image

Microsoft adviseert Windows Defender tegen rootkits

zondag 16 september 2012, 09:52 door Redactie, 5 reacties

De in Windows ingebouwde virusverwijdertool is niet in staat om rootkits te vinden en verwijderen. Windows-gebruikers moeten daarom een ander programma gebruiken, zo adviseert Microsoft. De Malicious Software Removal Tool (MSRT) zit standaard in Windows en wordt elke maand bijgewerkt om nieuwe malware-families te herkennen en verwijderen. Ook in Windows 8 zal de MSRT weer aanwezig zijn.

De malwaredetectie van deze tool is echter beperkt, laat Microsoft tijdens een webcast over de patchdinsdag van september weten. Senior security program manager Andrew Gross kreeg de vraag of de MSRT malware in lastig te bereiken plekken zoals het bootgeheugen, netwerkkaarten en andere locaties kan detecteren en wat gebruikers in dit geval het beste kunnen doen.

"We adviseren het uitvoeren van een volledige systeemscan met Windows Defender Offline voor de meest uitgebreide scan op rootkits. De MSRT kan alleen malware vinden die in deze lijst staat vermeld", aldus Gross.

Windows Defender Offline zou op de Windows 8-versie van Windows Defender zijn gebaseerd, is ongeveer 250MB groot en draait vanaf cd, dvd of USB-stick. Microsoft adviseert om Windows Defender Offline vanaf een computer te downloaden die niet met malware besmet is.

Reacties (5)
16-09-2012, 10:51 door Anoniem
"Wij van WC eend..."

Windows Defender klinkt hilarisch... "nothing defends against using Windows"

;)
tevreden Linux user
16-09-2012, 17:58 door Anoniem
Wat men vergeet te vertellen is:
- Windows Defender is een basic bescherming (signature only)
- MSE (Microsoft Security Essentials) is gratis, kan veel meer dan WD en werkt ook heuristic.

Kortom, als je MSE draait dan ben je net zo beveiligd als met een Avast, Avria of AVG etc.

Ze zeggen hier alleen maar dat MSRT (eens per maand per update) geen volledige beveiliging is en alleen grote uitbraken de kop in moet drukken. En tevens dat WD (Windows Defender) niet heel erg geavanceerd is omdat het bepaalde soorten rotzooi niet aanpakt (rootkits etc). Maar wees gerust als je MSE draait (Microsoft Security Essentials).

Hoewel je, als je specifiek rootkits wilt aanpakken, misschien toch iets groters uit de kast wilt halen dat inderdaad vanaf een ander medium de schijf scant (en andere hardware) terwijl deze niet in gebruik is.
17-09-2012, 07:10 door Anoniem
Elke maand bijgewerkt. Wat een flop.
17-09-2012, 09:45 door sjonniev
"Microsoft adviseert om Windows Defender Offline vanaf een computer te downloaden die niet met malware besmet is."

Maar hoe weet je dat? http://www.sophos.com/en-us/products/free-tools/network-security-scan.aspx?
17-09-2012, 11:01 door Mozes.Kriebel
MSRT is (de naam zegt het al) een removal tool. Dus nádat je bent besmet. De indruk in het artikel en de comments wordt gewekt dat het een bescherming is. Dat is het dus niet.

Grappig is we dat de letters MS in dit Microsoft product niet voor Microsoft staat. Al denken sommige mensen daar anders over... ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.