image

'Afluisteren open WiFi moet illegaal blijven'

woensdag 12 september 2012, 15:37 door Redactie, 6 reacties

Een Amerikaanse rechter oordeelde onlangs dat het legaal is om verkeer van open WiFi-netwerken af te luisteren, maar volgens sommige experts lopen bedrijven daardoor een vergroot risico op dataverlies en inbraken. De beslissing van de Amerikaanse federale rechter staat haaks op een beslissing uit 2011.

Toen suggereerde een rechter, in een zaak over het opvangen van verkeer door Google Street View, dat het afluisteren van open WiFi-verkeer een vorm van aftappen is. Iets wat de Amerikaanse wet verbiedt.

Strafbaar
Er is echter een uitzondering voor communicatie die voor het algemeen publiek toegankelijk is, zoals bij open WiFi-netwerken het geval is. De rechter wijst daar ook naar in zijn uitspraak. "De gevolgen van deze nieuwe wet voor online veiligheid en cybercrime zijn gigantisch", zegt Calum Macleod van Venafi.

"Alleen omdat een transmissie is af te luisteren, maakt het sniffen van verkeer niet minder fout. Het is strafbaar om telefoongesprekken te onderscheppen, en er is geen reden waarom hetzelfde principe niet voor een WiFi-transmissie geldt, die zowel stem als dataverkeer bevatten."

Ook juridisch expert Orin Kerr kan zich niet in de uitspraak van de rechter vinden, mede omdat de zaak waarin de rechter uitspraak deed betrekking op patenten heeft, en niet op het aftappen van verkeer.

Reacties (6)
12-09-2012, 18:07 door Whacko
Ben het er mee eens dat het illegaal moet zijn, maar het argument dat "bedrijven daardoor een vergroot risico op dataverlies en inbraken lopen", is totale nonsense. Dat risico lopen ze ook als het wel illegaal is. Ze moeten gewoon hun netwerk beveilige, klaar.
12-09-2012, 22:15 door Sokolum
Dus ik zit een terras omgeven door mensen, mag ik dan niet luisteren voor wat zij aan elkaar te vertellen hebben?

Ik vindt dat ik naar signalen mag luisteren die ik vrij en openlijk opvang, al helemaal wanneer ik ze in mijn eigen huis kan ontvangen, zend anders geen signalen uit naar mijn richting. Niemand verplicht je om Wi-Fi te gebruiken, maak anders gebruik van encryptie.
13-09-2012, 10:08 door Anoniem
Waarom zou dit illegaal moeten zijn?
Als ik over de gebruikelijke radiofrequenties een geheime boodschap uitzend en ik vergeet deze te encrypten, zoals met bijv. het C2000 systeem van de politie, dan kan toch ook iedereen mijn boodschap horen? En dat mag wel. Het is me immers niet verboden om een radio-ontvanger te bezitten.
13-09-2012, 10:32 door Anoniem
Het gebruik van een open WiFi is, naar mijn mening, vergelijkbaar met het gebruik van een walki-talki of 27mc-bakkie. Dat mag ook iedereen onderscheppen. Je stuurt ook signalen de ether in die na demodulatie door iedereen te begrijpen zijn. Er is niets aftapperigs aan. Het is gewoon meeluisteren, en dat is niet illegaal.

Wil je niet dat mensen je communicatie kunnen volgen, dan moet je geheimtaal gebruiken, of zoals bij WiFi: encryptie.
13-09-2012, 16:44 door yobi
Het strafbaar stellen geeft denk ik een drempel om het te doen. Het is echter niet te handhaven. Men komt er dus toch wel mee weg. In Nederland heeft voor zo ver ik weet nog geen rechter een uitspraak hierover gedaan.
12-10-2012, 10:26 door jefdom
Door Sokolum: Dus ik zit een terras omgeven door mensen, mag ik dan niet luisteren voor wat zij aan elkaar te vertellen hebben?

Ik vindt dat ik naar signalen mag luisteren die ik vrij en openlijk opvang, al helemaal wanneer ik ze in mijn eigen huis kan ontvangen, zend anders geen signalen uit naar mijn richting. Niemand verplicht je om Wi-Fi te gebruiken, maak anders gebruik van encryptie.


iets wat OPEN wordt verzonden mag ook OPEN ontvangen worden,dus ben het volkomen met u eens dejeff
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.