image

Plasterk: AIVD ziet voornamelijk digitale aanvallen

vrijdag 7 maart 2014, 11:27 door Redactie, 3 reacties

Als het om spionage gaat heeft de AIVD de afgelopen tijd voornamelijk digitale aanvallen waargenomen, hoewel ook "klassieke" spionage nog steeds een actueel risico is, zo laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer weten.

Plasterk informeerde de Tweede Kamer via het AIVD Jaarplan 2014 over de prioriteiten van de inlichtingendienst. Naast de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten, Jihadistisch terrorisme en radicalisme en extremisme maken ook spionage, al dan niet digitaal, en cyberdreigingen hier onderdeel van uit. Volgens de minister bestrijdt de AIVD digitale aanvallen die op spionage en sabotage gericht zijn door onderzoek te doen naar de intentie en potentie van de voornamelijk statelijke actoren die achter dit soort aanvallen zitten.

"De AIVD richt zich primair op statelijke actoren, maar van digitale aanvallen is het zelden direct duidelijk wie erachter zit en wat de gevolgen zijn. Daardoor is ook niet direct duidelijk of een aanval raakt aan de taak van de AIVD", aldus Plasterk. In het geval een digitale aanval met cybercrime te maken heeft worden de bevindingen door de AIVD bijvoorbeeld voor verder onderzoek aan het Nationaal Cyber Security Centrum of het Team High Tech Crime van de Nationale Politie overgedragen.

Tot nu toe zou de AIVD vooral digitale aanvallen hebben waargenomen die waren gericht op spionage en het vergaren van kwetsbare en kostbare (politieke, militaire, economische en technische) informatie. Naast digitale spionage houdt de AIVD dit jaar zich ook bezig met het onderzoeken en verstoren van "klassieke" spionage, omdat dit ook nog steeds een actueel risico is. Plasterk laat de Kamer wel weten dat hiervoor minder capaciteit beschikbaar is dan een aantal jaar geleden.

Reacties (3)
07-03-2014, 12:24 door Anoniem
De AIVD wil gewoon graag met hun kompjoeterjes op het inturnet spelun. En daar ook nog even wat extra budget voor vangen, danku.
07-03-2014, 16:18 door Goeroeboeroe
Eerlijk is eerlijk: dit valt me ongelooflijk mee van Plasterk en de AIVD. Nadat Plasterk eerst alles wat de NSA flikte bagatelliseerde, begint hij nu echt terug te slaan. Voor zover ik weet is de grootste digitale spion de NSA, dus ik neem aan dat de AIVD vooral de NSA in de gaten gaat houden. Had nooit gedacht dat Plasterk dat aan zou durven.

(Benieuwd of er hieronder nog reacties verschijnen of ik écht zo naïef ben :o)
09-03-2014, 08:03 door Anoniem
Door Goeroeboeroe:
(Benieuwd of er hieronder nog reacties verschijnen of ik écht zo naïef ben :o)

Ja, de grootste digitale spion was en is China. Ze krijgen nu waarschijnlijke elke doorsnee trojan gerapporteerd. De echte spionage zie je niet met een standaard virus scanner, dus die wordt niet of weinig gerapporteerd.

@anoniem 12:24
Over dat spelun: joe bed jur es.

Dat spelun is niet zonder gevaar overigens, die aanval is gericht op mensen van vlees en bloed die bekend zijn bij de aanvaller. Als er opeens een besmette computer online komt, dan kan dat ook fysieke gevolgen hebben. Daar moet je niet lichtvaardig over denken. Het beste is om niet op Internet aan te sluiten. Als je voldoende kennis van malware research hebt, dan is dat ook totaal niet nodig.

Laat de wannabe's met een teveel aan testosteron vooral niet aan het grotemensenspeelgoed zitten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.