image

"Hackers essentieel voor gezonde democratie"

maandag 3 maart 2014, 12:27 door Redactie, 2 reacties

Hackers zijn essentieel voor een gezonde democratie en kunnen een belangrijke bijdrage leveren om de overheid beter te laten functioneren en ervoor zorgen dat burgers weer vertrouwen in hun overheid krijgen. Dat liet Catherine Bracy van Code for America onlangs tijdens een TED conferentie weten.

Ondanks de stereotypering van hackers in de media, is hacking volgens Bracy het innoveren van bestaande systemen en een belangrijke democratische activiteit. "Het gaat om kritisch denken, vragen stellen over de bestaande manier van werken. De houding dat als je een probleem ziet je het gaat oplossen in plaats van er alleen over te klagen. In veel opzichten is Amerika dankzij hacking gebouwd."

Bracy gaf als voorbeelden de Underground Railroad, de gebroeders Wright maar ook de innovaties van Steve Jobs. Als mensen over hackers nadenken moeten ze dan ook niet aan Julian Assange denken, maar aan Benjamin Franklin. "Een van grootste hackers aller tijden", liet Bracy het publiek weten.

Franklin diende nooit een patent voor zijn uitvindingen in, omdat hij vond dat alle menselijke kennis vrij moest zijn. Volgens Bracy is een gezonde democratie op dezelfde waardes gestoeld die hackers aanhangen en waarop het internet is gebouwd, zoals samenwerking en deelname. Die houding kan ook worden gebruikt om de overheid beter te maken.

Burgerhackers

Het gaat dan om "burgerhackers", die allerlei overheidssystemen verbeteren en burgers daar direct bij betrekken. Daardoor zouden burgers meer bij de overheid betrokken raken en weer vertrouwen in de overheid krijgen. Bracy wijst naar een gebeurtenis in Mexico. De regering had een contract met een bedrijf gesloten voor het ontwikkelen van een app. De kosten bedroegen 9,3 miljoen dollar, tot woede van de bevolking.

In plaats van te demonstreren werden Mexicaanse programmeurs gevraagd om iets beters en goedkoper te bouwen. Uiteindelijk verschenen er talloze apps, waarvan er 5 nu in de App Store verkrijgbaar zijn. De kosten voor dit project bedroegen 9300 dollar. De overheid zag dan ook van het eerdere contract af.

"Dit is de kern van burgerhacking. Burgers die zien dat iets beter kan en kiezen om het beter te maken. Ze ontwikkelen een nieuwe manier waarop burgers betrokken kunnen raken die verder gaat dan alleen stemmen of het tekenen van een petitie", ging Bracy verder. Code for America wil daarbij helpen, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in andere landen. "We willen een wereldwijd netwerk van burgerhackers die bestaande systemen verbeteren en tools ontwikkelen om problemen op te lossen."

Reacties (2)
03-03-2014, 12:49 door Anoniem
'De regering had een contract met een bedrijf gesloten voor het ontwikkelen van een app. De kosten bedroegen 9,3 miljoen dollar, tot woede van de bevolking.

In plaats van te demonstreren werden Mexicaanse programmeurs gevraagd om iets beters en goedkoper te bouwen. Uiteindelijk verschenen er talloze apps, waarvan er 5 nu in de App Store verkrijgbaar zijn. De kosten voor dit project bedroegen 9300 dollar. '

Het is inderdaad totaal absurd wanneer je ziet wat voor bedragen overheden neerleggen voor een app of een website. Rekeningen van tonnen of miljoenen vindt men normaal, terwijl de oplossingen vaak voor een fractie van zo'n bedrag gebouwd kunnen worden.
04-03-2014, 17:23 door Anoniem
Zonder de zelffeliciterende TEDvideo te bekijken, te zien aan deze samenvatting een leuk idee maar een beetje een gemiste kans door zich niet duidelijk van de zelffeliciterende en FUDverspreidende gekleurde hoedjesdragende "hacker"meutes te onderscheiden, laat staan te distantieeren. Nu heeft ze er als het ware een kleur hoedje bijgeschapen, wat het voor de gemiddelde toeschouwer nou niet echt duidelijker maakt. En het was al zo'n onbegrijpelijke bende. Want welke kleur hoedje pastte er ookweer bij de "ETHISCHE hacker"? Snapt tante Truus het nog? Opa ivo in ieder geval overduidelijk niet.

Beetje jammer dus dat er een aardig maar halfbakken verhaal opgehangen wordt. Uitendelijk helpt het niet het veld te verlichten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.