image

CBS: ruim 12% Nederlanders slachtoffer van cybercrime

maandag 3 maart 2014, 11:33 door Redactie, 2 reacties

Vorig jaar is 12,6% van de Nederlanders van 15 jaar en ouder het slachtoffer van cybercrime geworden, een kleine stijging ten opzichte van 2012, zo beweert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan de hand van de jaarlijkse veiligheidsmonitor. In 2012 was 12,1% nog het slachtoffer van cybercrime.

Vooral het aandeel mensen dat aangaf slachtoffer te zijn geweest van koop- en verkoopfraude via internet nam iets toe. Iets minder mensen gaven aan te maken te hebben gehad met identiteitsfraude. De meest voorkomende vorm van cybercrime is "hacken", dat voor de helft van alle gemelde incidenten verantwoordelijk is. Hierna volgen cyberpesten en koop- en verkoopfraude. Identiteitsfraude kwam het minst voor.

Image

Reacties (2)
03-03-2014, 11:42 door Anoniem
Wat is definitie van het 'slachtoffer zijn van cybercrime' ? Is dat een phishing mailtje binnenkrijgen, of een detectie van malware met de virusscanner ? Of moet er sprake zijn van aantoonbare schade ?

Dit soort getallen zeggen zonder verdere uitleg bijzonder weinig, want iedereen interpreteert dat soort zaken op een andere manier.

Daarnaast zegt het helemaal niets over het percentage mensen dat bijvoorbeeld onbewust slachtoffer wordt van cybercrime, immers weet je dat niet altijd.

Tenslotte wordt ook niet aangegeven hoeveel mensen is gevraagd naar hun ervaringen, en hoe representatief dit onderzoek is indien je het extrapoleert naar de gehele bevolking.

Hoe waardevol zijn cijfers uit dit soort enquetes om daadwerkelijk een beeld te krijgen van de omvang van cybercrime ?
03-03-2014, 13:16 door Briolet
De opmerking van significant hoger slaat ook nergens op. b.v. het totaal van 2012 heeft een marge van 0.3, dus het zou ook 12,4 geweest kunnen zijn. En de waarde van 2013 zou ook best 12,3 geweest kunnen zijn. Met zulke kleine verschillen t.o.v. de foutmarge kun je niet van 'significant' groter spreken omdat het zelfs lager kan zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.