image

Speciale hardware helpt Chinese sms-spammers

dinsdag 4 maart 2014, 13:53 door Redactie, 1 reacties

Chinese spammers gebruiken speciale hardware om grote hoeveelheden spamberichten via sms te versturen, waarbij ze zich soms zelfs als basisstation voordoen. Dat beweert het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro. 81% van de Chinese internetgebruikers gebruikt de mobiele telefoon om online te gaan.

Daardoor richten cybercriminelen zich steeds vaker op mobiele gebruikers. Met name op het gebied van sms-spam is er een actieve markt in China. De sms-berichten worden gebruikt om ontvangers producten aan te bieden of naar kwaadaardige websites te lokken. Dankzij speciale hardware kunnen de spammers vaak tegen lage tarieven grote hoeveelheden sms-spamberichten versturen.

Zo is er de gsm-modem waar meerdere simkaarten in passen. Deze modems kunnen via USB op een computer worden aangesloten en zijn in staat om in zeer korte tijd naar meerdere gebruikers sms-berichten te versturen. De versie met 16 simkaarten, die maximaal 9600 berichten per uur kan verzenden, wordt voor 425 dollar (310 euro) aangeboden. Ook hebben Chinese spammers de beschikking over heuse sms-servers.

De server doet zich voor als een basisstation door een krachtig signaal te versturen. Alle mobiele telefoons in de buurt verbreken vervolgens de verbinding met het legitieme basisstation en maken verbinding met de sms-server. De sms-server kan vervolgens sms-spam naar de de mobiele telefoons sturen. Daarbij kan de spammer willekeurige nummers gebruiken, bijvoorbeeld van een bank. Zodra de spammer klaar is verbreekt de sms-server de verbinding met de telefoons, die weer verbinding met het legitieme basisstation maken.

App ranking

Naast sms-spam houden mobiele cybercriminelen zich ook met 'app ranking boosting' bezig. De criminelen zorgen dat een bepaalde app op een marktplaats zoveel wordt gedownload, dat de app bovenaan de lijsten verschijnt en positieve reacties krijgt. Voor een Top 5 notering van een iPhone app in de Apple App Store wordt 9800 dollar (7100 euro) gerekend. Een Top 5 notering voor een iPad app in de App Store kost 5700 dollar (4100 euro), aldus Trend Micro in dit rapport.

Image

Reacties (1)
06-03-2014, 14:51 door Anoniem
Oh jeetje, spesjiale hardware. Kaarten met wel 8 serieele poorten erin! Moet er niet aan denken wat deze "onderzoekers" zullen vinden van die kaarten die wel 64 serieele poorten per kaart kunnen bedienen! Nu had ik daar serverconsoles aan hangen en geen smsversturende modems, maar toch. Eigenlijk is dit nog best primitief, want wat te denken van een 48poorts USB hub met 48 stuks 3G dongel erin? Daar kan je namelijk ook mee SMSen, en is tegenwoordig wellicht goedkoper en makkelijker te krijgen dan deze serieele poorthardware.

Zelfs de basisstationtruuk kun je tegenwoordig vrij simpel en met open source software doen. Dus echt heel opzienbarend is het allemaal niet. Behalve wellicht dat er spammers zijn die het ook doen, cq dat daar dus een markt voor is.

Maar nog steeds is het klein bier. Ben je groot genoeg, dan ga je naar een telecomboer en pomp je je spam rechtstreeks hun netwerk in per gigabit ethernet. SMSjes kosten het netwerk mischien een dubbeltje per tienduizend, dus er zit best ruimte in voor wat quantumkorting.

Vervelender is dat je met zo'n nepbasisstation werkelijk alles wat je blieft kan versturen, wat via de telco wellicht minder het geval is, en dat telefoons notoir slecht beveiligd zijn aan de netwerkkant: Vol met rotte firmware, overflows, en noem maar op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.