image

Taxichauffeur steelt pincodes van klanten

zondag 16 september 2012, 09:14 door Redactie, 4 reacties

Een Rotterdamse taxichauffeur is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk, wegens het stelen van pinpassen en pincodes van klanten om hier vervolgens voor tienduizenden euro's mee te pinnen. De politie kreeg vanaf begin 2012 diverse aangiften binnen van diefstal van grote geldbedragen met gestolen bankpassen.

Het gaat in alle gevallen om ouderen die de diensten van een Delftse taxicentrale gebruiken. Het onderzoek leidt naar een Rotterdamse taxichauffeur die geraffineerd blijkt te opereren. Hij doet voorkomen alsof hij graag zijn klanten wil helpen, onder andere door het dragen en ‘veilig' wegzetten van hun tas, maar onder tussen neemt hij hun pinpas mee en ontfutselt hij de pincode van zijn slachtoffers door zich als bankmedewerker voor te doen.

Social engineering
Hiervoor gebruik hij verschillende telefoonnummers. Tijdens de gesprekken gaat hij soms dwingend en intimiderend te werk. Om te voorkomen dat het slachtoffer snel merkt dat het bankpasje is gestolen, stopt de taxichauffeur een ander, eveneens gestolen, pasje terug. Vervolgens wordt er binnen korte tijd gepind bij verschillende automaten.

Dit gebeurde net zolang totdat de rekening leeg was of de pas geblokkeerd. In sommige gevallen werd er 's avonds gepind en dan kort na middernacht weer, zodat er opnieuw de maximale dagopname kon plaatsvinden. De taxichauffeur maakte zeker elf slachtoffers, waaronder oudere mensen tot wel 92 jaar. Velen lopen slecht en hebben een rollator, een aantal slachtoffers ziet slecht, een ander slachtoffer is bijna blind.

Reacties (4)
16-09-2012, 11:04 door yobi
Inderdaad heel vriendelijk: Ik heb net uw pas gevonden. Graag wil ik u helpen deze te blokkeren, maar dan hep ik wel uw pincode nodig.

Er trappen nog steeds mensen in. GEEF NOOIT UW PINCODE!
16-09-2012, 14:48 door Anoniem
Door yobi: Er trappen nog steeds mensen in. GEEF NOOIT UW PINCODE!
Hij richtte zich op ouderen. Bij bejaarden gaat het vermogen om daar weerstand tegen te bieden achteruit, behalve hun fysieke vermogens nemen ook hun cognitieve vermogens af. Daar helpt waarschuwen niet tegen, helaas, dat is ongeveer net zo effectief als tegen deze gewetenloze hufter van een taxichauffeur roepen: STEEL NIET!
17-09-2012, 00:14 door Anoniem
Ik vraag me toch af wat voor types dat zijn, die hun geld moeten 'verdienen' met het oplichten van bejaarden. Papa en mama zijn vast heel trots op jullie.
18-09-2012, 11:46 door Anoniem
Ik denk dat die types hun papa en mama ook rustig bestelen als dat zo uit komt...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.