image

Europol: open wifi-netwerk ongeschikt voor privézaken

vrijdag 7 maart 2014, 14:09 door Redactie, 4 reacties

Open en onbeveiligde wifi-netwerken zijn ongeschikt voor het doen van privézaken en het versturen van gevoelige informatie, zo waarschuwt Troels Oerting, hoofd van het cybercrimecentrum van Europol. Volgens Oerting vinden er steeds meer aanvallen via open wifi-netwerken plaats.

"We zien een toename van het misbruik van wifi om informatie, identiteiten of wachtwoorden en geld te stelen van gebruikers die open of onbeveiligde wifi-netwerken gebruiken", aldus de Europol-topman tegenover de BBC. Gebruikers moeten dan ook geen gevoelige informatie via dit soort netwerken versturen, zo waarschuwt hij.

"We moeten gebruikers leren dat ze niet met gevoelige informatie aan de slag gaan als ze op een open onbeveiligd wifi-netwerk zitten." Zaken zoals internetbankieren moeten volgens Oerting alleen vanuit huis worden gedaan, waar gebruikers het wifi-netwerk kennen en weten dat het beveiligd is. Internetbankieren vanuit een coffee shop wordt dan ook met klem afgeraden.

Europol zou inmiddels verschillende lidstaten helpen waar aanvallen via wifi-netwerken hebben plaatsgevonden. Het gaat dan bijvoorbeeld om man-in-the-middle-aanvallen, waarbij consumenten met kwaadaardige access points en hotspots verbinding maken. Daardoor kunnen criminelen gegevens onderscheppen. "Alles wat je via het wifi-netwerk verstuurt loopt mogelijk risico en dat is iets waar we zowel als individuele gebruikers als politie ons zorgen om moeten maken."

Reacties (4)
07-03-2014, 15:39 door Anoniem
"Internetbankieren vanuit een coffee shop wordt dan ook met klem afgeraden."

Inderdaad, om een andere meer voor de hand liggende reden; internetbankieren onder invloed is inderdaad minder verstandig en wordt op zijn minst een te lachwekkende aangelegenheid.
07-03-2014, 15:43 door Anoniem
Makkelijker kunnen we het niet maken.

Dus alleen bankzaken doen vanuit huis?
Tijdens (langdurige) vakantie geen bankzaken en geen rekening controleren (verplicht door de bank)?
07-03-2014, 17:34 door Anoniem
Om het risico te verkleinen, als je toch via openwifi netwerken prive zaken doet,doe het dan binnen een tunnel,zoals Mullvad,of een andere tunnel.
Dan is je verkeer ook nog binnen de tunnel gecodeerd.
Dat is veel raadzamer.
Het veiligste is natuurlijk alleen prive zaken thuis op de computer te doen, en daarnaast ook voor een goede beveiligde computer te zorgen plus netwerk.
09-03-2014, 02:10 door Anoniem
HEYA TROELS, luister is ff goed, slimmerik

(welke lezer dan ook hiertoe in staat is, trek die aap naar dit bericht);

je bent wat vergeten te zeggen,

(platte/standaard) e-mail is ongeschikt voor het delen van vertrouwelijke informatie. het halve internet trouwens. wat proberen we nu eigenlijk onze kiddies te vertellen over het plempen van nude selfies en meer? hebbik t gewoon over fora hoor, of over wanneer je op vakantie gaat op faceboek in combinatie met inbrekers?

naast dat een vpn (liefst openvpn) over een open onbeveiligde wifi trekken veiliger is dan wpa2/psk.

de rest, pfff, arme troels, ik bespaar het je deze keer. je bedoeld per slot goed, doet je best, kan t ook niet helpen en ach, er is een KLEIN gebrek aan betrokken burgers/hackers/privacyvoorvechters. je hoort deze termen nog wel eens galmen, meestal zijn met name deze lieden te dom een vraag te formuleren.

maareh, cybercrime patsers, zo eea te lijf gaan is het equivalent van een scudraket aanval afweren met een cake.

man wat voel ik me veilig in me land, misschien moet ik nog ff een ambtenaar beledigen, zit ik gezellig met wat crimineeltjes een paar dagen in de bak, scheelt me wat kopzorgen aan achterlijk ´nieuws´.

en hey, slimme hakkas, privacy bestaat niet meer? waarom maken we ons dan zorgen over? pfff zoveel intellect dat het lijkt alsof het van de trap geflikkerd is. toedels, jullie worden ook nog wel wakker hoor met dat intellect van je.

als privacy toch al niet meer bestaat, wat doet bluecoat dan? out of business, lijkt me.

volgens mij wordt je privacy onder je reet vandaan gekaapt nog voor jum goed en wel uitgepoept hebt, duur verkocht, van jou publieke geld, tja hakkas die roepen dat privacy niet meer bestaat, red je de wereld mee. moeilijk aankijken ook, stel dat je erachter komt wat zoiets waard is in een omzetgarantie.

wie maakt die regenwoud puppy even wakker? hijs een beetje vast geraakt in ze dup code. privacy bestaat niet meer. mag ik gewoon ff voor de tv huilen? privacy bestaat zelfs in een 1x 1 cel met camera op je flikker.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.