image

Kunstenaar maakt telefoonhoesje tegen surveillance

maandag 3 maart 2014, 13:26 door Redactie, 14 reacties

Een Duitse kunstenaar die een P2P-netwerk van ingemetselde USB-sticks opzette en een boek van 4,7 miljoen gelekte LinkedIn-wachtwoorden maakte heeft nu een telefoonhoesje tegen surveillance ontwikkeld. Het hoesje van Aram Bartholl is zo gemaakt dat het radiosignalen volledig kan blokkeren.

Daardoor is de gebruiker op dat moment onbereikbaar, maar wordt ook zijn locatie niet doorgegeven. Volgens Bartholl is de mobiele telefoon een afluisterapparaat. "Het apparaat dat we zo dringend nodig hebben verraadt ons", zo laat de kunstenaar tegenover Der Spiegel weten. Het gaat dan om het doorgeven van locatiegegevens en met wie er gecommuniceerd wordt. Gegevens die jaren lang in allerlei databases verdwijnen.

Daarom is Bartholl samen met hackers van het Chaos Communication Congress de website KillYourPhone.com gestart, waar wordt uitgelegd hoe gebruikers hun eigen telefoonhoesje dat radiosignalen blokkeert kunnen maken. Voor slechts een paar euro is het benodigde materiaal verkrijgbaar en kunnen mobiele telefoongebruikers zelf bepalen wanneer ze bereikbaar zijn en gevolgd kunnen worden.

Image

Reacties (14)
03-03-2014, 13:28 door Rstandard
Niks anders dan een faraday cage
Je zou dit ook kunnen doen met aluminium folie. Ziet er niet zo mooi uit, maar doet precies hetzelfde voor een stuk lager bedrag
03-03-2014, 14:06 door Briolet
Hebben smartphones dan geen uitkop? Mijn dumbphone heeft die wel.
03-03-2014, 14:20 door Anoniem
Door Briolet: Hebben smartphones dan geen uitkop? Mijn dumbphone heeft die wel.

Al die "uitknoppen" op telefoons e.d. zijn "standbyknoppen". Je telefoon gaat niet uit, maar gaat in standby waarbij wat er allemaal nog wel mogelijk is, afhankelijk is van de telefoon. Als het een echte uitknop is, kan een telefoon ook neit van afstand weer aangezet worden. Ja, niet alle telefoons ondersteunen dat, maar sommige wel.

Peter
03-03-2014, 14:55 door ThePope
Door Briolet: Hebben smartphones dan geen uitkop? Mijn dumbphone heeft die wel.

Smartphones hebben ook een uitknop, maar ook een shadow OS. Ik weet niet of die uit gaat met je telefoon :)

http://www.osnews.com/story/27416/The_second_operating_system_hiding_in_every_mobile_phone
03-03-2014, 15:04 door Anoniem
Door Briolet: Hebben smartphones dan geen uitkop? Mijn dumbphone heeft die wel.
+1
En voor de zekerheid de batterij eruit ;]
03-03-2014, 16:55 door Anoniem
Door bbecko: Niks anders dan een faraday cage
Je zou dit ook kunnen doen met aluminium folie.

Dat gaat je niet lukken met aluminium folie.
Blijkbaar heb je het voor deze bewering niet zelf getest.

Ik kwam al eerder zoiets tegen op kickstarter:
https://www.kickstarter.com/projects/offpocket/off-pocket
03-03-2014, 16:56 door Anoniem
Even Powering Down A Cell Phone Can't Keep The NSA From Tracking Its Location

http://www.techdirt.com/articles/20130723/12395923907/even-powering-down-cell-phone-cant-keep-nsa-tracking-its-location.shtml
03-03-2014, 17:04 door Anoniem
Goed idee tegen de telefoon als 'spionagemiddel' ? - Pretium
03-03-2014, 17:06 door Anoniem
Als je toestel in zo'n hoesje zit en aanstaat gaat deze volgens mij wel druk op zoek naar een netwerk, wat het stroomverbruik niet ten goede komt.
03-03-2014, 19:12 door mcb
Of gewoon meerdere HW profielen aanmaken.
- alleen tel
- tel + wifi
- tel + bluetooth
- alleen wifi
- alles uit (ook bekend als vliegtuigstand)
- alles aan (dus ook gps)

Datgene gebruiken wat je op dat moment nodig hebt.
Op mijn telefoon draait een app genaamd BatterySaver.
Eigenlijk bedoeld om stroom mee te besparen, maar heeft ook andere/gunstige "bijwerkingen".
04-03-2014, 03:41 door Anoniem
Door ThePope:
Door Briolet: Hebben smartphones dan geen uitkop? Mijn dumbphone heeft die wel.

Door Anoniem: Even Powering Down A Cell Phone Can't Keep The NSA From Tracking Its Location

http://www.techdirt.com/articles/20130723/12395923907/even-powering-down-cell-phone-cant-keep-nsa-tracking-its-location.shtml

Ik weet niet hoe goed je dat artikel gelezen hebt maar er word in dat artikel toch duidelijk gesproken over geinfecteerde telefoons die ondanks het uitzetten nog steeds gevolgd kunnen worden. Bovendien valt het ook snel op omdat de (geinfecteerde) telefoon na het uitzetten nog steeds de batterij leeg vreet. Daar wil ik zelf dan nog maar even aan toevoegen dat je dergelijke zooi ook makkelijk kan detecteren met een frequency counter of een spectrum analizer nadat de telefoon uit gezet is (maar in werkelijkheid dus nog steeds aanstaat).

Nog even voor de duidelijkheid , als je niet met die fbi/nsa malware ben geinfecteerd dan is het dus ONMOGELIJK om je te volgen of af te luisteren.
05-03-2014, 11:05 door Anoniem
Dit bestaat al jaren, zoek maar eens op "Cell Phone Signal Shield" op ebay. Niks nieuws, maar als de media erin trapt wanneer je claimt dat het nieuw is, kun je een flinke duit verdienen.
05-03-2014, 11:08 door Anoniem
Oeps, zie nu pas dat de site het product niet verkoopt, maar een zelfbouw instructie geeft. Eerdere reactie negeren.
10-03-2014, 13:00 door Anoniem
Als ik de telefoon helemaal niet nodig heb, niet gebeld wil worden en ook niet zelf wil bellen, dan neem ik die gewoon niet mee! Als ik het niet helemaal zeker weet, kan ik die ook uitschakelen, desnoods door de batterij er uit te halen. Zonder batterij is er geen werkende zender aanwezig die op afstand gevolgd kan worden. Daardoor is er ook geen mogelijkheid te detecteren dat je een telefoon bij je hebt! Helaas kan dat niet bij alle smartphones! De iphone heeft bijvoorbeeld de batterij op een zodanige manier ingebouwd dat die niet zonder gereedschap is te verwijderen! Zelf vervangen als die defect is, is er dan ook voor velen niet meer bij. Kassa voor de reparateur die het nog wel kan! Maar mijn goedkope smartphone kan het wel! Eenvoudig het klepje er af en de batterij er uit. Toestel is volledig uitgeschakeld!
Denk er wel om de batterij zo mee te nemen dat er geen kortsluiting tussen de contacten kan ontstaan: Batterijen kunnen daardoor zeer heet worden, zelfs in brand vliegen of ontploffen. Ik heb mijn telefoon gewoon aan staan tenzij ik ergens kom waar dat niet mag of waar ik niet wil dat een ander weet dat ik er ben, maar dat komt zelden voor.
Joep
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.