image

Microsoft kocht 4 besmette pc's bij computerwinkel

donderdag 13 september 2012, 14:06 door Redactie, 2 reacties

Microsoft waarschuwde vanochtend dat winkels met malware besmette computers verkopen, wat uiteindelijk tot het uitschakelen van een botnet leidde, maar het aantal waar de softwaregigant dit op baseert is zeer beperkt. In de aankondiging van Richard Domingues Boscovich, staat dat op 20% van de gekochte computers malware werd aangetroffen.

Die malware was onderdeel van een nieuw botnet, dat via een Chinese DNS-provider werd aangestuurd. De computers waren besmet geraakt door illegale software die door de leverancier of computerwinkel was geïnstalleerd. De malware leidde Microsoft uiteindelijk naar een groep botnetbeheerders die het Nitol-botnet aan het opzetten waren door digitale producten, zoals computers en software, te infecteren en die vervolgens via een "onbeveiligde keten" te verspreiden.

Tim Rains, directeur van Microsoft's Trustworthy Computing, laat nu weten dat de Microsoft-onderzoekers in totaal 20 computers bij verschillende winkels kochten. Daarvan werd er op vier malware aangetroffen, wat 20% is.

"Jaren hoor ik de verhalen over illegale software op het internet waar malware in zit verstopt. Hoeveel van de illegale software is voorzien van malware? Wat voor malware staat er op deze systemen en wat laat het de aanvallers doen?" Volgens Rains geeft Microsoft's onderzoek een glimp van de mogelijke omvang van het probleem.

Reacties (2)
13-09-2012, 17:21 door Anoniem
Nuja, dat is niet zo moeilijk; iedere Windows PC die je koopt, klacht bij voorbaat al dat 'ie' onveilig is ;-)
13-09-2012, 23:36 door Anoniem
Zolang de prijzen die MS rekent voor haar producten relatief hoog blijven voor vooral particulieren en het MKB, blijven de illegale versies ervan de kop opsteken lijkt me, zeker in de landen waar "copyright" toch al een subjectief woord lijkt te zijn.

Maar wel indrukwekkend dat een Amerikaans bedrijf het voor elkaar krijgt een Chinese DNS server over te nemen zonder consternatie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.