindelijk alleen maar makkelijker gaat maken, Windows 7 is gewoonweg minder storingsgevoelig gezien het teruglopen van het aantal privé klussen, de meeste van mijn "klanten"zijn over op Windows 7, en dan stopt het bellen. Windows XP is al JAREN zo lek als een mandje, de gemiddelde XP thuisgebruiker uit mijn klantenkring belde elk jaar minimaal 1 maal voor een herinstallatie vanwege instabiliteit, traagheid en andere ellende (het herinstalleren is meestal sneller en beter dan het cleanen van een met diverse mallware soorten geïnfecteerd systeem), bij Windows 7 hoor ik ze niet meer.
06-03-2014, 16:35 door Anoniem
Wij hebben onze klanten ook gewaarschuwd voor met name het gebruik van Office 2003 gedeelte in de dit bericht.

http://youtu.be/jKvrnxvfhaM

Tot nu toe proef ik niet echt veel paniek hoor. Office 2007 heeft als ik het goed gezien heb een aandeel in de MS office suites van 50% en Office365 tussen de 5 en de 10 procent. Ik denk dat MS er wel op uit is dat laatste wat omhoog te krijgen.

En ach.. Eigenlijk niks nieuws onder de zon. We blijven vervangen en vernieuwen En zo is het altijd al geweest.

Aernoud Florijn florijn.com
03-09-2014, 23:08 door Anoniem
vandaag was ik bij het UWV, maar nog steeds Windows XP op de machines...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.